Volle mailbox na je vakantie? Zo doe je dat vanaf nu anders

Je had jezelf stellig voorgenomen om in je vakantie eens helemaal offline te blijven. Maar ja, op de camping, in het hotel, was de wifi zo goed als gratis. Zo’n volle mailbox na je vakantie is ook niks, toch?

no-wifiEn ja hoor. Natúúrlijk is de pleuris op je werk uitgebroken: de triple-A klant die je maandenlang in de watten hebt gelegd is weggelopen. Een collega heeft – voor na je vakantie – alvast een spoedeisende klus bij je gedropt. Of ze hebben koffie over de minion op je bureau gegooid die je van je 8-jarige zoon in bruikleen hebt gekregen.

Jij zit ondertussen op de camping in Spanje terwijl berichten binnenstromen. Je kinderen staan al te popelen om op pad te gaan. Het is 10:00 uur ’s ochtends en de zon brandt genadeloos. Oftewel een heerlijke nieuwe vakantiedag lacht je toe. En jij zit gewoon een beetje berichtjes over je minion te lezen. Die je angstvallig voor je moet houden.

Je viel helaas in de ik-ben-onmisbaar val. Het gevoel van je-weet-ook-wel-dat-de-wereld-doordraait-zonder-jou-maar-stiekem-hoop-je-dat-je-ergens-nodig-bent. In ieder geval heb je een forse uitdaging om de Zaak los te laten, die je vakantieplezier nu ook danig in de weg zit.

Eén ding heb je bij het goede eind: je bent wel degelijk ergens nodig. Hier en nu.

In ernstige gevallen adviseer ik altijd om helemaal cold turkey te gaan. Laat de tablet thuis, geef je telefoon overdag aan je partner. Die heb je toch niet nodig (de telefoon). Elke avond check je kort of er toch nog iets belangrijks is langsgekomen. En blijven je collega’s je ook in de vakantie om de haverklap bellen? Dan zet je je zakelijke telefoon helemaal uit, en neem je voor privé een eenvoudig telefoontje met wat beltegoed. Er kan natuurlijk echt iets belangrijks aan de hand zijn.
In geval van minder verlammende loslaatangst helpt het meenemen van een goed boek, het maken van een inspirerend en actief vakantieprogramma, het eindelijk wél doen van leuke dingen met je kinderen of een wat extra stedentrips met je partner. Vier vakantie met wie je lief is, want daarvoor ben je tenslotte in Spanje!

Eh, was. Want je leest nu dit bericht en bent als het goed dus teruggekeerd van vakantie; het werk wacht. OK, jammer van Spanje, maar dit is wat je de volgende keer anders gaat doen. Je stort je niet zoals nu op vrijdagmiddag halsoverkop in de auto terwijl je nog net wat t-shirts en korte broeken in de tas gestopt hebt. Een week vooraf begin je al taken over te dragen, twee dagen vóór je vakantie zet je de out-of-office assistent aan. En een paar uur voor het eind van de werkdag gaat de mail onherroepelijk uit. Was het je nog niet opgevallen dat altijd, altijd, 1 uur voor je vakantie aanbreekt er een spoedmail binnenkomt? En dat je die voorheen ook altijd, altijd, nog even oppakte wegens hart voor de zaak…

De volgende keer gaat het zo: de afzender van de spoedmail ziet je melding van de kantoorassistent, ze is heel even blij voor je, en belt je collega. Probleem opgelost.

Long story short: uiteindelijk ben je de veroorzaker van je eigen stress. Loslaten dat jij altijd en overal in de loop moet zitten is wat je te doen staat. En nee dat is niet opgelost met de kantoorassistent. Het begint daar wel bij. En bij een goed plan om je werkstress flink terug te dringen. Mocht je toevallig van plan zijn daar binnenkort een goed boek over te lezen: doe het niet. Dat is namelijk het nummer 1 excuus om niet echt in actie te hoeven komen. Ga echte stappen zetten, zo moeilijk is dat niet. En wil je een stok achter de deur: ik help je graag en goed bij dat in beweging zetten. Denk eens aan een Outlook training voor jou en je team!


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

1 gedachte op “Volle mailbox na je vakantie? Zo doe je dat vanaf nu anders

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.