Verwerk jij je e-mail alsof je drinkt uit een brandslang?

Dit artikel is een korte reactie op The fire hose you’ve been drinking from doesn’t care if you drown

foto Anne Zuidhof Het boeit de brandslang waar je uit drinkt niet of je verdrinkt. Wat een klare taal in dit Engelstalig artikel over e-mail overload. Herkenbaar ook: ontzettend vaak hoor ik de klacht dat mensen niet aan hun werk toekomen vanwege die enorme berg e-mails. Zoals de man waar het in het artikel over gaat: elke dag start hij om 5 uur ‘s ochtends met z’n mail. Maar hij kan het gewoon niet bijhouden, door de dag heen groeit het aantal e-mail alleen maar.

Sommigen denken dat e-mail het werk op zich is, terwijl het alleen om stukjes informatie gaat. Informatie die je als het goed is laat nadenken OVER je werk. Vervolgens ga je besluiten OF je er iets mee moet en WANNEER je dat dan gaat doen. Klinkt eenvoudig en is dat in de praktijk ook. Laat je dan wel leiden door een goed actieschema op basis waarvan je besluiten neemt. Daar toe komen kan een heel karwei zijn. Maar dat is nou eenmaal je werk: soms is het nodig moeite te doen om een stap verder te komen. Doe je dat niet dan zal het zeker niet beter worden. In Tara’s eigen woorden:

” You are too precious to let yourself drown under the fire hose. It’s time to create your plan and rescue your life from the blast. It’s not too late. Act now. “

Amen!

Mijn conclusie: een mooie analogie. Ook water drink je het best met mate en niet uit de brandslang ;-) Lees vooral het hele artikel van Tara Rodden Robinson trouwens.

TOEVOEGING ARJAN: De oplossing is niet eenvoudig. Langzamerhand is deze man in een situatie terecht gekomen waar je niet zomaar uitstapt. Het is wel belangrijk dat hij een begin maakt: regels in zijn inbox instellen zodat onbelangrijke berichten weggefilterd worden. Hierdoor wordt het makkelijker belangrijke berichten sneller onder ogen te krijgen. Daarnaast kan hij kijken naar alternatieven voor e-mail: soms zijn andere vormen van communicatie effectiever, sneller. En laat hij bedenken: wat je zendt, zul je ontvangen. We houden elkaar zo in een wurggreep met als gevolg miscommunicatie, e-mail overload, frustratie en daardoor stoppen te werken vanuit je eigen doelen. Een gemiste kans wat mij betreft. Zoals Tara ook zegt: hoog tijd in actie te komen wanneer dit voor jou herkenbaar is. Je verdient beter!


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

Share

One thought on “Verwerk jij je e-mail alsof je drinkt uit een brandslang?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.