Word je opgeleid voor een vak of …voor het leven?

 ..hoe een 13-jarige homeschooler mij inspireerde

Vorige week zondag tijdens mijn relaxtijd kwam ik de TED video die je hiernaast ziet. Hierin geeft de 13-jarige homeschooler Logan LaPlante totally cool eventjes zijn visie op het onderwijs. Hij werd op zijn 9-de door zijn ouders van school gehaald en is sindsdien behalve de gewone lessen bezig met zijn passies. Op zijn website zag ik de tagline “Skier. Aspiring Designer, Photographer & Filmmaker”. Dertien is ‘ie, heerlijk toch? Uit de video blijkt dat trouwens dat het niet alleen lol is, hij lijkt ook gewoon een degelijke opleiding te krijgen. Maar dan wel op zijn manier. Niet schrijven over vlinders en vogels, nee over.. skiën! Het lijkt er op dat Logan goed voorbereid wordt op de toekomst. Alleen ervaart hij eerder dan de meeste anderen wat het leven verder allemaal te bieden heeft.

Misschien heb je de video her (op Twitter) of der (op Facebook) al langs zien komen. Nadat ik hem deelde is hij namelijk door behoorlijk wat mensen overgenomen. Blijkbaar was ik niet de enige die hier inspiratie in vond… ;-)

“Why is learning to be happy not considered an education?” ~ Logan LaPlante (13)

Dit is geen pleidooi van mijn kant om het gewone onderwijs op te doeken en allemaal onze kids te gaan homeschoolen. Daar wordt de minister niet blij van namelijk ;-) Nee serieus, thuisonderwijs wordt in de VS weliswaar vaker door ouders opgepakt dan in Nederland, maar er komt zoveel bij kijken… Al kan dat onderwijs best enige inspiratie en creativiteit gebruiken, de meeste docenten doen hun stinkende best. Wel vraag ik af of onze kinderen nog wel voldoende voor de toekomst opgeleid worden. Niet afschaffen, wel goed je eens te laten inspireren. Onderwijs kan ook anders.

Wat mij betreft een heerlijke video. De moeite van de 11 minuten kijktijd meer dan waard. Mocht je gaan kijken, zorg dan wel dat je dit op een geschikt moment doet. Misschien is nu, je bent even door je nieuwsbrieven aan het lopen, niet het juiste moment.

Tip: gebruik Pocket – je online lees-later-lijst – om de link op te slaan voor dat geschikte moment.

AAN HET DENKEN GEZET

De video zette mij stevig aan het denken, toch ook over dat onderwijs. Wij worden opgeleid om later een vak uit te oefenen. Eerst komt de basis: rekenen, taal, geschiedenis. Later volgt de specialisatie. En toch mist er iets: mijn klanten merken dat het met hun vakopleiding wel goed zit, maar dat ze wat betreft het omgaan met informatie achterlopen in kennis. Herken je:

  • overvolle agenda’s door te vaak en te snel “ja” zeggen – en je dus laten leiden door andermans prioriteiten. En/of..
  • die 3000 gelezen en ongelezen mails door elkaar waar je ooit nog iets mee wilt. En/of..
  • dat je ontzettend veel uren maakt, zonder dat de doelen van jou en je bedrijf dichterbij komen..

..dan ontbreekt het je waarschijnlijk aan een betrouwbaar systeem voor al je TODO’s, projecten, doelen en ook je verlangens. Pas wanneer je dat alles zonder nadenken ‘ergens’ kwijt kunt, krijg je rust in je hoofd en overzicht over je werk. Vanzelfsprekend vertel ik jou daar graag meer over. In ieder geval hoop ik dat je in het geval van herkenning van bovenstaande punten in actie komt. Hard werken is prima, zorg wel dat je die werktijd goed besteed. Soms vergt dat net een stukje extra onderwijs, om in de sfeer van de video te blijven. In dit geval kan homeschooling, dus alles zelf uitzoeken tegen je werken. Zorg dat je ook je onderwijstijd effectief besteed. Aan de slag?

De TED video “Hackschooling makes me happy” kun je hier bekijken


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

Share

6 thoughts on “Word je opgeleid voor een vak of …voor het leven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.