Krijg meer gedaan met de pomodoro techniek!

We lopen er allemaal wel eens tegenaan: het gevoel dat er teveel op ons  bordje ligt, waardoor we denken het te druk te hebben. Het gevolg is dat we van slag raken, soms zelfs geïrriteerd, en geen zin meer hebben te beginnen. Tenslotte gaan we maar wat rondhangen op internet of TV kijken. Wat dan ook, als het maar niet op werk lijkt. Het leidt even van het probleem af, maar in je achterhoofd blijft dat dreinende gevoel dat je eigenlijk wat anders moet doen. Zonde, en het is helemaal niet zo moeilijk dit anders aan te pakken!

foto Anne Zuidhof Mag ik je hiervoor een idee aan de hand doen: gebruik eens een kookwekker. Stel hem in op bijvoorbeeld 15 minuten, maar 25 minuten wordt ook wel gebruikt. Zet hem dan ergens in de hoek, het liefst nog uit het zicht.

Concentreer je vervolgens volledig op je taak, en laat je door niets en niemand afleiden. Als de wekker afgaat stop je, en neem je even pauze. Als er iemand langskomt met een echt dringend probleem, zeg dan dat je er dadelijk op terug gaat komen. Wat je ook doet: verlies het momentum niet, en werk door!

Dan gaat de wekker; nu stop je wel. Of je besluit door te werken, omdat je super lekker bezig bent, en er tijd over is. Wat jij wilt. Maar het werkt een stuk lekkerder dan zomaar jezelf door de dag heen slepen zonder plan.

Je zult zien dat je na een tijdje meer voor elkaar krijgt in minder tijd. Niet door harder te werken, maar juist door meer pauzes in te lassen. Tijdens het werk zelf – dat je in de korte eierwekker bursts uitvoert – ben je volledig geconcentreerd op wat je doet. Focus, flow, door niets gestoord worden, en veel gedaan krijgen. Heerlijk.

Ter aanvulling en verdere info: de tip met de kookwekker is niet door mijzelf uitgedacht. Het is een beproefde techniek die ook wel pomodoro technique genoemd wordt. Op die pagina vind je veel meer achtergrond, en een groot PDF document waarin de bedenker – Francesco Cirillo – alles uitgebreid uit de doeken doet.

Ik hoop dat je deze tip waardevol vond. Sowieso ben ik benieuwd naar je reactie. Wanneer je die hieronder achterlaat, kan iedereen meeprofiteren.

Meer van deze tips? Schrijf je in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief, met iedere keer een waardevol artikel rond slimmer werken!


Deze tip werd geïnspireerd door: Take Lots of Breaks to Get More Done – Jonathan Mead


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

14 gedachten over “Krijg meer gedaan met de pomodoro techniek!

  1. Pingback: Procrastinatie: leuk tijdverdrijf of gevaar voor je productiviteit? | Lifehacking

  2. @Carien: wat leuk dat je het gaat proberen! Ik ben benieuwd wat je ervaringen zijn, als je wilt laat je het ons dan nog weten?

  3. @milly: inderdaad, ook een mooie wekker. Erg goed dat die ook piepjes afgeeft, zelf als de wekker geminimaliseerd in de taakbalk staat!

  4. Pingback: Heb jij ook zo’n last van tooleritis? | Slimmer Werken – Arjan Zuidhof

  5. Pingback: De grens tussen werk-privé – kunstmatig en weg ermee?!Grip op jouw inbox en informatie

  6. Pingback: Wat is de overeenkomst tussen jou, mij en een hamster?

  7. Pingback: Deel je doel met anderen en word succesvoller

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.