Spanning tussen plannen en loslaten – de analogie van de startbaan

foto Anne Zuidhof Over productief werken heb je hier al veel gelezen. Je inbox is hopelijk inmiddels elke dag leeg. Is alles daarmee gezegd? Dat zeker niet, toch is voor mijn gevoel op deze plek het productief bezig zijn voorlopig genoeg aan de orde gekomen. Hoewel een belangrijk onderdeel om je werk en leven onder controle te houden, wordt de langere termijn nog wel eens over het hoofd gezien.

Brandjes blussen, werken vanuit het laatste e-mail verzoek, in actie komen zodra onze collega iets vraagt. Ja, daar zijn we goed in. Vaak weten we ook nog wel een redelijk werkend actie systeem op te stellen. En daar blijft het dan bij.

Wat wil je nou echt bereiken in je leven? Wat zijn jouw ultieme drijfveren? Welke indruk wil je achterlaten? Dat is hele andere kost. Op de lange termijn ook veel belangrijker dan die dagelijkse brandjes. Er zit een gezonde spanning tussen het uitvoeren van je dagelijkse taken en het bereiken van hoger gelegen doelen. Wel een spanning waar je het best iets mee doet overigens.

Zoek je pas een nieuwe baan in een opwelling na de zoveelste ruzie met je baas? Afscheid nemen van die klant waar ieder contact stroef verloopt? Het gevaar is dan groot dat je nooit verder komt dan brandjes blussen, dat je je uitsluitend laat leiden door externe prikkels en gedrag van andere mensen. En ja, inderdaad schreef ik daar onlangs over.

De analogie van de startbaan is een manier om hier boven uit te stijgen (dat laatste is niet bedoeld als grap). Stel je een vliegtuig voor dat achtereenvolgens deze stadia doormaakt:

  1. de startbaan – dit is het laagste niveau en omvat alle acties die actueel zijn
  2. 10.000 voet (ja, het is een Amerikaans model) –jouw huidige projecten
  3. 20.000 voet – verantwoordelijkheids gebieden
  4. 30.000 voet – doelen voor over 1 of 2 jaar
  5. 40.000 voet – visies voor over 3 tot 5 jaar
  6. 50.000 voet – jouw uiteindelijke levensdoelen

Iedere hoogte heeft haar eigen dynamiek. Van het praktische niveau van telefoontjes die gepleegd moeten worden – of niet, jij maakt de afweging – tot het hoogste niveau. Vooral dat 50.000 voet niveau klinkt hoogdravend, hè? Religieus bijna… misschien niet iets waar je regelmatig bij stilstaat. Toch zal je leven het meest in balans zijn wanneer je voldoende aandacht voor alle niveaus. Niet alle tegelijk natuurlijk, maar probeer over losse eindjes in alle niveaus tijdig een beslissing te nemen. Jij weet zelf het beste hoe. Het gaat er om DAT het gebeurt.

Een uitdaging! Probeer de komende tijd alles wat je doet vanuit je doelen te bekijken. Is dit telefoontje, dit overleg, dit nieuwe zakelijke contact, in lijn met waar je in je baan, ondernemerschap of leven naartoe wilt? Brengt de nieuwe baan die ik op het oog heb me dichter bij mijn 40.000 en 50.000 voet niveau?

Hulp nodig? Bel mij!. Van harte geef ik je dat eerste zetje om jou in beweging te krijgen. Je weet dat je dat zelf eigenlijk moet doen, toch komt het er niet van. Kijk eens in de spiegel, haal diep adem en geef het maar toe: “Uitstellen is mijn 2e naam”
En precies daarom help ik je graag!


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.