Persoonlijke effectiviteit: Werk jij al in kwadrant II? (1 van 2)

Het afsluitende deel 2  vind je hier

Vandaag gaan we het hebben over de kwadranten van Stephen Covey. Of beter gezegd: die van Eisenhower, de Amerikaanse president aan wie ze oorspronkelijk worden toegeschreven (geïnteresseerd in historische details: men heeft dat uitgezocht) covey kwadranten Stel je een vierkant voor dat je in vier delen opsplitst, de kwadranten. Links urgent, rechts niet urgent. Boven belangrijk, onder niet belangrijk. Iedere activiteit die jij doet kun je onderbrengen in één van de kwadranten (I, II, III, IV) onderbrengen (zie het plaatje hierboven) Op deze manier omvatten kwadranten I en III de urgente activiteiten. Ik heb zelf gemerkt hoe zinvol het is me bij alles wat ik doe af te vragen met wat voor soort activiteit ik eigenlijk bezig ben. In Stephen’s boek First things first werkt hij de kwadranten uit. Het draait het allemaal om grip krijgen op je acties, zodanig dat jij je grotere doelen kunt bereiken. KWADRANT I en IV Veel mensen zijn bijvoorbeeld de hele dag bezig met brandjes blussen. Een probleem dringt zich aan je op: een boze klant, een computerstoring binnen je bedrijf, software die niet werkt zoals het zou moeten. En daar moet jij mee aan de slag. Nu. Typisch geval van kwadrant I (zowel urgent als belangrijk). Voor veel mensen een dagelijks ritueel, waaraan jij je nauwelijks lijkt te kunnen ontsnappen. Na het blussen van de brand ben jij ook figuurlijk uitgeblust. Dus ga je tussen de brandjes jezelf belonen door lekker te surfen of e-mailen met een vriendin: Kwadrant IV activiteiten, want niet urgent, niet belangrijk. Als beloning na hard werken is dat prima, maar als pleister op de door ‘I’ activiteiten veroorzaakte wond geen lange termijn oplossing. Kwadrant IV moet je zoveel mogelijk beperken, deze tijd is verspilde tijd op alle fronten. Covey noemt dit dan ook het kwadrant van de verspilling. Een belangrijke oorzaak van werken in kwadrant I: een slecht voorbereiding! Wanneer je vergaderingen, of bijvoorbeeld presentaties niet goed voorbereidt, kun je er vanuit gaan dat je voornamelijk in kwadrant I uitkomt. Stress! Ik denk dat veel organisaties volgens dit principe werken. Dat maakt het ook zo moeilijk om als eenling hierin een verandering door te voeren, wanneer je eenmaal tot een ander inzicht bent gekomen. Tot zover. Maandag de tweede en laatst post in deze mini-serie -als je dat tenminste zo mag noemen. De andere twee kwadranten komen dan aan de orde. We zullen zien dat met name kwadrant II bijzondere en krachtige mogelijkheden biedt echt te komen tot een manier van effectief leven en werken die ook nog eens echt bij jou past! Stay tuned!

Ga hier naar het afsluitende deel 2  van deze miniserie


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

8 gedachten over “Persoonlijke effectiviteit: Werk jij al in kwadrant II? (1 van 2)

  1. Pingback: Persoonlijke effectiviteit: Werk jij al in kwadrant II? (2 van 2) | Arjan Zuidhof

  2. Pingback: Spanning tussen plannen en loslaten – de analogie van de startbaan | Arjan Zuidhof

  3. Pingback: Je e-mail inbox als takenlijst? Desastreus voor je effectiviteit! - Grip op jouw inbox en informatie

  4. Pingback: Covey - nieuw programma, oude productiviteits principes nog steeds geldig

  5. Pingback: Een goede vakantie checklist doet wonderen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.