Waarom regelmatig luieren je veel productiever maakt

Even vooraf: dit is een super praktisch artikel met een inzicht waardoor je TODO’s meer impact gaan krijgen. Mocht je afgaand op de titel anders denken, je bent tenslotte geen lui persoon toch? ;-)

Eerst een vraag:

Wat is het bestaansrecht van de acties die vandaag op jouw TODO-lijst staan?

foto Anne Zuidhof Brengen de dingen die je vandaag afhandelt je verder in je werk, je bedrijf of organisatie. Zijn het dingen waar je warm voor loopt en die je gaaf vindt om te doen? Of zijn het vooral verplichte nummers… Begrijp me goed: verplichte nummer horen er bij, doe je geen belastingaangifte dan krijg je problemen. Wel hoort er als het goed is een rode lijn in je acties te zitten. Gestaag zou wat je vandaag doet je richting jouw eigen doelen in je werk en leven moeten brengen. Wie die rode lijn helder heeft waarschijnlijk leuker werk en is gelukkiger dan wie zich laat meedrijven met de stroom, met wat er zo door de dag heen op haar afkomt…

We zijn geneigd dingen op te pakken die urgent zijn, je herkent het vast. Zeg maar gerust dat we verslaafd zijn aan urgentie. Het doen van dringende karweitjes geeft een goed gevoel: je hebt jezelf nuttig gemaakt! En zoals gezegd, dringende karweitjes zijn een deel van je werk. Ze zullen altijd blijven komen. Wel kun je ze meer beteugelen dan je nu doet. Je houdt je tenslotte liever bezig met TODO’s die impact hebben. Die je werk, je baan, je bedrijf verder helpen. Dat is niet altijd die spoedklus die op je pad komt, ook al lijkt dat op dat moment wel zo.

Voor mijzelf werkt dat als volgt: minimaal wil ik iedere werkdag iets gedaan hebben dat mijn bedrijf echt verder helpt. Met de nadruk op echt. Dat kan van alles zijn: een artikel schrijven voor mijn eZine (ontvang je die nog niet? Meld je rechtsboven in het blauwe vak aan en ontvang een gratis ebook), dat nieuwe online programma uitwerken, zelf een opleiding volgen, contact leggen met mogelijk nieuwe klanten. Er zijn ook activiteiten waarvan het lijkt dat ze belangrijk zijn: een kleine aanpassing op aan de layout van de website, op LinkedIn of Twitter kijken of er nog interessante berichten zijn om op te reageren, een nieuwe tool uitproberen waar ‘iedereen’ het over heeft. Urenlang internetten onder het mom van ‘vakliteratuur’. Doen we allemaal van tijd tot tijd. Nu is een goede website belangrijk, en een goed LinkedIn profiel ook. Maar dat zijn dingen in de marge. Je wilt daar niet je beste tijd aan spenderen – tenzij je website bouwer of LinkedIn trainer bent.

EN DAT LUIEREN WAARDOOR MIJN TODO’S MEER IMPACT KRIJGEN?

foto Anne Zuidhof Goede vraag. Om te weten wat het precies is dat jouw core business verder helpt, is het essentieel dat je regelmatig stilstaat, pauzeert. Iedere keer wanneer ik het gevoel krijg de grip op mijn acties te verliezen maak ik direct pas op de plaats. Dat betekent heel vaak gewoon even niets doen, echt niets: uit het raam staren, een stuk fietsen, mijn hoofd leegschrijven. Of een boek lezen wat helemaal niets met mijn werk te maken heeft. En ja, zomaar overdag! Als je het lastig vindt van nietsdoen een gewoonte te maken, kun je zelfs zo ver gaan om blokken met ‘niets doen’ in je agenda te zetten. Je eerste reactie is vast iets als: “doe ik al!“, “daar heb ik natuurlijk geen tijd voor!” of “wat een zweverige onzin!“. De eerste regel van het artikel is voor jou bedoeld als je het laatste zegt. Mooi toch, anders was je al eerder afgehaakt ;-)

Dacht je zojuist iets als “geen tijd” bedenk dan: je kunt wel heel hard bezig zijn, maar wanneer wat je doet je niet verder helpt in je werk denk dan heel hard na of je het wel moet doen. Een tandje bijzetten kan tijdelijk de oplossing zijn. Voor de langere termijn is het een uitputtingsslag die je niet gaat winnen. Het is als de manager die heel hard de carrièreladder beklom ..om er achter te komen dat die tegen de verkeerde muur staat. Oeps.

