Wat gebeurt er als je een week stopt met werk e-mail te lezen?

Wat zou er gebeuren wanneer je je werk e-mail een week afgesloten houdt. Chaos? Gemiste deadlines? Gefrustreerde collega’s? Het Antwoord Zal Je Verbazen.

Krijg je ook zo bizar veel mail? Uit onderzoek blijkt dat in Amerika de gemiddelde kantoorwerker ruim 100 mails per dag krijgt (PDF). In Nederland lijkt mij dat iets lager liggen als ik in mijn klantenkring en elders rondkijk en -vraag. Hoe dan ook, dat we teveel mails versturen en daar te veel tijd mee bezig zijn, daar zijn we het met z’n allen wel over eens.

stop werk e-mail te lezenDe vraag is wat je daar vervolgens aan doet. Op deze plek lees je veel veel adviezen om meer grip op je inbox en je werktijd te krijgen. Afhankelijk van hoe lang je mijn artikelen en adviezen volgt heb je wellicht al tientallen tips en ideeën langs zien komen. En heeft het geholpen?In mijn training en coaching is de kunst altijd om te komen van adviezen tot daadwerkelijk gedrag. Dus je minder laten leiden door je mailbox, door je agenda en je werkvoorraad. Dat vergt, veel oefening.Vandaar dat ik in ieder traject deelnemers tussen de contactmomenten door huiswerk meegeef. Eén van de meest voorkomende huiswerkadviezen is meteen een van de meest simpele. Echt heel simpel. Komt ‘ie:

Zet wanneer je je nieuwe e-mails gelezen en verwerkt hebt je mailprogramma ..uit!

pijl op envelopZo simpel en toch zo lastig. Want stel je voor: jij en je collega’s en klanten mailen elkaar al jaren suf. Je gaat er vanuit dat jouw berichten meteen gelezen en ook vaak stante pede beantwoord worden. Andersom idem dito. Die spagaat plotseling onderbreken is nog helemaal niet zo simpel als het lijkt. Poe zeg, wat is het dan opeens stil. Of niet, want je telefoon zal al snel gaan: “heb je mijn mail niet gelezen dan?”.
Nou kan ik je wel vertellen dat het belangrijk is, jezelf voor een deel vrij te maken van e-mail onderbrekingen. Of je dat gaat doen op mijn aangeven is een tweede ;-)

EXPERIMENT

pijl op envelopGraag wijs ik je daarom op dit interessante experiment waarbij een gevarieerde groep van zowel managers als uitvoerend werknemers een week lang hun mailbox niet aanraakten. Vooraf en tijdens kregen ze een hartslagmeter omgehangen en werd hun kantoor van sensoren voorzien. Dit was the real stuff, geen simpele vragenlijst. Kan dat zomaar dan, je mail niet lezen op een druk kantoor? Ja, dat kon. Sterker, het had veel fijne gevolgen: de deelnemers kwamen meer uit hun stoel, hadden meer face-to-face gesprekken en belden vaker. Ook lukte het om zich langer op één taak gefocust te houden – een belangrijke eigenschap van productieve mensen. En wacht, er was meer, veel meer. Lees hier bij Fast Company precies na wat dit experiment voor gevolgen had. Tijdelijk stoppen met mailen bleek voor de deelnemers grote gevolgen te hebben.

We hebben een dwangmatige, ongezonde verhouding met onze e-mail inbox

CONCLUSIE

Je zou kunnen denken: laten we meteen helemaal stoppen met die mail! Mwoa, doe maar niet: je mailbox opdoeken is de meest slimme actie. Het experiment werd gedaan om niet zozeer de nutteloosheid van mailen aan te tonen, als wel onze bijna dwangmatige verhouding met onze inbox in een ander daglicht te stellen. Mijn eigen conclusie is dat het belangrijk is tijdens je werkdag een aantal e-mailvrije periodes in te lassen. Periodes waarin je je kunt richten op voor jouw werk belangrijke taken. Taken waar je je daardoor beter op kunt concentreren. Uit onderzoek dat ik zelf recent uitvoerde bleek ook al dat wie mail tijdens het werk dichtgooit veel tevredener is over het eigen werk en veel meer tijd heeft voor de strategie en lange termijn. Stoppen met mailen is niet de oplossing, slimmer gaan mailen wel.

Tijdens concentratiewerk je mail dichtgooien is niet optioneel

Belangrijke conclusies. Zo belangrijk dat het wat mij betreft niet optioneel is om je tijdens de rest van je werk door je e-mail te laten onderbreken. Doe je mee?

Al afgerekend met onderbrekers tijdens je werk? Deel je tips en trucs met ons!

Share

2 thoughts on “Wat gebeurt er als je een week stopt met werk e-mail te lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.