Online werken: een leeslijst bijhouden

Allereerst een welgemeend advies: al die informatie is mooi. Maar als je niet oplet ben je zomaar de hele dag bezig die allemaal te lezen. En vervolgens kom je aan je eigenlijke werk helemaal niet meer toe.

Herken je dat, en vind je dat je daar teveel tijd aan verloren laat gaan? Dan heb je waarschijnlijk last van uitstelgedrag ofwel procrastinatie. Infobesitas is een mooi gevonden term die precies verwoordt hoe een lijder eraan bijkans bedolven wordt onder een te grote hoeveelheid informatie.

Gedurende de dag kom je allerlei buitengewoon interessante websites tegen. Dit gebeurt terwijl je het nieuws doorneemt op jou werkterrein, of een collega stuurt een link “joh, dit moet je lezen!”. En zeker wanneer je Twitter gebruikt is het hek van de dam: ontzettend veel doorverwijzingen naar nog veel meer interessante informatie.

Leeslijst

Uiteindelijk blijft er genoeg informatie over die wel degelijk de moeite van het lezen waard is. Pocket is een online webdienst annex mobiele applicatie waarmee je via PC, laptop of mobiele telefoon heel eenvoudig al die online bronnen die je later rustig (nog) eens wilt raadplegen, netjes op 1 plek verzamelt. Een lange blog bijvoorbeeld waar je nu geen tijd voor hebt. Een webdienst waar je graag verder induikt, maar waarvoor je pas later tijd hebt. Een grappige of interessante video, maar je kunt het echt niet maken die te bekijken met al die collega’s om je heen. Met letterlijk één klik staat het in je Pocket leeslijst.

Allemaal voordelen

Ik maak nu een tijd gebruik van deze webdienst, die natuurlijk ook als mobiele ‘ app’  beschikbaar is op iedere mobiele telefoon met internetverbinding (zowel voor iPhone als Android, helaas nog niet voor BlackBerry). Omdat de gegevens op een centrale plek (in ‘the cloud’) opgeslagen zijn houd je het overzicht, en kom je een opgeslagen link nooit tweemaal tegen. Eerlijk gezegd heb ik nog geen nadelen gezien van deze dienst. Het enige is dat die op de iPhone soms traag synchroniseert (maar dat kan net zo goed een iPhone probleem zijn).

Nog een voordeel: omdat Pocket dus beschikbaar is voor je smartphone, kun je ook offline je leeslijst doornemen! Heb je een grote leeslijst, die je in de vakantie in het buitenland wilt wegwerken, maar zonder hoge kosten voor internetgebruik? Zet data-roaming uit (het automatisch verbinding maken met buitenlandse telefoonnetwerken voor internet verkeer, tegen vaak zeer hoge kosten). Pocket werkt namelijk gewoon zonder internet verbinding (op mijn iPhone tenminste, maar ik neem aan ook op andere systemen). Jij kunt heerlijk bijlezen naast het zwembad vanuit je luie stoel.

Veel plezier, en vergeet naast het lezen ook niet om (andere) leuke dingen te doen tijdens je vakantie!


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

13 gedachten over “Online werken: een leeslijst bijhouden

  1. Voor de Blackberry is volgens mij geen applicatie beschikbaar, maar werkt alleen de web-versie (en die krijg ik zo snel ook niet echt aan de praat). Maar ik ga het nog eens nader onderzoeken

  2. @Ingmar: ik heb geen Blackberry, dus kan ook niets zeggen over de werking van apps. Wel staan op de pagina voor de Blackberry die hierboven genoemd is twee apps vermeld. Heb je die gezien?

  3. Pingback: » Slim bezig zijn, terwijl je eigenlijk geen zin hebt?

  4. Pingback: Slim bezig zijn, terwijl je eigenlijk geen zin hebt | Lifehacking

  5. Ditzelfde zou je ook gewoon kunnen doen met delicious natuurlijk he. Tag het als “readitforlater” en je bent klaar om een hele lijst te maken.
    Hetzelfde kan als je bijvoorbeeld evernote al gebruikt, ook een leuke manier om een leeslijst te maken, echter is evernote vele malen uitgebreider…

  6. @Martijn: natuurlijk kun je via een delicious tag een leeslijst bijhouden. Echter de ReaditLater app is
    (1) sneller in gebruik: je zet 1 vinkje, en de pagina wordt opgeslagen. (2) Groot voordeel is ook dat de gehele pagina ook offline beschikbaar is. Hierdoor kun je bv ook de iPhone je lijst doorlezen wanneer er geen wifi is.
    Evernote zou ook werken. Maar in de praktijk zit daar in mijn geval zoveel vertraging in, dat snel bijlezen niet werkt. Maar YMMV zoals de Amerikanen zeggen ;-)

  7. Ik gebruik sinds kort ook ReaditLater en vind het vooral erg prettig icm Twitter.

    Wat mij ideaal lijkt is om dit te koppelen aan mijn Google reader. Is dat mogelijk? Dan heb ik weer iets (namelijk “leeswerk”) bij elkaar.

  8. @Heide: De G-Reader heb ik uitgerust met een ReaditLater knop. Iedere post kan zo met 1 klik doorgezet worden om later te lezen. Handig! Via de Firefox plugin komt die knop automatisch in de Reader (voor de titel). Hoe dat voor andere browsers zit weet ik zo niet…eventueel kun je ReaditLater toevoegen via SendTo menu in G-Reader. Kijk op http://bit.ly/1MtHQy voor uitleg

  9. Pingback: Heb jij een enorm time management probleem? - Rust en overzicht creëren..

  10. Pingback: Moet je dit eigenlijk wel lezen? Handig schema

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.