Wat is de overeenkomst tussen jou, mij en een hamster?

foto Anne Zuidhof Het lijkt zo mooi, information at your fingertips. Toch is die bekende Engelstalige quote vaak een blessing in disguise. Het is een hele toer om in alleen al die 1,8 zettabytes aan informatie die vorig jaar geproduceerd is (PDF) datgene te vinden waar je naar zoekt (ZETTAbytes?). Zei daar iemand iets over speld en hooiberg?

Gelukkig zijn er allerlei hulpmiddelen om ons voor deze informatie-verzamel-woede te behoeden. Denk aan:

  1. regels (zo genoemd in o.a. Outlook) of filters (o.a. GMail) in je mailbox die zorgen dat alleen echt belangrijke mails in je inbox terecht komen. Of door…
  2. het volgen van de juiste mensen op Twitter of Facebook. Mensen die interessante links delen en schrijven over waar juist jij in geïnteresseerd bent. Mensen die jij hoog acht. De meeste mensen vinden het gewoon leuk allerlei informatie te delen. Jij kunt daar je voordeel mee doen. Mits je op jouw beurt teruggeeft, dat houdt de boel in balans. En als laatste voorbeeld…
  3. je hoofd. Je brein filtert voortdurend de voor jou interessante informatie. Wat is belangrijk, wat is onzin. Stelregel daarbij is dat wat je vaker onder ogen krijgt beter onthouden wordt. Dat is vrijwel zeker ook de informatie die voor jou belangrijk is. De rest verdwijnt als vanzelf in de vergetelheid. Gelukkig maar.

JIJ MAG, NEE MOET KIEZEN

Hoe vaak verzamel je informatie zonder vooropgezet doel? We denken “Wie weet waar dat in de toekomst goed voor is”. Terwijl het van geen kant aansluit bij onze interessegebieden. Je besteedt veel tijd aan een archief dat uiteindelijk veel op het internet zelf gaat lijken. Wat het nut daarvan is? Ik zou het niet weten. Weten is trouwens 1, doen is 2: ook bij mij slaat af en toe de digitale verzamelwoede toe. Moet ik mezelf vermanend toespreken. Gelukkig lukt het door mijn doelen en dromen als vertrekpunt te nemen vaak snel weer op het juiste spoor te komen. Inderdaad, waarom mijn kostbare tijd verspillen?

foto Anne Zuidhof Op je brein na kies je zelf welke hulpmiddelen jij inzet. Zonder gaat er niet iets ernstig mis ofzo. Je wordt niet gek vanwege teveel informatie. We lijken zelfs beschermd te worden tegen het nemen van de verkeerde beslissing door teveel informatie. Zomaar zonder plan informatie tot je nemen legt wel een onredelijk beslag op je tijd. En da’s erg jammer, want die tijd krijg je slechts 1 maal.

Hoeveel kost jij per uur? Met een gemiddeld uurtarief in Nederland van € 70 kost zo’n artikel van 5 minuten je al snel € 5,83. Dit artikel ook, maar dat gaat je véél opleveren ;-) Het mooie namelijk is dat je al je tot hier bent gekomen. Nu leg ik de bal dan ook bij jou.. Je hebt je tijdsinvestering al gedaan (gefeliciteerd!) en verdient die alleen terug wanneer je er echt mee aan de slag gaat. Gelukkig zijn we er bijna.

MAAK DUS JE KEUZES, WEES KRITISCH

Hoeveel tijd besteed jij dagelijks aan het zoeken en daarna opslaan naar informatie? Meer dan je misschien beseft. En hoe vaak raadpleeg je die informatie later nog? Minder dan je waarschijnlijk beseft. Zit hier een groot verschil, dan verspil je tijd. Dan ben je aan het hamsteren zonder doel. Omdat het kan. En omdat er blijkbaar geen opdrachtgevers achter je broek zitten om je op te jagen. Wees dus kritisch, verzamel alleen in je eigen vakgebied, en verzamel alleen als het echt nodig is.

Op informatie dieet is heel heilzaam! Niet per se stoppen met verzamelen, dat heeft wel degelijk nut. Je stopt ook niet met eten, toch? Verzamel dan wel alleen informatie die aan jouw huidige projecten en doelen bijdraagt. De rest kun je meestal zo op Google of in je vakarchief opzoeken.

Je moet echt regelmatig op zoek naar informatie, voor je werk? Heel kort: stel inpiratieblokken in van 15 of 30 minuten. zet die eierwekker. En stop als de bel gaat.

EN NU?

Moe van het hamsteren? Neem eens contact op. Samen met jou maak ik een op jouw afgestemd plan om aan dat gehamster een eind te maken. Geeft ontzettende rust in je hoofd en overzicht in je werk. Velen gingen je voor!

Ben jij een echte hamster met volle wangzakken, of juist heel selectief? Deel jouw ultieme verzamel- en bespaartips hieronder in de comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.