Nieuw en Slimmer Werken – Nina Hoek van Dijke (interview 7)

Heb je nog nooit van Het Nieuwe Werken (kortweg HNW) gehoord dan heb je de laatste paar jaar onder een steen geleefd. Maar wat is het echt? Veel mensen stellen anno 2011 HNW gelijk aan thuiswerken. Niets is minder waar; wat mij betreft is hier sprake van een groot misverstand. Hoog tijd om dit te herstellen. Niet door lange discussies, wel door een serie interviews met mensen die jong (van geest) zijn en HNW als vanzelfsprekend in hun dagelijkse praktijk toepassen. Lees hier de introductie van de serie terug.

Vandaag interview ik Nina Hoek van Dijke. Zij is is 23 jaar en eigenaresse van Jong & Je Wil Wat, een bedrijf gespecialiseerd in communicatie met de nieuwe generatie jongeren. Je moet dan denken aan social media advies, conceptontwikkeling en tekstschrijven.

AZ – Nina, het Nieuwe Werken is helemaal in. Doe jij er ook aan?

NH – Daar doe ik zeker aan, of ja… eigenlijk gaat het vanzelf. Ik zie mezelf niet als een ‘nieuwe werker’. Ik werk vooral waar en wanneer het me uitkomt en het liefst in een inspirerende omgeving dus niet altijd thuis.

AZ – Jongeren zijn voor veel organisatie een lastig te bereiken doelgroep. Kun je een voorbeeld geven van een aanpak die wél werkt? [ Of: een voorbeeld van iets dat organisatiesnou juist NIET moeten doen]

NH – Er is niet één aanpak die werkt, dat is per groep en per boodschap natuurlijk weer verschillend. Wat ik in ieder geval belangrijk vind is het betrekken van jongeren bij projecten. Jongeren weten heel goed wat ze zelf willen en zijn ook relatief makkelijk te benaderen. Soms zien organisaties jongeren een beetje te veel als ‘aapjes in een kooitje’. Ze vergeten soms dat ze zelf ook zo zijn geweest en dat die jongeren die ze willen bereiken ook gewoon hun kinderen hadden kunnen zijn. Ik probeer die organisaties dus ook met jongeren in contact te brengen en samen tot iets moois te komen. Maar goed, het is niet altijd mogelijk en dan probeer ik al die kennis die ik inmiddels van jongeren heb opgebouwd (en hoe ik zelf ben natuurlijk, ook nog jong) op een goede manier toe te passen.

AZ – Hoe nieuw werk je zelf eigenlijk? Gebruik je bijvoorbeeld samenwerkings omgevingen in projecten

NH – Ik werk veel op Seats2Meet maar spreek ook graag met mijn klanten/samenwerkingspartners af in een café. En zelf werk ik op een mooie dag ook graag in het park, lekker vakliteratuur in de zon lezen bijvoorbeeld. Digitaal gebruik ik social media om met ‘collega’s’ in de jongerencommunicatie in contact te komen of iets te vragen, maar meestal gaat dit ook gewoon over in irl afspraken.

AZ – Heb je iets met de term ‘manager’?

NH – Uhh, tja… ze zijn er als je binnen een bedrijf werkt. En ze zijn er om je leiding te geven. Daarnaast heb je denk ik heel veel verschillende managers. De ene soort manager die heel graag boven je wil staan en die de baas over je wil zijn. De andere manager is meer een type die ontwikkeling van zijn personeel minstens zo belangrijk vindt. Als ik mag kiezen, doe mij die laatste dan maar.

AZ – Wat is jouw gouden tip voor de Nog-Niet-Nieuwe Werker?

NH – Ga het eens proberen en je zult merken hoe fijn het is. Wat is er dan fijn? Je hebt de vrijheid om te gaan en te staan waar je kunt. Dat maakt dat je makkelijker dingen (vaste patronen) kunt loslaten en zo daag je jezelf ook meer uit denk ik. Ik ben soms gewoon klaar met werken om 16:00 of soms merk ik om 11:00 dat het niet mijn dag is. Dan stop ik er mee en haal ik de uren op een ander moment in en ja dat betekent soms ook in het weekend. Het geeft me vrijheid op andere momenten waardoor ik juist daarna weer geïnspireerder aan het werk ga.

