Overtuigen van je medewerkers bij Het Nieuwe Werken: een must!

In Essentiële aandachtspunten bij het invoeren van Het Nieuwe Werken schrijft Peter Vink over wat er bij komt kijken wanneer je je als bedrijf met Het Nieuwe Werken (HNW) gaat bezighouden.

foto Anne Zuidhof Een onderdeel van HNW is wat we tegenwoordig Slimmer Werken noemen. In het motiveren van mensen om met Slimmer Werken aan de slag te gaan, ondervind ik de raakvlakken die in dit artikel genoemd worden aan den lijve. Wat er voor mij uitspringt is de absolute noodzaak om je mensen bij het gehele proces te betrekken. Zie de volgende quote:

‘ Stel je voor, je hebt al jaren een prachtige werkkamer, eigen plantjes en posters en je krijgt te horen: “we gaan over naar een nieuwe manier van werken, waarin je kunt werken waar je wilt. Er zijn geen eigen werkplekken meer.” ‘

Hier wordt de kern van de zaak geraakt: het betrekken van je medewerkers is van vitaal belang bij..eigenlijke iedere verandering! Jij zou het toch ook niet leuk vinden als je plantjes opeens weggehaald worden, onder hem mom van een of andere Nieuwe Manier van Werken?

Eerlijk gezegd loop ik er ook wel tegenaan: ik werk slimmer, dan kunnen*zij* dat toch ook wel? Met zo’n lege inbox krijg je een helderder hoofd. En door de juiste tools in te zetten, werk je gewoon slimmer. Het werkt echt; voor mij in ieder geval wel. En het klopt allemaal, voor mij althans, maar de praktijk is (of: “mensen zijn) vaak net iets weerbarstiger. Ze willen eerst overtuigend bewijs zien dat een nieuwe werkwijze echt werkt. Soms vraag ik me af of mensen niet te reactionair en primair de voet op de rem zetten. Maar als je altijd gewend bent je werk op een bepaalde manier te doen, is die aarzeling wel voor te stellen.

Mensen erbij betrekken, de nieuwe manier voordoen, uitleggen, en als je alles gehad hebt, misschien nog wel een keer. Dat is het recept tot een succesvolle introductie van de aspecten van HNW. Of van Slimmer Werken, zo u wilt.

Arjan blogt regelmatig. Neem een abonnement op zijn weblog en ontvang nieuwe berichten automatisch in een feed reader, ook wel nieuwslezer genoemd (een voorbeeld hiervan is Google Reader) Je krijgt vanaf nu tips hoe slimmer te werken door de kracht van het web te gebruiken!


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.