Het recht om ’s avonds niet meer te mailen. Goed idee of onzin?

In Frankrijk heb je als werknemer van een bedrijf met meer dan 50 mensen het recht na werktijd je mail niet meer bij te houden. ’s Avonds mailen gaat hiermee tot het verleden behoren. Is het een waanzinnig goed idee waar we allemaal op zaten te wachten, of een overbodige maatregel?

e-mailstressEen oplossing van het probleem van e-mail overload is het zeker niet, de berichten grijnzen je natuurlijk ’s ochtends alsnog tegemoet. Beter is dan een andere aanpak in de omgang met je inbox die je zonder grote veranderingen kun hanteren. Begin eens met het zo’n 2 tot 3 keer per dag al je nieuwe mails en daarna steeds je mailprogramma af te sluiten. Dit geeft direct minder afleiding waardoor je je beter op het echte werk kunt focussen. Bij het verwerken van je nieuwe mails lees je elke mail snel door en bepaalt direct of en wanneer je er iets mee doet. Mail gelezen? Verplaats hem meteen naar het archief (1 grote map en de zoekfunctie van je mailprogramma gebruiken). Mail nog nodig? Werk dan om tot een relevante actie, en houd al je acties op 1 plek.

Voordat je een nieuw bericht opstelt: is dat echt nodig? Bellen of in persoon spreken is vaak handiger en sneller. En hou het vooral kort, eindeloze heen<=>weer mails werken niet en vergroten vaak juist de verwarring.

Soms is ’s avonds mailen prima en neemt de stress als het niet “mag” alleen maar toe. Zolang het mailen na je reguliere werkuren geen standaard wordt, want dan ben je structureel aan het overwerken.

Op deze manier ga je minder vanuit je inbox werken en ligt Inbox Zero onder handbereik. De voordelen die je meteen ervaart: meer eigen baas over je werk en werktijd, meer doen wat er toe doet.

Ofwel: het recht om ’s avonds je mail niet meer te checken is vooral een signaal dat we verkeerd bezig zijn, geen oplossing van de inbox stress.

Eerder beschreef ik nog meer tips voor minder e-mail.

Eens? Oneens? Ik ben benieuwd naar jou kijk op de zaak!


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

2 gedachten over “Het recht om ’s avonds niet meer te mailen. Goed idee of onzin?

  1. Het recht om ’s avonds niet meer te mailen gaat uit van een arbeidsgedachte die niet meer van deze tijd is. Met de huidige flexibilisering van de arbeidsmarkt en overlap werk en privé is het idd beter om gewoon elke keer te streven naar een lege inbox en alles bv via Evernote in beeld te hebben. Geeft veel meer rust in je hoofd.

  2. @Jan Martin: helemaal eens dat werken met een steeds lege inbox veel belangrijker is en er automatisch al voor zorgt dat de noodzaak van buiten kantooruren mailen helemaal verdwijnt. Met inbox zero is die wetgeving dus helemaal niet meer nodig.
    Tegelijk zijn we soms ook wel wat aan het doorslaan met die 24/7 economie en altijd dwangmatig bereikbaar willen zijn. Dat mag best wat minder, altijd “online” zijn betekent dat langzaam de rek uit je geestelijke elastiek gaat. Maar om dit met een wet af te dwingen, mwoa. Zo’n wet zorgt niet dat je informatie overload verminderd, het hebben van een goed systeem (waarvan jij een voorbeeld noemt) is dat wel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.