Web 1.0 en Web 2.0: de verschillen

foto Anne Zuidhof Strikt genomen is het raar om net te doen alsof we tegenwoordig een soort upgrade van het web hebben ten opzichte van de periode voordat Tim O’Reilly voor het eerst de term Web 2.0 opgooide, terug in 2005. Natuurlijk is de oude versie niet vervangen door een nieuwe, maar is dit een proces dat constant in ontwikkeling is.
Toch zijn er duidelijke verschillen waar te nemen in hoe we “vroeger” werkten, en de mogelijkheden die tegenwoordig voor een ieder van ons binnen handbereik liggen. Een kort overzicht om door de bomen heen het bos nog te blijven zien:

De verschillen tussen Web 1.0 en Web 2.0 :

Web 1.0
Web 2.0
groep staat centraal de individuele mens staat centraal
bedrijven de community
client-server model peer-to-peer model
informatie uitsloten en aangeboden aan geïnteresseerden (push model) individu zoekt actief zelf informatie op het gewenste moment (pull model)
intranet, CMS, zoekmachine: relatief statische systemen (ik heb iets voor jou) iedereen kan overal content toevoegen (samen werken aan veranderende documenten en pagina’s)
interactie, maar binnen een groep interactie met de hele community / wereld
proprietair, gesloten vanuit de basis open
grote logge systemen (Microsoft principe) zeer groot aanbod aan kleine tools (UNIX principe)
bookmarking tagging
Office stijl Wiki stijl: alles is editable
lezen schrijven

PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

Natuurlijk is dit niet een volledige dekkende beschrijving. Uiteindelijk is de mooiste vergelijking die ik gevonden heb nog wel deze: het Oude Web gaat over wat IK voor JOU heb, terwijl het Nieuwe Web JOU centraal stelt. Zie bijvoorbeeld deze alweer 2 jaar oude SlideShare presentatie van Jonathon D. Colman waar dit mooi in verwoord wordt). Als je iets van mij wilt, mooi. Nee? Even goede vrienden.

Het Zakelijke Web 2.0?
Bedrijven moeten grotendeels nog een manier vinden om hier mee om te gaan, omdat oude concepten niet meer werken. Persoonlijk denk ik dat er veel te halen is van de sociale revolutie die momenteel gaande is. Natuurlijk zit er ook veel onzin tussen, en dingen waar je als kantoor werker absoluut niet op zit te wachten. De kunst hierbij is om zin en onzin van elkaar te scheiden.

Grip op het web – voor overzicht en rust in je werk

Grip op dat web van informatie, ofwel “grip op je informatiestromen” is onderdeel van een goed en betrouwbaar actiesysteem. Een goed actiesysteem is onderdeel van de door mij ontwikkelde “5 sleutels voor overzicht en rust in je werk”. Wanneer je meester bent over alle 5 sleutels weet je zeker dat je je met de juiste dingen bezighoudt in je werk. Hierdoor krijg je meer impact en zul je meer plezier in je werk en daardoor ook in je leven hebben.
Meer weten? Laten we samen in een doorbraak van jouw productiviteit zorgen. Zodat ook jij binnenkort een stuk relaxter je werk kunt doen.  Heel 2.0 zou ik zeggen!

Share

One thought on “Web 1.0 en Web 2.0: de verschillen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.