Woeiii: zit de herfst ook in jouw hoofd?

De laatste tijd spreek ik veel zelfstandigen en professionals die te kampen hebben met een vol hoofd. Het werk stijgt hen boven het hoofd en op het moment beleven ze er maar weinig plezier aan. Het is niet meteen dat ze overspannen thuis zitten, hoor. Het lijkt dat bij veel mensen de energie, de prikkel er uit is.

DE CRISIS IS ELDERS

foto Anne Zuidhof Ik vroeg me af: is het de Crisis; tja, die woedt al sinds 2008, dus dat lijkt me niet. Een betere verklaring drong opeens door: het is weer herfst! Voor velen ligt het uitermate voor de hand: met het vallen van de blaadjes komen de herfstdepressies weer opzetten. Als iemand die totaal geen last heeft van dat gebrek aan zonlicht duurde het even voor het kwartje viel. En op het gevaar dat ik mensen tekort doe (sorry, sorry), lijkt dit voor de meeste situaties die ik tegenkom het geval.

<coachmodus aan>
Dan kun je zeggen “zet je er overheen” maar dat is denk ik niet de weg. Ben je gevoelig voor de herfst? Dan zit je hoofd nou eenmaal vol met allerlei twijfels, vervelende gedachten en dat het allemaal veel is. Herken het gevoel, onderken het, en realiseer je dat het een deel van jou is. Dat werkt beter dan je er tegen verzetten. En trek je niks aan van die oekels zoals ik die het probleem helemaal niet zien. Dit ben jij nou eenmaal. Wat maakt het uit.
</coachmodus uit>

LAST VAN EEN HERFSTDIPJE?

Terug naar de realiteit: ik heb zelf geen enkele last van herfstdepressies. Toch heb ik wat handreikingen opgedoken waar je hopelijk iets mee aankunt. Mijn nederige excuses wanneer ik in jouw specifieke geval de plank missla. Het zijn overigens verwijzingen naar eerdere artikelen die je helpen je hoofd wat leger te krijgen. Kan dus zijn dat je ze eerder gelezen hebt. In dat geval: herhaling kan nooit kwaad, zorgt er juist voor dat je zaken beter onthoudt ;-)

Veel leesplezier met deze artikelen. Laat hieronder, of bij de artikelen zelf, gerust jouw eigen bijdrage achter

Af en toe heb je een extra zetje nodig om die onrust uit je hoofd te krijgen. Dat kan vaak al heel snel. Ik help je hier graag bij. Velen gingen je voor!


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.