Het koppelen van diensten aan een Twitter account is gemeengoed geworden. En het kan een prima aanvulling zijn als je vaak dezelfde handelingen uitvoert. Een nieuwe foto op Flickr: automatisch naar Twitter doorzetten bespaart een hoop tijd. YouTube video Favoriten: check. Hele hordes tweeps vertellen voortdurend waar ze uithangen door het plaatsen van FourSquare checkins op hun account. Of ze hebben zo’n krantje als de Daily of Paper.li (afschaffen wat mij betreft) dat elke dag automatisch doorgeplaatst wordt.
En wat dacht je van My top followers en andere diensten waarmee je zogenaamd ‘inzicht in je volgers’ krijgt? Toegang aan zo’n dienst is snel gegeven: een keer ‘Accept’ klikken en My Top Followers heeft volledige controle over je account. Gelukkig doen de meesten niets meer dan een keer een tweet plaatsen. Sommigen doen dat echter elke dag, vaak zonder dat de tweep in kwestie dat door lijkt te hebben. Maar dan nog is dat niets meer dan reclame voor zichzelf.
Zelf hou ik het meest van persoonlijk contact en tweets die door een Mens zijn ingetikt. De infostress ligt met al die automatische tweets dan ook op de loer (zonder automatisering al, trouwens) Daarom heb ik een heel scala aan filters gezet. Zeker wanneer je wat meer mensen volgt is dat nodig ook ;-)
CUT THE CRAP, HOE GA JE TE WERK?
Absoluut nodig: een Twitter client. Twitter.com bouwt wel steeds meer handigheidjes in, maar het haalt het niet bij een client (software die je op je computer zet). Ik gebruik Tweetdeck, volgens mij de meest gebruikte onder de clients.
//// update juli 2011: inmiddels zorgt Tweetdeck bij veel mensen voor vastlopers, in ieder geval op Windows systemen. Voorzover ik weet komt dit door performance problemen van het het Air platform van Adobe, waar Tweetdeck op draait. Hopelijk is dit snel opgelost, want Tweetdeck heeft zonder meer de beste filter capaciteiten van alle clients die ik ken. Wie een goede vervanger weet die net zo goed met filters omgaat? Laat het in de comments weten, dan neem ik die in deze post op!////
Deze twitter client heeft de mogelijkheid tot filtering. Kijk onder instellingen, settings, opties. Heb je geen Tweetdeck, dan zul je zelf even onder de motorkap moeten duiken om te zien of jouw client ook filtering ondersteunt (lang niet allemaal!). De beschrijving voor Tweetdeck staat hier onder.
ZO STEL JE DE FILTERS IN
- Rechtsboven in Tweetdeck klik je op het steeksleuteltje (3e knopje in het plaatje hier onder. Klik op de plaatjes voor een grotere versie). Kom je nooit aan de instellingen van programma’s? Wees niet bang, er gaat niets kapot. Je komt nu in de algemene instellingen terecht
- Klik op Global Filter. Nu opent zich het Filter scherm
- Leef je uit! Je kunt in Tweetdeck filteren op vervelende mensen, op woorden en op sources. Die laatste zijn bronnen waar tweets van afkomstig zijn. Bijvoorbeeld FourSquare of die ‘My top..’ diensten
WAAR FILTERS OP TE ZETTEN?
- De bovengenoemde krantjes
- De ‘My top..’ etc. diensten
- Afgelopen week deed een #sixwordstory de ronde. Vertel een verhaal in 6 woorden. Eerst nog grappig, daarna behoorlijke tijdlijn vervuiling. Een filter en alle #sixwordstory verhalen zijn weg.
- elke vrijdag vertellen tweeps elkaar massaal waarom ze zo aardig zijn. Een mooi principe waneer daarbij ook uitgelegd wordt waarom je iemand zou moeten volgen. Sommigen zetten echter gewoon de 140 karakters vol met tweeps, aangevuld met #ff. Vandaar dat steeds meer mensen dit een minder goed idee vinden. Dan helpt een filter op simpelweg ‘#ff’. Let op: je ziet dan ook meer niet wie jou #ff-t
- Pay with a tweet. De handige en o zo irritante dienst die toegang kan geven tot bijvoorbeeld een e-book. Eerst een tweet laten zetten op jouw twitter account, daarna krijg je de download link. Waarom iemand eerst moet betalen en dan pas toegang krijgt tot het boek heb ik nooit begrepen. Daarnaast: eenmaal gezien weet ik het wel. Waarom zou ik tientallen of honderden keren moeten zien dat iemand een e-book gedownload heeft. Klik, weg ermee dus!
- Hint voor gevorderden: denk al naar gelang je voorkeuren eens aan “goedemorgen” “koffie” of..“voetbal”
- Negativiteit uit je tijdlijn bannen? Filter “nee” “#fail”, “tegen” en “unfollowed” weg en je bent een heel eind op weg
Het mooie van filters is dat iedereen haar eigen strategie kan kiezen. Sommigen vinden de Goedemorgen tweets vervelend, anderen vinden het juist ontzettend gezellig bij de digitale koffie automaat. Met de filters zorg je er voor dat je dat leest wat JIJ wilt zien. Geweldig toch?
