Waarom niemand je werkstress voor jou gaat oplossen

werkstress-mannetje-aan-bureauHet is -opnieuw- de Week van de Werkstress. Sinds een paar jaar stimuleert de Nederlandse overheid bewustwording rondom dit onderwerp. Stress op de werkvloer schijnt namelijk beroepsziekte nummer één en dus één van de allergrootste problemen op de werkvloer in Nederland te zijn. Tussen haakjes en terzijde: het verbaast mij hogelijk dat stress een ziekte genoemd wordt. Het is eerder een verschijnsel dat *leidt* tot een heel scala aan ziektes. Aandacht vragen voor dit belangrijke onderwerp is prima. De vraag is wel of deze Week met het organiseren van hippe Viltaliteitsbattles echt helpt. Nou ja, je bent er even uit en dat is ook wat waard.

Met aandacht, eenmalige sportclinics en met heel veel praten-over alleen kom je er helaas niet. Waar het echt om gaat is zelf in actie komen wanneer je elke dag met een slecht gevoel gehaast naar je werk gaat en nog chagrijniger thuiskomt. Je kunt te lange werkweken heel lang volhouden, tot opeens en onverwacht die burn-out zich in alle hevigheid aandient. Van de ene op de andere dag zit je thuis. Of je voelt juist al maandenlang dat er iets niet goedloopt, maar onderdrukt dat gevoel.

Mooi als er op je werk een programma rond werkstress georganiseerd wordt, intussen gaat het er om niet rustig af te wachten op al die bijeenkomsten. Met het aanpassen van enkele gewoontes blijk je al een heel stuk op weg te zijn. Zo blijkt uit een onderzoek naar e-mailgebruik dat ik recent uitgevoerd heb hoe destructief het is wanneer je de mail de hele dag open laat staan en je je dus via je inbox door anderen laat onderbreken wanneer het hen uitkomt.

ZET NU 1 KLEINE STAP

Neem vandaag 1 kleine stap om je werkstress te beteugelen, bijvoorbeeld: mail dicht

Er worden hele verhandelingen, essays en boeken geschreven over wat je allemaal nog meer kunt doen. Zelf heb ik dat op deze website inmiddels een paar honderd keer gedaan in de vorm van artikelen over een veelheid aan onderwerpen. Die artikelen kun je dus nalezen wanneer je daar behoefte aan hebt. Waar het op neerkomt is: neem vandaag 1 kleine stap die je werkstress tegengaat en zorg dat je die volhoudt. Staat je mailprogramma open zodat je gestoord wordt door en van je inbox? Zet die uit zodra de mails gelezen en verwerkt zijn. Ga vervolgens 100% gefocust aan de slag met dat wat gedaan moet worden.

Werk je al met een afgesloten inbox (compliment!) bedenk dan wat een volgende stap is om de werkstress te lijf te gaan. Maak het niet te groot, je kans van slagen zal dan dramatisch afnemen. Zet indien nodig een dagelijkse reminder in je agenda, wanneer het om een handeling gaat die je dagelijks uitvoert. Maak je nieuwe gewoonte je eigen en merk het enorme effect dat een kleine inspanning al kan hebben.

PERSOONLIJKE WERKSTRESS TEST

O ja, wil je weten hoe het met jouw werkstress staat? Doe dan de persoonlijke werkstress test die ik voor je gemaakt heb en je weet hoe het ervoor staat! Houd het roer zelf in handen en kom in actie voor het te laat is.


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

Share

6 thoughts on “Waarom niemand je werkstress voor jou gaat oplossen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.