Nieuw en Slimmer werken – het interview (kickoff)

Aanleiding: http://www.nu.nl/werk-en-prive/2476279/nieuwe-werken-niet-populair-studenten-en-starters.html

Er zijn nog slechts weinig mensen die niet van Het Nieuwe Werken (kortweg HNW) gehoord hebben. Maar wat is het nou echt? Mede door grote landelijke acties die de afgelopen tijd gevoerd zijn lijkt iedereen nu te denken dat het uitsluitend om thuiswerken gaat. En dan graag thuiswerken gesponsord door grote software reuzen die hun dure spullen verkopen aan grote bedrijven. Je zou zomaar kunnen denken dat dat het is: grote bedrijven die hun mensen op grote software systemen files laten mijden.

Is dat wel zo? Gaat het dan alleen om thuiswerken? Wat mij betreft – gelukkig ben ik niet de enige – is niets minder waar! Video conferencing kon 15 jaar geleden al en Interpolis werkte in 1996 al flex. Diverse andere aspecten aan Nieuwer, Slimmer of Anders Werken zijn minstens zo belangrijk. Wat dacht je van de volgende veranderingen die minstens zo relevant zijn:

  • niet meer sturen op aanwezigheid, wel op resultaat (al is dat nog niet zo eenvoudig als je zou denken)
  • werken vanuit vertrouwen in plaats van controle
  • ontplooiing, inspiratie, passie, gedrevenheid, kennisdelen
  • en tenslotte de IT en nieuwe software (vaak via de browser beschikbaar). Niet voor niets op de laatste plaats gezet: mensen en ideeën eerst, graag

Daarnaast zou ik in plaats van thuiswerken liever een andere term gebruiken. Laten we het vanaf nu niet meer over thuiswerken hebben, en in plaats daarvan over locatie onafhankelijk werken spreken? En op Twitter praten we alleen nog over #LOW. Niet geheel gelukkig gekozen maar alla. L.O.W. dekt gewoon veel beter de lading. Ik werk tegenwoordig op allerlei plaatsen zolang er maar wifi voorhanden is: in bibliotheek, Starbucks of Seats2Meet. Onlangs zelf in het restaurant van de IKEA, alhoewel geen groot succes met al die Zweedse gehakballetjes om me heen. Mij maakt het niet uit. Als zelfstandige heb ik natuurlijk de keus te werken waar en wanneer ik wil. Toch zou dit ook voor werknemers geen probleem hoeven zijn. Wat maakt het nu uit of je thuis werkt omringd door je kinderen of op Seats2Meet tussen allerhande ZP-ers. Dat zijn Zelfstandig Professionals. Dat laatste is nog veel slimmer want die ZP-ers helpen je vaak en graag wanneer je zelf ergens niet uitkomt. Ze zitten er trouwens regelmatig, werknemers, op #S2M. O en nog even over die ZP-ers: benadruk toch niet zo dat ze Zonder Personeel zitten want dat willen de meesten helemaal niet. Anders kunnen we de CEO van ING net zo goed een ZMP-er noemen (juist, Mét P). Okee, genoeg afkortingen nu.

Dus. Pas deed een artikel de ronde dat me een typisch ‘everything old is new again’ gevoel gaf: pas afgestudeerden zouden helemaal niet geven om dat Nieuwe Werken. Geef hen een kantoor voor 5 dagen per week en ze zijn helemaal tevreden. Echt?

Mijn gevoel zegt dat die jonge garde totaal niet bezig is met al die terminologie. Uit mijn observatie van het grote aantal jonge mensen, waaronder veel van die ZP-ers, die ik regelmatig mag ontmoeten blijkt overigens hetzelfde: zij praktiseren gewoon Nieuw of Slim Werken zonder daar bij na te denken. Ze twitteren, Facebooken er flink op los en hebben 2.0 in de genen zitten. Helaas hebben ze tijdens de studie geleerd dat je daarna op een kantoor dient te gaan zitten. Zo hoort het gewoon. Tenminste: ik denk dat het zo werkt. Aan de andere kant: ik laat me graag verrassen ;-)

In dit kader heb ik het idee opgevat een aantal jonge (al snel omgedoopt tot “jong van geest”) mensen te interviewen. Wat is hun kijk op Het Nieuwe Werken? Zegt de term hen überhaupt iets, of werken ze gewoon Nieuw zonder dat zo te benoemen? En vooral: hebben ze voor het kantoorvolk dat hen voorging inspirerende, vernieuwende ideeën? Het leuke is dat met 1 keer rondvragen zich direct een serie mensen aangemeld hebben. Dat is dan weer de kracht van Twitter en andere sociale media.

Ik zal al vast verklappen dat zeker niet alle pas afgestudeerden in zijn voor een langdurige arbeidsrelatie. Veel leesplezier bij deze serie die de komende tijd op dit blog zal verschijnen! Hieronder zullen de interviews gelinkt worden wanneer ze beschikbaar komen.

Lees verder

9 gedachten over “Nieuw en Slimmer werken – het interview (kickoff)

  1. Pingback: Nieuw en Slimmer Werken – Justin Junier (interview 1) | Arjan Zuidhof

  2. Pingback: Nieuw en Slimmer Werken – Arjen Jelsma (interview 2) | Arjan Zuidhof

  3. Pingback: Nieuw en Slimmer Werken – Veerle Ultee (interview 3) | Arjan Zuidhof

  4. Pingback: Nieuw en Slimmer Werken – Karlien Haak (interview 4) | Arjan Zuidhof

  5. Pingback: Nieuw en Slimmer Werken – Ilja Aussems (interview 5) | Arjan Zuidhof

  6. Pingback: Nieuw en Slimmer Werken – Esmeralda de Vries (interview 6) | Arjan Zuidhof

  7. Pingback: Nieuw en Slimmer Werken – Nina Hoek van Dijke (interview 7) | Arjan Zuidhof

  8. Pingback: Nieuw en Slimmer Werken – Leonne Meijs (interview 8) | Arjan Zuidhof

  9. Pingback: Nieuw en Slimmer Werken – Ben Kuiken (interview 9/slot) | Arjan Zuidhof

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.