Nieuw en Slimmer Werken – Justin Junier (interview 1)

Heb je nog nooit van Het Nieuwe Werken (kortweg HNW) gehoord dan heb je de laatste paar jaar onder een steen geleefd. Maar wat is het echt? Veel mensen stellen anno 2011 HNW gelijk aan thuiswerken. Niets is minder waar; wat mij betreft is hier sprake van een groot misverstand. Hoog tijd om dit te herstellen. Niet door lange discussies, wel door een serie interviews met mensen die jong (van geest) zijn en HNW als vanzelfsprekend in hun dagelijkse praktijk toepassen (lees hier de introductie van de serie terug).


Het spits wordt afgebeten door Justin Junier uit Leiden. Kersvers ondernemer – “hersens te huur; inzicht en ideeën (door brainstorm begeleiding)”

AZJustin: Het Nieuwe Werken is helemaal in. Doe jij er ook aan?

JJ – Jazeker. Als net afgestudeerde en gestarte ondernemer doe ik ook aan het zogenaamde Nieuwe Werken. Hoewel het voor mij niet ‘nieuw’ is. Ik deed altijd al dingen graag op mijn eigen manier. Door te studeren aan de universiteit werd deze ‘mindset’ vanzelf verder ontwikkeld. Ik was namelijk zelf verantwoordelijk voor het resultaat, je werkt onafhankelijk van tijd en plaats en niemand die zegt ‘dat je wel echt om 9 uur aanwezig moet zijn’. Mede daarom ben ik zelfstandig ondernemer. Het idee alleen dat iemand anders mijn werk in het ‘hoe, wat en waar’ altijd bepaald krijg ik al de kriebels van. Ik ben ook helemaal niet altijd productief, of juist super productief op bepaalde tijden. Waarom zou ik dan mijn tijd verdoen door op kantoor te zitten? Terwijl ik dan liever even ga boodschappen doen of de stad in ga.

AZInteressant. Kun je voor de mensen die geen idee hebben hoe het er tegenwoordig op een universiteit aan toe gaat iets vertellen over de middelen die jij en andere studenten gebruikten? Dat ging vast verder dan het gebruik van e-mail

JJ – Ja, Blackboard was het standaard communicatiemiddel tussen universiteit en studenten. Handig centrale informatie plek die voor iedereen altijd en overal beschikbaar is. Voor de samenwerking tussen studenten was Google Docs wel populair. Beter dan vijf keer heen en weer mailen. Persoonlijk ben ik wel fan geworden van Dropbox. Ik vond namelijk altijd wel weer USB-stick die mensen verloren en vergeten waren, met Dropbox los je dat probleem simpel op. Daarnaast had de faculteit een ‘portal’ waardoor je op elke plek kon inloggen op hun server en specifieke software gebruiken, erg handig!

AZHeb je iets met de term ‘manager’?

JJ – Ik moet altijd denken aan die reclame van een tijdje gelden van de ANWB met Dries Roelvink die roept: “Jij ben toch de manager?!” Een soort afschuiving van verantwoordelijkheid. Wel lekker makkelijk natuurlijk, en soms helemaal niet erg. Maar ik hou liever zelf de touwtjes in handen. Jezelf managen. Het is niet altijd even makkelijk, ik geef het toe. Je hebt meer verantwoordelijkheid, maar ook veel meer vrijheid. Hoe fijn is dat?!

AZHeel fijn, wat mij betreft! Heb je toch nog een tip voor het leger aan managers dat nog altijd in de Nederlandse bedrijven rondloopt? Wat kunnen zij volgens jou nu doen om meer bij Nieuw Werken aan te sluiten?

JJ – Voor mij gaat het Nieuwe Werken over twee dingen. Vaardigheid en Vertrouwen. Vaardigheden, zoals het gebruik van online tools etc., kan men aanleren. Hier zit niet het probleem volgens mij. Ik denk dat het grootste obstakel vertrouwen is. Gaat mijn werknemer wel echt zijn werk doen als ik diegene niet zie? Logische gedachte. Dit vertrouwen binnen de manager, maar ook binnen de werknemer, groeit langzaam door de tijd. Ik denk dat de logische stappen zijn: het eerst aanleren van de vaardigheden die benodigd zijn, zowel bij de manager als werknemer. Daarna de stap wagen en werknemers de verantwoordelijkheid geven. Verantwoordelijkheid is namelijk veel sterker dan werk ‘eisen’. Bijvoorbeeld eerst een halve dag per week. En van daaruit verder als het goed gaat. Dan groeit het vertrouwen aan beide kanten vanzelf. En dan zal, naar mijn mening, de productie en het plezier ook omhoog kunnen gaan.

AZWat is jouw gouden tip voor de Nog-Niet-Nieuwe Werker?

JJ – Gewoon doen. Als je manager ziet dat je productiever bent en je lekkerder in je vel zit omdat je meer vrijheid hebt, wat heb je dan te verliezen? En je collega’s hoef je echt niet te missen, waarschijnlijk genoeg vergaderingen waar je wel verwacht wordt. Hoewel die meestal niet erg productief zijn. Misschien helemaal vergaderingen afschaffen, genoeg technische middelen om samen te werken online. Dat lijkt me wel leuk, werken op kantoor verbieden en alleen komen voor de gezelligheid! Of om te brainstormen!

AZJustin, nog een laatste woord ter afsluiting?

JJ – Volgens mij gaat het nieuwe werken niet alleen over werken, maar ook over het nieuwe leven. Je richt namelijk ook automatisch je leven anders in.

Een hele mooie boodschap om af mee af te sluiten wat mij betreft!

(update: klik door naar deel 2 van de interview serie)

2 gedachten over “Nieuw en Slimmer Werken – Justin Junier (interview 1)

  1. Pingback: Nieuw en Slimmer werken – het interview (kickoff) | Arjan Zuidhof

  2. goed hoor Justin ga zo door jij red het wel …
    dat zelfstandige ken ik tante rietje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.