Thuiswerken in de wet verankeren? Nee bedankt!

foto Anne Zuidhof  Thuiswerken (een betere naam voor wat wel Het Nieuwe Werken wordt genoemd) in de wet verankeren, er gaan steeds meer geluiden over op. Persoonlijk vind ik dit klinkklare nonsens. Thuiswerken werkt alleen als medewerker en organisatie dit beiden willen en als ze elkaar vertrouwen. Dit vertrouwen, en het goed regelen waarop iemand beoordeeld gaat worden is iets dat eerst geregeld moet worden. Vaak ontbreekt het daar namelijk aan. Je ziet dit gebeuren wanneer de organisatie, of de manager zegt “maar hoe weet ik dat Piet niet de hele dag met z’n kinderen aan het spelen is?“. Wie deze uitspraak doet houdt zich beter bezig met het oplossen van de duidelijk zichtbare vertrouwenscrisis dan met het faciliteren van thuiswerken. Trouwens, wie deze uitspraak doet is – als het over thuiswerken gaat – waarschijnlijk met hele andere dingen bezig: het met de haren erbij slepen van dit technische middel om geld te besparen op dure kantoorruimte. In plaats van nadenken waar de hele gedachte van thuiswerken vandaan komt.

Plus: dit gaat een bureacratische organisatie van jewelste opleveren. Want wie gaat controleren dat we ons netjes aan de Nieuwe Regels houden. Precies wat we NIET willen in deze tijd toch? Hoezo Flexibel Werken?

Mijn conclusie: thuiswerken dient op basis van vrijwilligheid plaats te vinden. Wettelijk vastleggen slaat alleen al daarom de plank volkomen mis.

Wat vinden jullie? Je mening is van harte welkom. Ook hartstochtelijke voorstanders van wettelijke verankering zijn nadrukkelijk uitgenodigd ;-)


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

5 gedachten over “Thuiswerken in de wet verankeren? Nee bedankt!

 1. Ben absoluut tegen, en ik zou graag enig voorbeeld willen horen waar dit gunstig is voor een werknemer of werkgever.

 2. Ik vind het niet per se onzin. Mooi als er vertrouwen is en werkgever en werknemer er samen uitkomen maar dat is vaak niet zo.

  Als je vindt dat je je werk thuis kunt doen, kom je op veel plaatsen irrationele argumenten tegen als dat thuis niet arboverantwoord is, je afgeleid wordt, je niet bereikbaar bent, het team je mist, … Let op dat in 133 CAO’s staat dat de branche zich verplicht om HNW in te voeren en hoe moeizaam het op veel plaatsen gaat.

  Daarnaast is vertrouwen prima en zal een gebrek aan vertrouwen thuis werken complex maken maar dat zou ik liever thuiswerkend oplossen door aan te tonen dat het kan, dan te hopen op een helder moment van een leidinggevende.

  Uiteraard is iets wettelijk afdwingen in een commerciele onderneming altijd spannend. Tegelijkertijd zouden bijvoorbeeld veel verlofsoorten, zoals ouderschapsverlof, zonder wettelijke steun of een CAO-regel een stuk minder gebruikt worden.

  Kortom, niet ideaal om je recht wettelijk te moeten afdwingen maar zeker geen onzin.

 3. Hoewel ik het punt van Arjan Broere begrijp, ben ik het toch eens met Arjan Zuidhof. Het is een goed statement om het in de wet vast te leggen, maar de basis waarin thuiswerken vruchtbaar is, blijft: “vertrouwen”. En dat realiseer je niet door het in de wet vast te leggen. Naar mijn mening heeft het wettelijk verankeren dan ook vooral een symbolische waarde.

  Daarnaast vind ik het verankeren van het recht om thuis te werken bijna een “contradictio in terminis”. Een wederzijdse verplichting tussen werkgever en werknemer om thuis te mogen werken slaat wat mij betreft de plank mis, omdat het noodzakelijk vertrouwen in de goede afloop van het thuiswerken ontbreekt. Afdwingen van het recht door de werknemer zal de verhouding tussen werkgever en werknemer eerder op scherp zetten.

  Tot slot vind ik dat de wetgever in het algemeen geen regels moet stellen waarvan het onduidelijk is of je ze kunt afdwingen of handhaven. Dat laat, zoals Arjan Zuidhof stelt, de bureaucratie toenemen.

  Het is vooral zaak om een gedragsverandering bij werkgevers én werknemers op gang te brengen waarbinnen thuiswerken gewoon wordt. Als de overheid dat wil stimuleren, zal ze vooral moeten inzetten op andere stimulerende maatregelen richting werkgever en werknemer. Bijvoorbeeld de grond onder de irrationele argumenten tegen thuiswerken weghalen, zoals het arboargument.

 4. @Dennis

  Inderdaad lastig om die regels ook daadwerkelijk te handhaven. Of komt er een Meldpunt Niet-Thuiswerken ;-) Ook heb je gelijk dat er als overheid meer en betere instrumenten zijn om thuiswerken te bevorderen. Laten we hopen dat dit wetsvoorstel idd zo overbodig is en snel geflankeerd wordt door slimme maatregelen.

 5. @Arjan, Dennis: Ja, nog een meldpunt! ;-) Inderdaad, we zijn het eens dat thuiswerken alle ruimte moet krijgen en dat wantrouwen over en weer tussen wergever/manager/werknemer hier in de weg staat.
  Mijn uiteindelijke argument tegen wetgeving is misschien nog wel dat het een reactieve ipv pro-actieve maatregel is. Wel benieuwd hoe de discussie hierover verder gaat lopen de komende tijd!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.