Gmail zoeken – zo vind je alles supersnel terug!

UPDATE Zoals in de comments aangegeven heeft Google inmiddels nieuwe zoekmogelijkheden ingebouwd. Precies wat in onderstaande post nog node gemist werd. Lees onderaan over het nieuwe zoekvenster.

Pas werd op Twitter gevraagd: “kun je in Gmail op meerdere criteria tegelijk je berichten doorzoeken?” Bijvoorbeeld zoeken op nam, maar dan alleen de mails van die persoon met een bijlage. En inderdaad: hoe goed je ook kijkt, er is slechts 1 zoekbox beschikbaar zonder dat duidelijk wordt hoe die gebruikt kan worden. Het is dus helemaal de vraag of je wel meerdere zoekopties door elkaar kunt gebruiken. En hoe je dat dan doet.

 

ZOEK IN GMAIL ALS EEN PRO

Toch kan het echt. Even Googlen (wat anders?) om de geavanceerde specificaties van de zoekoperatoren boven water te halen Het blijkt in de praktijk prima te werken! Lees even mee voor de belangrijkste zoek opties:

Gmail zoekbox heeft vele mogelijkheden

 1. zoeken op naam (afzender) – gebruik from: of to: Dus from:arjan zuidhof laat alle berichten zien die van mij afkomstig zijn
 2. zoeken op datum – “after:” en “before:” Gebruik het formaat yyyy/mm/dd
 3. zoeken binnen gelabelde berichten – “label:”
 4. zoeken op bijlage. “has:attachment”
 5. overige nuttige opties. Deze spreken voor zich – “in:inbox” ïs:starred” “is:unread” en vele anderen

Een geavanceerde opdracht die bijvoorbeeld al mijn nieuwsbrieven van dit jaar toont wordt dan:

from:arjan zuidhof after:2011/01/01 label:nieuwsbrieven

Komen je nieuwsbrieven trouwens nog in je inbox binnen in plaats van direct in een aparte submap? Maak dan filters aan (bovenin via “create a filter”) waarbij je onder “from” de afzenders van de nieuwsbrieven stopt en zegt dat die (1) de inbox overslaan en (2) naar een aparte map gaan. Je inbox is voor belangrijke berichten die je DIRECT wilt zien. Nieuwsbrieven die jij echt wilt ontvangen zijn voor jou ook belangrijk, maar op jouw moment. Niet wanneer ze arriveren.

Een mooie toevoeging aan de zoekbox is trouwens dat die interactief is. Hij laat dus voortdurend suggesties zien. Dat scheelt weer tikwerk.

Je kunt het resultaat van een zoekopdracht opslaan door een ‘Quick Link’ aan te maken. Je vindt die optie in het menu in de linkerbalk. Hiermee kun je voortaan veelgebruikte of ingewikkelde zoekopdrachten met 1 klik uitvoeren

 

CONCLUSIE

Gebruik je Gmail als e-mail programma en zoek je via de – van nature al snelle – zoekbox? Leer dan de operatoren uit je hoofd om nóg sneller te zoeken..eh, te vinden!

UPDATE 17 februari 2012 – Inmiddels heeft Google de zoekmogelijkheden in Gmail onder handbereik gebracht via een geavanceerd zoekscherm. Het zit wat verstopt, je dient het grijze driehoekje rechts in het zoekveld te klikken, zoals onderstaand aangegeven:

Hiermee krijg je toegang tot het volgende zoekscherm:

Op deze manier heb je helemaal geen ingewikkelde zoekoperatoren meer nodig. Voor historische redenen laat ik bovenstaande post wel intact. Jij kunt in ieder geval nóg gemakkelijker zoeken in Gmail. Have fun!

Heb jij nog handige Gmail tips? Deel ze hieronder met ons. We zijn heel benieuwd


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

14 gedachten over “Gmail zoeken – zo vind je alles supersnel terug!

 1. @Evert: bedankt voor de aanvulling. Dat is inderdaad een superhandige functie in Gmail, het doorlussen van je andere e-mailadressen, zeker in combinatie met die labels. E-mail op 1 plek binnen laten komen is ook wel met andere systemen mogelijk, Gmail echter doet dat op een heel overzichtelijke manier

 2. Hoi Arjan,

  Ik heb laatst de nieuwe vormgeving van Gmail geïnstalleerd en sindsdien kan ik uitgebreid zoeken door op een pijltje naast het zoekvak te klikken; niks uit je hoofd leren maar gewoon invullen! Erg makkelijk.

  Groeten, Noor Peels
  Virtuele Assistent

 3. @Noor: inderdaad, dank je wel voor de herinnering! Zelf gebruik ik de nieuwe vormgeving ook al een tijdje. Hoog tijd voor een update op deze post

 4. Voor mij is Gmail het beste programma om mee te werken. Ook de mail van mijn klanten ontvang ik via de Gmail en kan ik efficient afhandelen. Waar ik ook blij mee ben, zijn de sneltoetsen van Gmail. Het scheelt enorm veel muiskliks en hiermee ook tijd!

  Overigens ben ik door Arjan getipt over die sneltoetsen tijdens een Powersessie. Dat kan ik iedereen aanbevelen die voor zijn of haar werk veel gebruik moet maken van email.

 5. Pingback: De 4 D’s – daar kun je 2 uur eerder mee thuiskomen! | Meer focus, beter plannenMeer focus, beter plannen

 6. Pingback: Bespaar veel tijd met slimme sneltoetsenMeer focus, beter plannen

 7. Het kan allemaal wel makkelijk zijn maar als je 65 jaar bent en je hebt geen hulp dan moet je het maar eens voor mekaar zien te krijgen het is niet om te doen halve dag bezig geweest het zou wel mooi geweest zijn als het gelukt was jammer jammer Gr.Arnold

 8. Hallo Arnold,

  wat jammer dat het nog niet gelukt is. Wat liep er precies niet goed, misschien kan ik dan vanaf deze plek wat aanwijzingen geven. Via het zoekscherm van Gmail dat je onderaan het bericht ziet, kun je alles heel nauwkeurig instellen

 9. Dit is allemaal geweldig áls in gmail komt! Ik heb een nieuw wachtwoord aangevraagd en als ik dit ingeef laat gmail één keer 2 letters (puntjes) weg waardoor de wachtwoorden na de bevestiging van het 1e wachtwoord niet meer identiek is. Ik kom er dus niet meer in. Mogelijk heeft Arjan hiervoor ook een oplossing.

 10. @Lilly: bij het ingeven van een nieuw wachtwoord kun je altijd tweemaal hetzelfde wachtwoord ingeven. Lukt dit niet dan kun je dit het beste nog eens proberen. En anders in een andere browser of op een ander apparaat. Moet lukken!

 11. Wat mij niet lukt is om e mails terug te vinden van 2015 en 2014, Heeft dit te maken met een instelling of met de hoeveelheid mail die in de inbox zit?

 12. Excellent website you have here but I was curious about if you knew of
  any forums that cover the same topics discussed here?
  I’d really like to be a part of online community where I can get opinions from other knowledgeable people that
  share the same interest. If you have any suggestions, please let me know.
  Kudos!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.