Slim bezig zijn, terwijl je eigenlijk geen zin hebt?

Even vooraf: soms heb je gewoon je dag niet. Komt er helemaal niets uit je handen, terwijl je dat wel gepland had. Zo’n dag – laten we het een niks-dag noemen – is natuurlijk prima op z’n tijd. Geen mens kan 100% van de tijd productief zijn. Absoluut niet! Mijn streven is juist dat jij door slimmer te werken tijd overhoudt om leuke dingen te doen. En die ene keer: geef je er maar gewoon aan over. Nietsdoen mag..moet zelfs..af en toe! Vandaag een korte suggestie over wat je met die andere momenten doet dat het even niet zo loopt. Je hebt echt geen zin, maar wilt of moet wel iets voor elkaar krijgen. Je hebt slecht geslapen, en zit uitgeput op je werkplek. Je hebt net een onverwacht en intensief telefoongesprek met een klant achter de rug. Of je hoofd is bij een vervelende privé situatie, waardoor je gedachten voortdurend elders zijn. Voor je uit staren, op internet kijken of er nog iets gebeurd is, veel langer dan anders bij de koffie automaat hangen. Met een kleine voorbereiding kan het anders. Maak een kluslijst aan die je  ‘Brain-dead’ noemt. Als je dat een vervelend woord vindt, noem het dan ‘Uitgewrongen’ of iets dergelijks. Het idee achter deze lijst dat je tevoren al te bedenkt wat je in dergelijke situaties wél goed kunt doen. En dat is meer dan je denkt: ieuwe kantoorartikelen kopen, onderzoek doen op internet naar die nieuwe laptop die er toch moet komen, onderwerpen brainstormen voor komende artikelen of blogs, je computer of je website backuppen. Of wat dacht je van je Leeslijst (houd jij die trouwens al online bij – met ReaditLater bijvoorbeeld?) wat korter maken door snel door die artikelen te lopen die  zo interessant leken. Zonder een Brain-dead lijst bij de hand zul je zien dat er op dat moment inderdaad niets uit je handen komt. Maar wanneer jij je goed voorbereidt zijn ook dit soort momenten heel nuttig te besteden. Nogmaals: er hoeft helemaal niets. Maar ik wed dat je er een goed gevoel aan gaat overhouden om toch nog iets gedaan te krijgen op een niks-dag. En jij? Ik ben erg benieuwd hoe jij zorgt om op een niks-dag toch nog iets gedaan te krijgen!


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

Share

2 thoughts on “Slim bezig zijn, terwijl je eigenlijk geen zin hebt?

  • Ik stel voor mijzelf op dit soort dagen altijd dat ik nu even niets hoef maar dat het wel fijn voelt om enigszins “in beweging” te blijven. Dat doe ik inderdaad door kleine, onbenullige klusjes op te pakken. Al is het oud papier wegbrengen (of enigszins oninteressante mails door te nemen).
    En vervolgens dan ook heel bewust een tijdje niets te doen. Omdat een niks-dag ook heel goed is (op z’n tijd).

    Ik weet het allemaal goed he? Maar bovenstaand blijft ook voor mij zoeken en proberen. Practise makes perfect?

  • @Heide: dank je wel voor de reactie! Voor iedereen zal het weer anders liggen. En daar hoeft helemaal geen uitwring- of wat dan ook lijstje bij. Wanneer jij gewoon een aantal vaste routines hebt die je op zo’n dag gaat doen, werkt dat net zo goed hoor. Gewoon lekker blijven doen, en af en toe heerlijk helemaal niksdoen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.