Persoonlijke effectiviteit: Werk jij al in kwadrant II? (2 van 2)

Afsluiting van deze miniserie, vervolg van het eerdere artikel.


Kwadrant III

foto Anne Zuidhof Denk je dat je goed bezig bent, en meer activiteiten netjes plant, gaat het nog mis! Opeens staat er iemand naast je bureau met de vraag of je “even” tijd hebt. Natuurlijk, en voor je het weet zit je middenin een interessante discussie van een uur. Maar had je er op dat moment tijd voor? Dan gaat de telefoon. Vervolgens vergeet je een belangrijke email naar een medewerker door te zetten, waardoor jij de vraag daarin alsnog moet oplossen. Ofwel: voor je het weet ben je de hele dag bezig met voor jou onbelangrijke, maar wel urgente zaken. Daarom wordt dit ook wel het “over de schutting” kwadrant genoemd. Je voert als het ware de agenda van iemand anders uit, wanneer je veel in kwadrant III werkt. Ook dit kwadrant is heel verleidelijk: het kan heel gemakkelijk zijn om vooral bezig te zijn met wat er nu op je afkomt, dan hoef je zelf niet meer zo hard na te denken. Hoef je lekker nergens aan te denken… Maar je schiet er wat betreft langere termijn doelen geen meter mee op. Maar hoe moet het dan? Hoe ontsnap je uit al die blijkbaar verkeerde manieren van werken?

Kwadrant II

Niet urgent, wel belangrijk. Klinkt abstract, maar dit is wel het kwadrant van de kwaliteit. Acties die wel urgent, maar (nog) niet belangrijk, kun je als je wilt nog wel even laten wachten. Maar wacht je te lang, dan worden ze vanzelf dringend. Zaak om er op tijd mee aan de slag te gaan, anders komen ze vanzelf wel in kwadrant 1. En dan MOET je ze wel doen. Deze activiteiten zijn typisch van belang voor jouw langere termijn welzijn en voor de invulling van je persoonlijke visie. Denk aan het bijhouden van relaties met anderen, zowel zakelijk als privé. Maar ook: zelfontplooiing, het maken van plannen. En we zijn rond. In heel kort bestek heb ik je een overzicht van de Kwadranten theorie gepresenteerd. Hier zijn hele boeken over geschreven, en die zijn nog altijd de moeite van het lezen waard. Denk dus niet dat je er bent, dit is slechts een begin, een appetizer.

Aan de slag!

Hopelijk heb je zin om aan de slag te gaan met de hier beschreven principes. Je zult zien dat je na een tijdje als vanzelf meer richting kwadrant II gaat. Zelf heb ik echt de meerwaarde ontdekt om bij alles wat ik doe eerst deze theorie toe te passen. Begin met pas op de plaats maken bij iets nieuws en op tijd beginnen aan iets dat moet. Doe je deze twee dingen dan ben je al over de helft. Meestal veranderen de activiteiten op zich trouwens niet eens. Maar het blijkt gewoon veel prettiger dingen te doen voordat ze urgent worden. Een goede planning is hierbij echt het halve werk.


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

3 gedachten over “Persoonlijke effectiviteit: Werk jij al in kwadrant II? (2 van 2)

  1. Pingback: Persoonlijke effectiviteit: Werk jij al in kwadrant II? (1 van 2) | Arjan Zuidhof

  2. Pingback: Heb jij last van FOMO, het Bang-Iets-Te-Missen syndroom?

  3. Pingback: Maak meters vandaag - je uitstelgedrag aanpakken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.