“Luiwerk”, zegt Pieter. Wat? Els haalt de koptelefoon van haar hoofd. “Ik hoor je niet en toch zie ik je gewoon schelden op je scherm. Volle inbox zeker?” Tja, wat wil je anders met die eindeloze stroom digitale diarree die dagelijks op hen afkomt. Ben je klaar dan kun je gewoon weer overnieuw beginnen. Ze doet haar best, toch wordt ze er af en toe moedeloos van. Houd het nou nooit op?

molen De Geregtigheid te Katwijk
Els richt zich weer op Pieter. Wat zei hij ook alweer? “Ja, elke korenmolen heeft een slimme constructie van tandwielen en assen waarmee zware zakken graan naar boven getild kunnen worden. Zo’n molenaar is ook niet gek. Die gaat echt niet steeds met zakken van 25 kilo op z’n rug steeds naar boven lopen. Vandaar dat ze al honderden jaren werken met zo’n luiwerk. Ik vind het wel een toepasselijke naam. Je weet dat ik heel veel automatiseer en ik zie mezelf wat dat betreft ook wel een beetje als lui. Waarom moeilijk doen?” Pieter lacht. “Ik stel me zo voor dat die molenaars zich vroeger een slag in de rondte werkten. Omhoog met zakken vol graag, omlaag met meel. En met meer monden die gevoed moesten worden nam de hoeveelheid meel die de samenleving nodig had toe. Dat betekende steeds harder omhoog en omlaag klimmen. Er waren vast veel molenaars met een rugprobleem. Tot er een een geniale ingeving kreeg. Een knap staaltje strategie ontwikkeling toch?”
“Hoe weet jij dat nou allemaal, joh?” Bij haar weten heeft Pieter helemaal niets met molens. Zijzelf ook niet trouwen. Worden die ouderwetse graanmalers nog gebruikt, gaat dat tegenwoordig niet helemaal machinaal? “Ja, ik was pas bij zo’n netwerkbijeenkomst waar een man met een mooi verhaal vol slimme trucs vertelde hoe je je werk veel makkelijker kunt maken. Over hoe je zoveel mogelijk kunt automatiseren. En om duidelijk te maken dat dat niet alleen om hightech lifehacks ging, gaf hij dat luiwerk als voorbeeld.”
Ah, zo dus. Grappige vergelijking als je er over nadenkt. En dat luieren, daar voelt Els ook wel wat voor. Las ze daar pasgeleden niet iets over? Ja, dat ging over een boek van de man die nog maar 4 uur per week schijnt te werken, omdat hij al zijn werk geautomatiseerd en uitbesteed heeft. Dat lijkt haar wel wat. Alleen ziet Andrea haar al aankomen. Of juist helemaal niet meer, haha.
Eerst die mail van de afgelopen dagen verwerken. Nu ze even verder mijmert bedenkt Els weer dat ze heel goed weet hoe ze dat aanpakt. Gewoon een kwestie van niet de hele dag in die inbox koekeloeren of er iets interessants binnenkomt. Ze wilde er eerst niet aan, maar drie, maximaal vier keer op een dag Outlook openen is meer dan genoeg. Wel zo rustig ook. De nieuwe mails doorkijken en direct besluiten wat je er mee aanmoet. Alles wat je heel snel voor elkaar hebt direct doen en de rest op een handige manier op de takenlijst zetten. Zo ingewikkeld is dat niet. Wel werkt het alleen als je het consequent toepast. Dat had die trainer een tijdje geleden gezegd. En ze vergat het helaas meteen weer. Consequent zo’n nieuwe gewoonte toepassen is blijkbaar lastiger dan ze eerst dacht. Het leek haar een goed idee, alleen in de waan van de dag leken zoveel andere klussen belangrijker. In ieder geval is dit een mooie aanleiding een stukje luiwerk toe te passen op de mail. Net als die molenaar met zijn meel geautomatiseerd heeft, bedenkt ze inwendig lachend.
VRAAG: Wat zijn jouw mail- en/of meel automatiseringstrucs? Deel ze hieronder!

Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.
Regels voor sorteren van e-mail, nieuwsbrieven en social media updates, Quick Steps voor opbergen van e-mail en aanmaken van taken. En ik start Outlook op in de agenda, zodat ik niet meteen geconfronteerd wordt met e-mail.