Steeds harder hollen om meer te doen?

Maak pas op de plaats, juist als je het druk hebt

foto Anne Zuidhof Vanochtend moest ik eigenlijk zo snel mogelijk aan de slag. De laatste voorbereidingen voor een lange trainingsdag morgen. Eigenlijk. Enkele jaren terug zou ik dat ook gedaan hebben. Meteen gaan hollen om in actie te komen. Maar op een gegeven moment merkte ik dat te snel in actie springen me niet productiever maakte. Integendeel. Ik leerde de harde les dat naarmate je krampachtig probeert zo efficiënt mogelijk te zijn, dit juist tégen je gaat werken. Direct aan de slag gaan, schouders eronder, zorgt dat je stopt met nadenken OVER je werk. Met alle gevolgen van dien. Die computer/laptop/tablet waar je dit nu op leest kan heul veel. Alleen dat lastige nadenken.. da’s nou juist jouw toegevoegde waarde als kenniswerker. Kenniswerker? Da’s gewoon iedereen die tegenwoordig voor het werk veel achter de computer zit. Grote kans dat jij dat dus ook bent. Je brein is dan ook veel meer dan een computer…

Mijn aanpak was vanochtend in ieder geval flink anders dan ‘vroeger’. De ochtend begon met lezen in een interessant boek over breintechnieken (deze, om precies te zijn; aanrader!). In plaats van die belangrijke laatste voorbereidingen te doen. Ik hoor je nu roepen: “maar je moet toch eerst je Meest Belangrijke Taken van vandaag, je MBT’s, doen?” Absoluut! De dag starten met dat waar je het meest tegenop ziet is een mooi uitgangspunt. Jezelf meteen nuttig maken laat de rest van je dag lekkerder verlopen. Voor de meeste dagen werken die MBT’s prima. Zorg alleen dat het geen dwingend format wordt, want dan is het tijd weer eens los te laten.

Dingen anders doen dan je gewend bent is trouwens alleen al een techniek op zich om nieuwe inspiratie op te doen. Het beste bewijs is dat tijdens het lezen van bovenstaand boek de inspiratie voor dit artikel opborrelde ;-) Dat scheelt me weer een sessie naar een leeg wit scherm gaan staren, hopend op die goddelijke vonk.
foto Anne Zuidhof Sinds mijn nieuwe aanpak is mijn werkschema compleet veranderd. Het bleek me bijvoorbeeld dat 5% nadenk- of bezinktijd al ruim voldoende is om die overige 95% veel beter te gebruiken. Wat heb je liever: direct starten en 100% efficiënt de soms verkeerde dingen doen, of 95% effectief de JUISTE dingen doen?
Nu snap ik ook wel dat jij het vooral druk hebt. Een goede grap op Twitter is dan ook dat mensen geen tijd hebben voor een cursus timemanagement ;-)

Mijn gratis tip voor jou: ga in plaats van die cursus gewoon direct aan de slag met bezinktijd inbouwen. Aan het eind van je dag bedenken wat de meest dringende zaken zijn die je de volgende dag dient op te pakken. De andere dag ’s ochtends direct daarmee aan de slag. En regelmatig – in elk geval wekelijks – reflecteren op je werk van de afgelopen dag(en): was alles wat ik deed wel even slim? Ergens aanpassing nodig? En voer die aanpassingen direct door, of zet een eerste stap naar de oplossing. Dat kan bijna altijd, en voorkomt dat het bij denken alleen blijft.

De voorbereidingen voor die training morgen waren na die spontane lees-sessie vanochtend trouwens in no-time afgerond…

Wat doe jij? Hol je steeds harder in een poging on top of things te blijven? Of heb je je slimme strategie al gevonden? Deel die dan met ons, hieronder

 

Share

2 thoughts on “Steeds harder hollen om meer te doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.