Teveel op je bord? Maak eens een lijst met dingen die je NIET gaat doen

In de stress van de dagelijkse werkzaamheden verlies je het wel eens uit het oog: de Grote Lijn. Wat ging goed en wat ..minder? Tegelijk zie je dat je actielijsten nog altijd volstaan met allerlei zaken die vóór de zomervakantie echt gedaan moeten worden.

foto Anne Zuidhof Vergaat de wereld wanneer je bepaalde taken niet doet? Nee! Raak je je klant of je baan kwijt? Vaak leggen we onszelf zoveel op dat we met 3 klonen van onszelf het werk nog niet gedaan konden krijgen.

Stop daarom met zeggen dat het moet, of dat je dat nou eenmaal gevraagd is. Je bent mans/vrouws genoeg wat vaker nee te zeggen. In fact, dat is precies wat ik je ga vragen:

>> maak eens een lijst met dingen die je NIET gaat doen <<

Zet daar dan geen onmogelijke zaken op als “een ruimtereis maken” – al is in het tijdperk van Richard Branson niets onmogelijk. Zet er ook geen dingen op die je helemaal niet wilt. Nee, deze lijst gaat werken wanneer je voor alles dat je eigenlijk WEL wilt een bewuste beslissing neemt dat NIET te doen. Zodat jouw werkelijk belangrijke projecten voortgang kunnen vinden.

Ik zeg dit ook als ervaringsdeskundige ;-) Als trainer in manieren om effectiever te werken heb ik er zogezegd studie van gemaakt en weet dus precies hoe het hoort. Toch merkte ik dat mijn goed werkende actie systeem zo tegen de zomer voller en voller liep. Deels omdat er heel veel leuke plannen op de rit staan. Deels omdat de generalist die in mij huist lastig nee zegt. Beiden zijn valkuilen die je misschien herkent. Af en toe is het een kwestie van rigoureus GENOEG zetten

Hoe? Door serieus onder de loep te nemen waar ik het komend kwartaal op in wil zetten. In mijn geval zijn dat het verzorgen van trainingen rond het bereiken en houden van een lege inbox in 1-op-1 situatie of in kleine groepen. Daarnaast wil ik mijn expertise op het gebied van slimmer (samen)werken verder uitbouwen. Voor mij is helder hoe ik daar wil komen. Hierdoor volgt vanzelf een lange lijst van dingen die weliswaar leuk zijn, maar die 2 hoofddoelen geen stap dichterbij brengen. De NIET-lijst is dus behoorlijk gegroeid. Een heerlijk gevoel, wat een rust weer in mijn hoofd!

OFTEWEL?

Doe jezelf dus een plezier en maak zo’n NIET-lijst. Dat kun je heel goed zelf. Mocht je daarna interesse hebben in hoe je je WEL-lijst zo slim mogelijk uitvoert, neem dan eens contact op. Graag kijk ik samen met jou of ik je hierbij kan helpen. Met een inbox training bereik je al snel die zo gewenste lege inbox..en dat geeft ook rust in jouw hoofd. Of we gaan echt goed orde op zaken stellen met een exclusieve Doorbraakdag. Het zou me een genoegen zijn!


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

Share

2 thoughts on “Teveel op je bord? Maak eens een lijst met dingen die je NIET gaat doen

  • Beste Arjan,
    Ik maak al jaren ToDo Dingen lijsten. Dat is bijna altijd weer een plezier, zowel het bedenken (1), het noteren (2), het ordenen (3), als het uitvoeren (4). Is het geen plezier, dan doe ik een ToDo Ding nog een paar minuten (als test). Blijft het plezier dan nog uit, dan doe ik het A) toch, omdat het gewoon ‘moet’ (primaire levensbehoefte) of B) ik stop (secondaire levensbehoefte) en ga bijvoorbeeld luieren, lezen of kuieren.
    De #NotToDo Lijst ga ik zeker eens uitproberen. Daarmee wacht ik tot morgen, anders vat ik vast de slaap niet straks.
    Succes en slimheid met alles. Groeten van Tobe Krijger

  • @Tobe succes! Het mooie van de #NotToDo lijst is dat je alleen stappen 1 en 2 hoeft uit te voeren. Stap 3 (ordenen) is niet meer nodig, en het uitvoeren natuurlijk al helemaal niet ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.