Ontsnap aan de spagaat van de altijd volle TODO lijst

” Heeft u haast, ga dan zitten ” ~ Chinees spreekwoord

De laatste tijd ben ik gefascineerd door hoe ons brein werkt, en hoe je dat kunt gebruiken om bijvoorbeeld effectiever te leren en onthouden. Boeken en boeiende online video’s hierover geven mij veel nieuwe inzichten. Inzichten die helpen om je TODO lijst (of met een mooier woord actielijst) te verkleinen. En die vervolgens in mijn eigen trainingen ook weer van pas komen. Op deze manier houd je je TODO spagaat goed onder controle.

Dergelijke boeken bevatten vaak geweldige quotes –  of ben je de gemiddelde kenniswerker die per jaar 0(!) zakelijke boeken leest? Een quote die keihard binnenkwam was de bovenstaande Chinese wijsheid.

Oei. De laatste tijd bespeurde ik bij mijzelf toch wel enige gejaagdheid. Met een actiesysteem dat op orde is, blijkt de verleiding om snel aan de slag te gaan groot. Het bleek dat mijn reflectietijd – zo nodig voor de noodzakelijke rust in je hoofd – daar behoorlijk onder te lijden had. En dan ga je vanzelf dingen doen die geen maximale impact hebben. Niet handig.

Gelukkig is er een manier om aan die spagaat te ontsnappen, en zo een kleinere actielijst te krijgen. De spagaat van de altijd volle TODO lijst: “later, als het wat rustiger word, dan ga ik die studie oppakken/ rust nemen / meer tijd besteden aan [Heel Belangrijk Ding In Mijn Leven]”. Kijk eens een half jaar terug. Was het toen rustiger? Waarschijnlijk niet. Hoe groot is de kans dat je over een half jaar wél meer tijd hebt? Wees eerlijk. Grote kans dat het alleen drukker wordt. Wanneer je op dezelfde voet verder gaat.

Met z’n allen overschatten we in de praktijk fors hoeveel tijd we in de toekomst beschikbaar hebben. Als vanzelf loopt die nu nog lege agenda vol met een afspraak hier, vergadering daar.


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

Daar zit je dan: in de wetenschap dat je dagen gevuld zijn met urgente maar niet zo inspirerende taken en taakjes…

Wil je op termijn niet uitgeblust raken, en ben je bang dat dat wel gaat gebeuren? Dan is het essentieel om nu in actie te komen. Niemand heeft er iets aan als je straks met een burn-out thuiszit. Een mooi begin is een betrouwbaar systeem aan te leggen buiten je hoofd waar je alle losse eindjes die in dat hoofd rondspoken in kunt stoppen. Alle afspraken, verplichtingen, kleine taken en grote projecten. Kortom alles waar je iets mee wilt, of wat gewoon gedaan moet. Dat geeft ontzettend veel rust. Begin gewoon met je hoofd helemaal leeg te schrijven. Dat was voor mij ook meteen de oplossing om die gehaastheid weer kwijt te raken. Uitschrijven wat ik allemaal nog wilde gaf weer het overzicht over wat er echt toe deed. En stelde me in staat duidelijke besluiten te nemen over wat wel en wat niet de actielijst bereikt.

Ik wens je toe dat je ook de rust en tijd vindt – nee: neemt – daar mee aan de slag te gaan. Zoals een mogelijke klant afgelopen week meldde dat ze zelf aan de slag ging door in de boeken te duiken: zelfstudie kan natuurlijk prima. Besef wel dat het lastig kan zijn jezelf te motiveren tot echte actie. De kans is groot dat je aan de slag gaat met wat het eerst voorhanden komt. Bijvoorbeeld een mooie nieuwe TODO applicatie. Waar het echt om gaat is je mindset. Met alleen die app ga je je mindset niet veranderen. Bedenk ook dat zelfstudie je ook gewoon veel tijd kost, meer dan iemand die je direct de juiste richting wijst.

Vraag: hoe zorg jij er voor dat je TODO lijst behapbaar blijft? Laat het hieronder weten!

Share

3 thoughts on “Ontsnap aan de spagaat van de altijd volle TODO lijst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.