Waarom je een supereenvoudige klus soms weken laat liggen

Soms duurt het weken en kom je maar niet toe aan wat ogenschijnlijk heel simpel lijkt. “Belachelijk”, verwijt je jezelf, “zet je er overheen en *doe* dat klusje van niks gewoon!?” Zelf heb ik dat met klussen in en rondom het huis. We willen verschillende dingen (laten) doen, zoals dakvensters laten zetten, schilderbeurten etc. En sommige van die klussen worden al jaren vooruitgeschoven.

ONTSNAP AAN DE BRANDJES-BLUS-MENTALITEIT

foto Anne Zuidhof Bij niet vooruit te branden grote projecten speelt natuurlijk dat we het allemaal druk hebben. Eerst moet de waan van de dag bestreden worden. Zieke kinderen, ruzie met een goede vriend, kado voor die bruiloft van komend weekend regelen. En zo rijgen de dagen zich aaneen, worden deadlines vooruitgeschoven. Allemaal zijn het ook zeker Belangrijke Dingen die nu gewoon heel erg dringend zijn. En tuurlijk, veel van die B.D. dienen ooit gedaan te worden. Toch voel je hem al aankomen: die dingen zijn er altijd. Ergens zal iets moeten gebeuren, anders ben je alleen met die brandjes bezig.

BEDENK DE EERSTVOLGENDE ACTIE – HOE DOE JE DAT?

Weet je, het zou zomaar kunnen zijn dat de Eerstvolgende Actie die nu in jouw hoofd rondwaart om die dakvensters te laten plaatsen..helemaal niet de eerstvolgende actie is! Het lijkt een detail, toch is het essentieel. Laat me dit toelichten: stel je wilt heel graag het project ‘laat nieuwe dakvensters plaatsen’ tot een goed einde brengen. ‘dakvensters geplaatst zoals ik dat voor ogen heb’ dient het liefst zo snel mogelijk realiteit te worden. Laten we er vanuit gaan dat je precies weet hoe dat gaat worden (type venster, afmetingen enz.). Je had bedacht dat, om dit project een stap verder te helpen, je advies moet gaan inwinnen bij het Daglicht Advies Centrum (ja, die bestaat echt!). Alleen, zaterdag na zaterdag gaat voorbij zonder dat je de moeite neemt daar naartoe te gaan. Waarom?

Als je verder nadenkt, bedenk je opeens dat er nog iets anders speelt. Je vraagt je namelijk af of je een vergunning nodig hebt bij de gemeente om het venster te mogen plaatsen! Een vriend kende namelijk iemand die iemand kende die daarmee in de problemen kwam. En sindsdien zit dat in je hoofd. Stel dat. Dat maakt het een stuk lastiger, want misschien màg dat Droomvenster helemaal niet. En dus doe je even … helemaal niets. Je hebt nu wèl de echte reden te pakken waarom je niet in actie kwam.

DE ECHTE EERSTE ACTIE IS SOMS IETS ANDERS…

Het blijkt dat de Eerstvolgende Actie namelijk een heel eenvoudig telefoontje naar de gemeente is. Na 10 minuten heb je de betreffende medewerker gesproken. Zij vertelt dat er in jouw geval helemaal geen probleem is *). De weg naar het Daglicht Advies Centrum ligt helemaal voor je open!

Conclusie: doordenken over de echte Eerstvolgende Actie van al je huidige activiteiten is ontzettend zinvol. Zeker wanneer je tegen een ogenschijnlijk simpele klus aanhikt.


*) Uitstapje: op https://www.omgevingsloket.nl vind je een handige checklist die je dit snel vertelt

4 gedachten over “Waarom je een supereenvoudige klus soms weken laat liggen

  1. Als ik een klus, werk of privé, langer dan 1 maand doelloos op mn to-do-list heb staan, dan verwijder ik m gewoon. Blijkbaar was de motivatie/het belang om de klus echt uit te voeren niet zo heel groot. Als daarna blijkt dat het wél gedaan moet worden, dan doe ik het alsnog. En natuurlijk binnen zo kort mogelijke tijd ;)

  2. @Bas: dat kan prima werken. Echter, wanneer je takenlijst overvol is wil je wellicht niet elke dag tegen een berg taken aankijken die allemaal nog moeten. De LaterMisschien lijst – waar je alles op zet dat je nog wilt laten bezinken – kan dan een uitkomst zijn. Het ontlast de echte takenlijst waardoor je beter onderscheid maakt tussen wat nu moet en wat later misschien gebeuren gaat

  3. Pingback: 7 tips voor een forse boost in je productiviteit!Grip op jouw inbox en informatie

  4. Pingback: Het geheime ingrediënt dat ontbreekt aan jouw TODO lijst

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.