Je komt makkelijker in contact met mensen door bijvoorbeeld op plekken als seats2meet te werken. Je breidt daarmee je kennis op een makkelijke manier uit. En natuurlijk ook je netwerk.

AZ – Helemaal eens! Ik kom vaak op Seats2Meet (S2M) in Utrecht en heb dan eigenlijk altijd wel een leuk gesprek met iemand die ik nog niet kende. Een véél betere manier om je netwerk uit te breiden dan welke netwerkbijeenkomst ook. Spelen omgevingen als S2M een rol in het leven van die jongeren?

NH – S2M is geen place to be voor jongeren. Het wordt pas een place to be voor jongeren als ze bijvoorbeeld een eigen bedrijf zouden hebben. Maar voor veel jongeren die een eigen bedrijf hebben doen ze dit vaak naast school/studie en dan vindt het werken vooral s avonds thuis op hun eigen kamer plaats. Misschien als S2M avonds open zou zijn dat het een goede omgeving zou zijn. Jongeren gaan ook pas netwerken wanneer ze op zoek zijn naar een baan. Volwassenen gebruiken social media bijvoorbeeld vaak om te netwerken. Voor jongeren is social media echt een contact tool om gewoon extra contact te hebben met vrienden of met mensen die verder weg wonen (of zitten door studie/reizen). Ze zijn hier ook veel minder bewust mee bezig dan volwassen. Voor jongeren is social media gewoon een onderdeel van het internet wat er gewoon is. Niks speciaals, wel leuk.

AZ – En dat Nieuwe Werken, niet echt een hippe term onder jongeren, lijkt me?

NH – Er wordt veel geroepen dat Het Nieuwe Werken helemaal iets zou zijn voor jongeren. Toch verschijnen er regelmatig onderzoeken waarin jongeren aangeven dat ze juist op zoek zijn naar vastigheid. Het jammere is dan alleen dat onderzoekers dan direct concluderen dat het nieuwe werken niks voor jongeren zou zijn. En daar ben ik het niet mee eens. Het nieuwe werken betekent niet direct dat je je medewerkers maar compleet vrij moet laten. Jongeren hebben graag structuur in wat ze moeten doen en wanneer, maar hoe ze dat moeten doen willen ze graag zelf bepalen. Iets wat naar mijn mening prima in het nieuwe werken past! En daarnaast ook dat ze zelf stappen mogen maken in hun ontwikkeling als werknemer en daar ook vrijheid in krijgen. Dat is denk ik het nieuwe werken voor jongeren. Daar waar structuur en vrijheid samen gaan.

AZ – Concluderend: jongeren lijken daarmee dus gewoon anders tegen HNW aan te kijken. Onderzoekers proberen jongeren te vangen in een raamwerk waar ze niets mee hebben. En trekken dan te snelle conclusies.
Heb je tenslotte nog een aanbeveliing waardoor die onderzoeken in de toekomst wat realistischer kunnen worden? Of kunnen we beter stoppen met al dat onderzoek?

NH – Onderzoek hoef je niet te stoppen maar je moet het gelaagder maken. Als uit onderzoek blijkt dat jongeren structuur willen betekent niet direct dat het HNW niks voor ze is, als onderzoeker zou je dan door moeten vragen met wat ze daar dan mee bedoelen. En hoe het samen zou kunnen gaan. Doorvragen bij jongeren is een must, ze weten namelijk wel wat ze van iets vinden! En ik denk dat dit ook wel een teken is dat het HNW bij de onderzoekers er ook nog niet helemaal in zit, misschien is voor hun de kennis ook nog wel te beperkt.

AZ – Ontzettend bedankt voor je verhaal, Nina!


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

1 gedachte op “Nieuw en Slimmer Werken – Nina Hoek van Dijke (interview 7)

  1. Pingback: Nieuw en Slimmer werken – het interview (kickoff) | Arjan Zuidhof

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.