RSS feeds, heb jij ze nog op een rijtje?

De niet te stoppen opkomst van Twitter en consorten doet vandaag bij mij de vraag opkomen: wat doen we met onze RSS feeds? Zelf houd ik een groot aantal feeds bij. Een hele klus, maar met een goede feed reader is het aardig bij te benen. En af en toe niet te bang zijn alles op “gelezen” te zetten.

Maar ja, dan zie je een plots een blog post van Steve Gilmor voorbijkomen (Rest in peace, RSS…). Hij zet lekker in:

” It’s time to get completely off RSS and switch to Twitter. RSS just doesn’t cut it anymore “

De man heeft al helemaal afscheid genomen van zijn feeds, en geheel en al op Twitter te vertrouwen. Kan prima zijn, maar ik moet zeggen dat al dat geklik op linkjes die je daar steeds langs ziet komen ook behoorlijk tijdrovend is. Er zit veel onzin tussen die je alleen maar op de laatste leuke video wijst. Vaak zie je door de URL verkorter ook niet naar welke site je gaat. Moet je dus maar afwachten of je op YouTube uitkomt of een serieuze blog post onder ogen krijgt.

Een groot nadeel is – voor mij tenminste – het laden van al die externe websites erg lang duurt in vergelijking tot de beperkte tijd die ik heb om alles te lezen (eh, scannen). Twintig tot 30 seconden is zelfs tegenwoordig – op een 20Mbit lijn, mind you – niet ongebruikelijk voor een trage site. Een RSS reader haalt voortdurend zelf het laaste nieuws binnen, zodat wanneer jij langskomt alles al klaarstaat. Feedly opent snel de startpagina en laat mij aangeklikte artikels ruim binnen een seconde zien (gebruik trouwens toetsenbord bediening voor je reader om nog sneller te werken). Plaatjes worden nageladen, maar je kunt direct beginnen met lezen. Stel je wilt 400 posts doornemen, dan wil je echt niet per bericht 10-20 seconden wachten. Eén seconde is dan al (te) veel.  Snelheid is dus van groot belang wanneer je veel artikels te lezen hebt.

Ik? Ik geef RSS feeds voorlopig absoluut het voordeel van de twijfel. Ben het niet met Steve eens dat Twitter en realtime communicatie nu de plaats inneemt die RSS voorbereid heeft. Twitter is wel een nieuwe manier van communicatie – noem het micro blogging als je wilt – maar het heeft haar eigen domein en benadering, naast RSS en niet als opvolger.

Daarnaast is Twitter (ik ben @azuidhof voor mij een hele goede manier om direct te kunnen communiceren met mijn netwerk, en toch ook voor het uitwisselen van interessante links (deels ook naar posts die ik later in de feed reader weer tegenkom), en uiteindelijk gewoon een vangnet voor wat ik via RSS mis. Twitter is gewoon handig en fun, maar de feeds blijven!


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.