Luieren stimuleert de creativiteit, ik merk het zo ontzettend vaak. Als vanzelf dringt zich de oplossing voor dat vastgelopen project aan mij op. Of inspiratie voor een nieuwe artikelserie. Of hoe ik dat lastige telefoontje aan ga pakken. Daar kan geen geforceerd denken of harder werken tegenop. Bij jou kan dat precies zo werken. Je brein heeft die rust af en toe nodig om alles op een rijtje te krijgen. Vanuit je onbewuste komen in rust en stilte vanzelf de antwoorden opborrelen. Ik zal je de theorie er achter besparen, punt is dat het werkt. Niets leukers dan gepland nietsdoen!

Ga voor jezelf eens na wat er echt toe doet voor jouw werk. Wat is je core business? En zorg dat je daar zoveel mogelijk tijd aan kunt besteden.

> Geniet van je werk, luier met mate <

Nog niet overtuigd? Lees het boek Lof der luiheid van Tom Hodgkinson

//UPDATE: in de online editie van de New York Time van 9 februari 2013 staat deze column Relax! You’ll Be More Productive van Tony Schwartz. Daar wordt uitgelegd hoe ook de laatste wetenschappelijke inzichten aantonen dat gedurende je werkdag (intensief) werken en tussendoor regelmatig ontspannen je productiviteit enorm kunnen vergroten. Een fijne instemming!


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

26 gedachten over “Waarom regelmatig luieren je veel productiever maakt

 1. Luieren… als ik een aantal taken af heb, mag ik graag even een ‘dom’ computerspelletje spelen, ook stel ik thuis vaak e.ggtimer.com in: 2 uur werken, 1/4 uur rust of zo – net als in de auto ;-) afhankelijk van hoe druk ik het heb.
  Ook heb ik altijd wel een paar YouTube filmpjes in de rubriek “nog te bekijken” staan.

 2. Vanwege een fysieke beperking ben ik me erg bewust van de noodzaak van ‘luiermomenten’.

  Ik ben een keiharde werker en doorzetter, maar de woensdag plan ik altijd in als dag voor mij. Ik werk dan wel wat, maar er staan ook echt ontspanningsactiviteiten voor mij op het programma. Zangles eens in de 2 weken en iedere woensdagmiddag: therapie-zwemmen in warm water.

  Mijn ultieme luiertip: minstens vijf minuten op de rug drijven in het water, helemaal relaxt, oren in het water, zodat je (bijna) niets hoort en dan alle spieren een voor een ontspannen. Zalig!

 3. @Jacoline: super luiertip! Nu nog op zoek naar een groter bad in huis, want in het zwembad krijg ik nooit die 5 minuten rust ;-)
  Wel erg goed dat je – weliswaar juist door je omstandigheden, maar toch – je bewust bent van het belang van de balans: hard werken afgewisseld door totale ontspanning. Ik was zelf ‘vroeger’ vooral erg van het harde doorwerken. Naarmate ik eerst die rustmomenten bewust inplande en ze tegenwoordig helemaal als vanzelf komen, geeft dat iedere keer ontzettend weel nieuwe energie.

 4. Pingback: Daar ga je dan Van Hooijdonk! « nathalieneemtdetijd

 5. Pingback: Veel productiever door slim naar je werk te kijken

 6. Pingback: Hoe blijf je productief in lauwe tijden EN bij super drukte?

 7. Pingback: Word je opgeleid voor een vak of ...voor het leven?

 8. Pingback: kost het je tijd of kost het ..bandbreedte?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.