[Windows – tool tip] Nederlandstalige spellings controle toevoegen in Notepad++

Met de onderaan genoemde installatie procedure voeg je in 3 minuten Nederlandstalige spellingscontrole toe aan Notepad++


Ik heb vaak de behoefte aan een eenvoudige teksteditor voor het bewerken en bijhouden van platte tekst, programmeercode of DOS commando’s. Het grote voordeel is de snelheid van zo’n programma. Als Windows gebruiker ken je vast notepad.exe wel. Die is alleen wat al te simpel.

EENVOUDIG TEKSTEN BEWERKEN MET NOTEPAD++

Voor het krachtiger werk gebruik ik het gratis Notepad++ (downloaden op //notepad-plus-plus.org/download/. Die dubbele ++ is dik verdiend, het heeft vele voordelen boven de standaard teksteditor van Windows. Standaard zit daar bijvoorbeeld syntax highlighting in voor vrijwel alle programmeertalen. Handig wanneer je een stuk php code wilt bekijken. Ook handig is het grote aantal bestanden dat je tegelijk open kunt hebben. Of wat dacht je van een zoek-en-vervang actie op een hele directory aan bestanden tegelijkertijd?

Soms echter schrijf ik stukken Nederlandstalige tekst in Notepad++. En alhoewel mijn dicteevaardigheden op de middelbare school groot waren, is een tikfout zo gemaakt. Hoe handig zou het zijn om niet de tekst eerst naar een Google Docs of Word te hoeven kopiëren. Gelukkig is het toevoegen van spellingscontrole niet zo ingewikkeld. Je moet er alleen een plugin voor installeren. En nog enkele handelingen, het is wel even Googlen hoe dat dan gaat. Maar ik heb dat achter de rug. Om het jou gemakkelijk te maken heb ik de stappen hieronder beschreven. Succes!

NOTEPAD++ IN ENKELE MINUTEN

3-minuten-installatie voor Nederlandstalige spellingscontrole in Notepad++:

  • Er zijn vele plugins voor Notepad++ De handigste is de PluginManager, van waaruit je alle overige plugins kunt installeren. Download het zip bestand met die naam op deze pagina (zoek met Control-F). Pak het uit, en verplaats de bestanden naar de Notepad++ installatie directory – bij mij onder C:\Program Files (x86)\Notepad++ (Win-7)
  • ga nu naar //aspell.net/win32/ om GNU Aspell te downloaden. Download eerst de ‘Full installer’ (is niet zo groot hoor). Dubbelklik het .exe bestand om de installatie te starten en doorloop de korte procedure
  • download en installeer evenzo het .exe bestand genoemd onder ‘Dutch’ (voor de Nederlandse spellingscontrole). Indien gewenst kun je nu ook andere talen binnenhalen
  • start Notepad++. Onder Plugins, open PluginManager / Show Plugin Manager. Kies Spell-Checker Klik ‘Install’

Klaar! Open nu een tekstbestand in Notepad++. Via de toetsenbord combinatie Ctrl-Alt-Shift-S start je de spellingscontrole.

Veel plezier! Heb jij nog een gouden Notepad++ plugin die we zeker moeten gebruiken? Laat het hieronder weten

[arjans_footer]

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.