Richard Branson: het geheim van zijn succes

Onlangs bekeek ik een lang maar ontzettend boeiend interview met Richard Branson. Je weet wel, de man die 700 bedrijven onder de Virgin paraplu opgericht heeft. Het gesprek gaat (vanzelfsprekend!) over zijn opvallende manier van zakendoen en de interviewers doen hun best te doorgronden wat hem nou zo succesvol maakt. Door het verhaal heen spreekt zijn enorme drive en ondernemingszin, je voelt gewoon de energie stromen. Uit alles straalt ook de soms kwajongensachtige lol die hij heeft in alles wat hij doet. Zie dit voorbeeld van een elaborate joke waarbij hij op stel en sprong een zeppelin tevoorschijn wist te toveren om concurrerende vliegmaatschappij BA een loer te draaien. Flauw? Misschien. Het maakt – zoals hijzelf in het interview ook constateert, wel dat hij en zijn bedrijfsnaam onthouden worden op een positieve manier.

Wat maakt Richard Branson succesvol?

Ik haal uit dit interview onder andere dat plezier hebben in wat je iedere dag doet ontzettend belangrijk is. Uit onderzoek blijkt dat trouwens ook: mensen die plezier hebben in hun dagelijkse werkzaamheden zijn gelukkige mensen. Het maakt daarbij niet uit of je CEO van een groot bedrijf, schoonmaker, of de scepter zwaait over het huishouden. Overigens antwoordt slechts 20% volmondig “ja!” op die vraag. Shocking: is dan 80% van alle mensen niet tevreden met hun dagelijkse bezigheden?

Volgens mij zit daar meteen het geheim van Richard: mensen enthousiasmeren, weten mee te krijgen in jouw droom. In zijn geval een droom van “giving back” aan mensen die minder hebben dan jij en ik. Je moet van goede huize komen wanneer je mensen als Kofi Annan, Nelson Mandela, Jimmy Carter en Desmond Tutu in een club van “Elders” bijeen weet te krijgen.

En detail: Richard heeft zijn hele imperium vanuit zijn kantoor thuis, temidden van zijn opgroeiende kids, uitgebouwd. Niks geen CEO die vanuit een ivoren toren te weinig tijd aan zijn gezin besteedt. Precies het tegenovergestelde!

Een absolute aanrader voor de eerstvolgende keer dat je 40 minuten pauze hebt. Klik op de video hieronder om het interview te starten

PS: wil je meer weten over succesvol leven en werken? Schrijf je dan helemaal gratis in (rechtsboven op de site) voor mijn wekelijkse eZine “Effectief Werken”.


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

2 gedachten over “Richard Branson: het geheim van zijn succes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.