Weten waar je heen wilt – je doelen helder krijgen

Dit is een oefening die ik onlangs tegenkwam in het boek “De zes wetten voor totaal succes” van Stuart R. Levine. Het is een aardig boek met 90 tips om succesvol te worden in het hedendaagse zakenleven. Wat mij betreft iets teveel gericht op het overleven in de hedendaagse kantoortuin met (te) veel managementlagen. In plaats het overleven van een overdosis hiërarchie steek ik liever tijd in het verbeteren van die structuren. Vaak heb je meer invloed op je eigen situatie dan je denkt. Zolang je er positief in blijft staan en niet in klaaggedrag vervalt. Dit geheel terzijde, ik dwaal af ;-)

GEEF PERSPECTIEF AAN JE ACTIES VAN VANDAAG

Eén onderdeel van het genoemde boek gaat over “Perspectief”. Hier vind je zinvolle tips en oefeningen in hoe je uitstijgt boven de waan van de dag. Eén zo’n oefening is bedoeld om je doelen helder te krijgen, voor nu en voor de lange termijn. Ik vertel je hem in mijn eigen woorden, inclusief een verfijning mijnerzijds. Eventueel kun je deze oefening samen met je zaken- of levenspartner doen.

Daar gaan we:

  • Neem een pak systeemkaartjes (of wanneer je die niet hebt: knip uit een A5 blok de blaadjes doormidden). Dik papier werkt trouwens nog beter
  • Op ieder kaartje schrijf je 1 ding dat je over 5 jaar bereikt wilt hebben (zakelijk of privé)
  • rechtsboven op het kaartje geef je een cijfer 1-6, waarbij 6 staat voor “heel belangrijk”
  • haal de de 5-en en 6-en uit de stapel en bekijk ze nog een keer. Kies de belangrijkste 3 (die waarvoor je alle andere op zou geven). Dit zijn jouw hoofddoelen voor dit moment
  • Schrijf op elk van die 3 kaarten in één zin hoe het doel er uit zou zien (jouw definitie van succes). Op de achterkant noteer je vervolgens 4 actiestappen die je komend jaar gaat nemen richting dat doel
  • noteer de hoofddoelen, de actiestappen en de definities van succes in 1 document, jouw eigen Persoonlijk Actieplan. Zorg dat je dat altijd bij je hebt. Pas aan wanneer dat nodig is. Dit kan maandelijks, jaarlijks of in een andere frequentie. In het begin ben je waarschijnlijk nog veel aan het schaven. Het maakt allemaal niet uit; het gaat er juist om dat dit een levend document is

WEES GERUST, ER KIJKT NIEMAND MEE

Realiseer je dat er echt niemand over je schouder zit mee te kijken. Het is helemaal alleen jij en eventueel iemand die je compleet vertrouwt. Wat jij wilt kan dus zo gek zijn als je zelf bedenkt. Mits je het wel echt wilt en bereid bent er voor te werken. Minister-president van Nederland worden is voor slecht een enkeling weggelegd, waarschijnlijk niet voor jou en mij (ik zou niet willen trouwens). Toch die zeiltocht rond de wereld? Financieel onafhankelijk zijn over 5 jaar? Een gevierd schrijver worden (of gewoon “goed leren schrijven/spreken/vertellen”, ook hele loffelijke doelen)? De relatie met je kinderen herstellen?

HEB JE WEL HET JUISTE DOEL VOOR OGEN?

Merk je bij het uitschrijven van de actiestappen dat het wringt, bedenk dan eens of het geformuleerde doel wel juist is. Iets als stijgen op de carrièreladder of zoveel mogelijk geld verdienen kunnen wel wat duidelijker. Heb je je doel stiekem politiek correct geformuleerd, of wordt het door jaloezie ingegeven? Je brein heeft het feilloos door en heeft dan geen idee hoe dit uitgestippeld moet worden. Wees dus eerlijk tegen jezelf: wat wil je écht, wat is het uiteindelijke resultaat dat je wilt bereiken? Is dat echt directeur worden, topmanager, topinkoper? Prima, formuleer het als zodanig. Of wil je vooral je ei kwijt in je werk? Dat is ook al duidelijker. Hieruit vervolgens acties formuleren wordt zo een stuk eenvoudiger.

Op deze manier heb je altijd heel concreet je doelen en prioriteiten helder. Het persoonlijk actieplan zorgt ervoor dat het pad naar je lange termijn doelen nu al ingevuld kan worden.

Veel succes met het opstellen van jouw persoonlijke actieplan. Wanneer je hulp nodig hebt, weet je me te vinden!


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

Share

5 thoughts on “Weten waar je heen wilt – je doelen helder krijgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.