Online werken: een leeslijst bijhouden

Allereerst een welgemeend advies: al die informatie is mooi. Maar als je niet oplet ben je zomaar de hele dag bezig die allemaal te lezen. En vervolgens kom je aan je eigenlijke werk helemaal niet meer toe.

Herken je dat, en vind je dat je daar teveel tijd aan verloren laat gaan? Dan heb je waarschijnlijk last van uitstelgedrag ofwel procrastinatie. Infobesitas is een mooi gevonden term die precies verwoordt hoe een lijder eraan bijkans bedolven wordt onder een te grote hoeveelheid informatie.

Gedurende de dag kom je allerlei buitengewoon interessante websites tegen. Dit gebeurt terwijl je het nieuws doorneemt op jou werkterrein, of een collega stuurt een link “joh, dit moet je lezen!”. En zeker wanneer je Twitter gebruikt is het hek van de dam: ontzettend veel doorverwijzingen naar nog veel meer interessante informatie.

Leeslijst

Uiteindelijk blijft er genoeg informatie over die wel degelijk de moeite van het lezen waard is. Pocket is een online webdienst annex mobiele applicatie waarmee je via PC, laptop of mobiele telefoon heel eenvoudig al die online bronnen die je later rustig (nog) eens wilt raadplegen, netjes op 1 plek verzamelt. Een lange blog bijvoorbeeld waar je nu geen tijd voor hebt. Een webdienst waar je graag verder induikt, maar waarvoor je pas later tijd hebt. Een grappige of interessante video, maar je kunt het echt niet maken die te bekijken met al die collega’s om je heen. Met letterlijk één klik staat het in je Pocket leeslijst.

Allemaal voordelen

Ik maak nu een tijd gebruik van deze webdienst, die natuurlijk ook als mobiele ‘ app’  beschikbaar is op iedere mobiele telefoon met internetverbinding (zowel voor iPhone als Android, helaas nog niet voor BlackBerry). Omdat de gegevens op een centrale plek (in ‘the cloud’) opgeslagen zijn houd je het overzicht, en kom je een opgeslagen link nooit tweemaal tegen. Eerlijk gezegd heb ik nog geen nadelen gezien van deze dienst. Het enige is dat die op de iPhone soms traag synchroniseert (maar dat kan net zo goed een iPhone probleem zijn).

Nog een voordeel: omdat Pocket dus beschikbaar is voor je smartphone, kun je ook offline je leeslijst doornemen! Heb je een grote leeslijst, die je in de vakantie in het buitenland wilt wegwerken, maar zonder hoge kosten voor internetgebruik? Zet data-roaming uit (het automatisch verbinding maken met buitenlandse telefoonnetwerken voor internet verkeer, tegen vaak zeer hoge kosten). Pocket werkt namelijk gewoon zonder internet verbinding (op mijn iPhone tenminste, maar ik neem aan ook op andere systemen). Jij kunt heerlijk bijlezen naast het zwembad vanuit je luie stoel.

Veel plezier, en vergeet naast het lezen ook niet om (andere) leuke dingen te doen tijdens je vakantie!


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

Share

13 thoughts on “Online werken: een leeslijst bijhouden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.