Waarom het leren van een nieuwe methode je niet gaat helpen

Je hebt van die mensen die overal hun favoriete methode bijslepen. Het geeft hun grip op hun leven, werk en wereld. Ooit een manager gehad die jouw baanbrekende plan van tafel veegde met een maak het wel even SMART, wil je? Dat dus.

Die mensen blijven voortdurend zoeken naar manieren om hun werk te verbeteren. De heilige graal. Helaas blijft het meestal bij eindeloos discussiëren over de waarde van ABC en overlap met DEF. Hou toch op. Al dat gezoek naar die silver bullet (zoals Amerikanen zo mooi zeggen) helpt je geen steek verder. Bovendien: met een silver bullet is het slecht schieten.

Het lijkt zo aantrekkelijk: leer methode ABC en probleem XYZ lost als sneeuw voor de zon op. Nog even een cursusje volgen en klaar. Of een boek lezen. Tijdens groepsbijeenkomsten spreek ik altijd mensen die een goed boek over timemanagement in de kast hebben liggen. Die gaan ze binnenkort – echt waar – bestuderen. Zeggen ze al een paar jaar. De waan van de dag is sterk.

Feit: die boekenwijsheid gaat je niet helpen. Iemand die het je uitlegt en je vervolgens in de praktijk er mee laat worstelen. Daar heb je wat aan. Of die handige collega die je nieuwe dingen zo goed kan uitleggen. Mijn beste leraren op school vroeger deden precies dat.

Een bijna-klant haakte af omdat ze aangaf de kennis zich toch maar via boeken eigen te gaan maken. Dat mag iedereen natuurlijk zelf weten. Of het gewerkt heeft is een ander ding.
Een korte training is altijd vele malen effectiever dan “zelf doen”.

Je hebt een uitdaging rond teveel mail, een te volle agenda, te vaak vergeten afspraken of geen idee hou je slimme keuzes maakt in je werk. Geen gebrek aan ABC. Die bijna-klant had ook zo’n uitdaging. Een boek lezen komt er dan gewoon niet van. Da’s geen kwestie van te weinig tijd, maar van te weinig mentale ruimte. Als je dàt eens kon oplossen!

Maak jezelf nieuwe wijsheid eigen via workshops, trainingen, coaching. En laat je daarbij ondersteunen door mensen die weten wat jij nu nodig hebt. Goede gesprekken met anderen die al stappen hebben gezet kunnen ook helpen. Dààr ontwikkel je je door, sneller dan zelf doen. Gelukkig zijn er vele goede coaches en trainers op alle vlakken waar je maar een uitdaging zou kunnen hebben.

Een goede coach zoeken is een betere besteding van je tijd en energie dan die halfslachtige poging nogmaals het boek te gaan lezen. 
Ligt jouw uitdaging rondom productiviteit in je werk, dan weet je mij te vinden.

Zelfs SMART heeft z’n plek, al ben ik er geen fan van. Op een gegeven moment heb je genoeg losgelaten en gebrainstormd en moet het concreet worden. Is het ook nog een beetje S, M, A, R en T? Maar je kiest er dan zelf voor SMART te worden in plaats van dat het een drogreden is om jouw enthousiasme te beteugelen.

(*) ik ben de uitzondering op de regel. Ik eet boeken over methodieken en andere vakliteratuur als ontbijt ;-)

Share

3 thoughts on “Waarom het leren van een nieuwe methode je niet gaat helpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.