Slimmer omgaan met onderbrekingen – PIKE!

Wat doe jij wanneer plotseling de deur van je kantoorkamer opengegooid wordt en je collega je vriendelijk maar dringend om hulp vraagt? Of wanneer je beste vriendin je vraagt vanavond op haar kinderen te passen, terwijl jij net plannen had gemaakt voor een bezoek aan de bioscoop…

Vaak laten we ons storen en duiken – nieuwsgierig als we zijn – op de nieuwe situatie af. Fijn, we zijn nodig! We verveelden ons eigenlijk toch. Of niet? Misschien zat je wel verstrikt in dat rapport dat voor het eind van de week af moet. Of stond je op het punt een belangrijke klant te bellen. Belangrijk, toch kan dat ook later nog wel gedaan worden. Lekker iets anders dus.


Het punt is: je wordt in je eigen werkzaamheden onderbroken door iemand die jouw tijd vraagt
.
De vraag die je nu gesteld wordt kan heel valide zijn, maar voor jouw rapport gluurt de deadline ook al om de hoek. Belangrijk is een goede manier te hebben om hier op een prettige manier mee om te gaan. Je wilt de vraagsteller niet meteen de deur wijzen. Tegelijk zeg je ook niet direct ja op elk verzoek (toch?). De volgende keer dat we met dat rapport aan de slag gaan of die klant bellen is de noodzaak alleen maar groter geworden. Moet je je deur misschien op slot doen? Een koptelefoon op?

Het kan gelukkig ook een stuk meer ontspannen.

 

DOE JEZELF EEN PLEZIER MET PIKE

Een goede manier om met onderbrekingen om te gaan vond ik in het boek The Mindgym: tijd maken. In ieder geval is het een eenvoudig te onthouden afkorting: PIKE! Dat staat voor:

  • P = Pas op de plaats Voordat je antwoordt, denk je eerst heel even na over het verzoek in kwestie
  • I = Informeren Wat is de aard van het verzoek, moet je het nu doen of kan het ook later? Kan iemand anders helpen?
  • K = Kiezen Je neemt een weloverwogen beslissing (weloverwogen nee zeggen is een kunst)
  • E = Ervoor gaan! Je hebt een bewuste keus gemaakt en daar hou je je dus aan. Vol gas voor de nieuwe haastklus, of je richt de aandacht juist weer helemaal op waar je zojuist mee bezig was

Met deze 4 stappen bepaal je jou reactie op iedere onderbreking in je werk. In sommige gevallen kies je ervoor de ander direct te helpen. Het grote verschil is dat je dat nu bewust doet. Jij bent in control, je laat je niet leven door wat zich aandient.

Vind jij onderbrekingen toch nog lastig? Weten ze je altijd te strikken voor een spoedje? Ik help je graag aan wat frisse inzichten! Hieronder vind je een waardevolle aanbieding.


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

Share

7 thoughts on “Slimmer omgaan met onderbrekingen – PIKE!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.