Gebruik je zelf filters, of juist niet? Heb je een tip, een filter dat hier nog niet genoemd is? Vul gerust aan in de comments hieronder!
HULP NODIG OP DE SOCIALE MEDIA?
Het instellen van filters moet lukken met de tips hierboven. Toch wil je soms net een stap verder. Of je begint op Twitter en weet nog niet zo je weg. Naast het geven van advies over hoe je een lege mailboxen krijgt en houdt en grip op je informatiestromen geeft Arjan ook trainingen rond slim en efficiënt gebruik van sociale media. Informeer naar de mogelijkheden.

Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.
Arjan,
Handige tips. Ik wist wel dat het mogelijk was en wilde me er eens in gaan verdiepen. Nu kom ik je tweet tegen met txt en uitleg (op het goede moment dus). Thx voor de uitleg ik direct aan de slag!
Keep up the good work :)
gr Fons.
@Fons: graag gedaan, blij dat er weer iemand een stukje minder infostress overhoudt
Ik heb een superfilter: maximaal 100 mensen volgen. Werkt als een trein! Ik volg nu nog maar 63 mensen, alleen de meest interessante en relevante.
@Patty: da’s wel een effectieve manier om de infostroom in te dammen. Wat ik dan zelf het aardige vind is juist met zoveel mogelijk, vaak verschillende, mensen te verbinden. Met de juiste hulpmiddelen als rigoreus gebruik van twitter lijsten natuurlijk, want de hele tijd al die 2300 mensen volgen, nee dat lukt mij ook niet ;-)
Hoi Arjan, mooie heldere post!
Misschien nog een leuke aanvulling:
ik gebruik vaak de ‘filter knop’ in de kolom van Tweetdeck (ipv permanente filters, want info behoefte varieert van moment tot moment. Soms wil ik wél zien waar iedereen uithangt). Ik filter dan op:
– een “?”, waarmee ik iedereen zie die een vraag stelt. Weet kan ik ze helpen (#durftegeven)
– op http:// zodat ik snel een overzicht heb van de gedeelde links
– of op “RT http://” zodat ik direct de links krijg die écht de moeite waard zijn (want al een keer gelezen door mijn netwerk en geslaagd voor de test om doorgestuurd te worden)
Groeten!
Gerrit
@Gerrit: mooie aanvullende tips, inderdaad! Ik hou wel van iets meer permanente filters, maar je hebt een punt: zo’n songfestival is na een avondje over en dan heeft het filter weinig nut meer…
Hi Arjan, dank voor deze nuttige info! Zat net te denken dat ik het filteren eens moest uitzoeken. Groetjes!
@Cornelia: graag gedaan! Wel zijn er de laatste weken (eigenlijk al iets langer) problemen met Tweetdeck. Ik heb de post daar inmiddels op aangepast
Kraakheldere uitleg en goede commentaren. Dank. Adobe Air is een drama, ook op de Mac. Zowel tweetdeck als seesmic zijn daardoor bijna onbruikbaar omdat alles traag reageert en dan even later superversneld. Erg jammer, want in potentie goed bruikbaar. Seesmic kan ook Facebook, Yammer en LinkedIN weergeven.
@Otto: dank voor je mooie compliment! Momenteel geef ik Tweetdeck op Win7 een nieuwe kans. Na plm 2 weken ben ik er nog steeds redelijk tevreden over. Wel een hoog CPU verbruik, maar geen vastlopers. Zou Air dan toch beter presteren tegenwoordig?
Hi Arjan,
Bedankt voor je uitleg.! Super. Maar is het ook mogelijk te filteren op tweets die alleen uit nederland komen?
Alvast bedankt.
Groeten Alex
@Alex: ja, hoor. De oplossing is alleen Nederlandse tweeps volgen ;-) Even serieus, jij bepaalt zelf wie je volgt en als dat alleen NL-ers zijn, zie je alleen NL tweets
Overigens kun je wel een zoekopdracht op Twitter filteren op Nederlande TWEETS. Op http://search.twitter.com voeg je aan de zoekwoorden ‘lang:NL’ toe. Dat zorgt ervoor dat alleen Nederlandstalige tweets getoond worden. Waar dit precies op bepaald wordt weet ik niet. Meestal werkt het redelijk, soms zitten er toch andere talen tussen (vooral Engels natuurlijk)
Pingback: Slimmer Leven: negeren is vooruitzien
Pingback: Tien redenen waarom Twitter zo leuk is! | Meer focus, beter plannenMeer focus, beter plannen
Pingback: Tijdwinst met slimme filters op jouw informatiestromen | Meer focus, beter plannenMeer focus, beter plannen
Genoeg gezien over #trixit en #beatrix en toch op Twitter? Met filters in de oude Tweetdeck zijn ze zo weg http://t.co/RLtWg2wj
@Superjan Zie een filter kansje: (zie nog niet exact de mogelijkheden & impact) http://t.co/0pNAnl46XM en deze: http://t.co/agSmXxQgdI
RT @treincolumn: ’t Zal vandaag druk zijn op Twitter met veel tweets over #JouwBaan. Filter instellen? Lees dit artikel van @azuidhof
http…
Pingback: Social media weekly catch 15 -Stephan ten Kate