Word eindbaas door meer te lummelen

Google geeft medewerkers 20% creatieve lummeltijd. Ik geef die ook aan mijzelf. Genereert véél nieuwe ideeën. Jouw uitdaging: kun jij dat in jouw weekroutine opnemen? Ben benieuwd wie dit al doet en wat het JOU oplevert (laat je het onderaan dit artikel weten?). Google leverde het o.a. Gmail op – check deze video waarin een Google medewerker dat vertelt.

Ik en andere eigen-bazen hebben het voordeel dat we gewoon zelf onze eigen-tijd invullen;-) Voor werknemers is dat vaak lastiger uit te leggen. Aan de baas. Toch is lummelen ook dan heel zinvol. Het kan de moeite waard zijn het gesprek aan te gaan over hoe creatieve tijd tot jouw ‘Gmail’ heeft geleid. Een slimme werkgever/manager snapt dat en geeft je de vrije hand. Nu denk je vast: “Da’s makkelijker gezegd dan gedaan, Arjan, die baas van mij ziet me aankomen!”. En ja, zomaar vragen om raam-staar-tijd gaat het niet worden.

 

GEPLAND LUMMELEN

Jij pakt het dus anders aan. Je begint gewoon achter de schermen. Figuurlijk dan. Zonder dat aan iemand te melden. Desnoods in eigen tijd. Helemaal vanzelf gaat dit niet, je hebt iets te bewijzen. Introduceer je eigen lummeltijd. Ga eens uit dat raam staren. Veel creatieven doen dat al regelmatig. In de software wereld (waar ik jaren in heb verkeerd) vaak zelf meegemaakt: een eenzame programmeur in een rustige kamer die een uur uit het raam staart. Je vraagt je af wat er gebeurd is. Niets in zijn persoonlijk leven. Wel in zijn hoofd qua programmeerprobleem. Want opeens schiet hij in beweging, zet zich aan zijn computer en heeft zo de oplossing uitgedacht. Problem solved. Een ander is de hele dag zonder al te veel nadenken code aan het kloppen (vakjargon) en eindigt met berg spagetticode (nog een vakterm) zonder verband en zonder echt goede oplossing. Ik wil maar zeggen: mentaal uitloggen werkt echt wanneer je een probleem wilt oplossen. Loop je vast zorg dan wel dat je je goed realiseert wat het precies waar je in blijft hangen. Laat het dan helemaal los en ga iets compleet anders doen, of helemaal niets. Je brein gebruikt ondertussen die tijd alles op een rij te krijgen en meldt zich vanzelf wanneer de oplossing zich aandient.

 

LUMMELEN ALS ONDERNEMER

Ben je eigen baas dan is het nog makkelijker. Jij beschikt tenslotte zelf over je tijd. Eh, nee dus. In de praktijk hebben eigen-bazen het lastiger. Juist als zelfstandig professional besef je je goed het belang van slim met je tijd omgaan. Echt luieren of uitstellen van wat je eigenlijk moet doen, dat doe je niet. Toch? Ehh..hoe het met jouw uitstelgedrag zit weet ik niet. Wel dat net als die eenzame programmeur jij ook baat hebt bij lummelen wanneer je vastloopt. Ook wanneer je niet vastloopt trouwens. Als drukbezette ondernemers en ondernemenden zijn we voortdurend bezig afwegingen te maken op allerlei niveaus, de hele dag door. Je zou er moe van worden. En ik denk dat we dat ook worden. Zo moe dat het nemen van die beslissingen soms gewoon stilvalt. Dan is het hoog tijd om onze hersenen een tijdje iets anders te laten doen. Want echt moe zijn die hersenen niet, ze hebben meer dan genoeg capaciteit om met dat andere aan de slag te gaan. Ondertussen blijft in het onbewuste het probleem verder malen, zonder dat we het merken. Toch een soort multitasken dus.

“Het gaat niet om de uren die je werkt, het gaat om de oplossing die je levert” >> Tweet dit <<

 

NIETSDOEN ALS ROUTINE INBOUWEN IN JE WERKWEEK

Oftewel: ben je een drukbezette ondernemer of ondernemend werknemer?  Dan heb je baat bij regelmatig nietsdoen. Die zogenaamde verloren uren zijn uiteindelijk mega-veel productiever dan geforceerde overuren aan het eind van de dag. De kunst is om er een gewoonte van te maken. Zelf plan ik nu maandelijks een dag vrij in tijdens een gewone werkdag. En dagelijks stop ik enkele malen kort helemaal met het werk en doe ik waar ik zin in heb.

Wil jij ook lummelen inbouwen en ben je bang dat dat niet lukt (waan van de dag enzo). Plan het dan gewoon in. Zet de komende weken ‘nietsdoen’ eens dagelijks in je agenda of bovenaan je takenlijst. Iedere keer dat het lukt niets te doen kijk je wat voor gevoel het je geeft. In het begin vast onrust: ik moet toch iets doen? Later ga je het waarderen. Geef het een maand, zoveel tijd heb je zeker nodig van lummelen een routine te maken. Het is het meer dan waard!

Elke dag lummelen, dan ben je pas een eindbaas. Deel jij je favoriete lummeltip hieronder?


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

Share

26 thoughts on “Word eindbaas door meer te lummelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.