Nieuw en Slimmer Werken – Arjen Jelsma (interview 2)

Heb je nog nooit van Het Nieuwe Werken (kortweg HNW) gehoord dan heb je de laatste paar jaar onder een steen geleefd. Maar wat is het echt? Veel mensen stellen anno 2011 HNW gelijk aan thuiswerken. Niets is minder waar; wat mij betreft is hier sprake van een groot misverstand. Hoog tijd om dit te herstellen. Niet door lange discussies, wel door een serie interviews met mensen die jong (van geest) zijn en HNW als vanzelfsprekend in hun dagelijkse praktijk toepassen (lees hier de introductie van de serie terug). Vandaag een interview met Arjen Jelsma.


Arjen (@arjenjelsma op Twitter) is communicatieadviseur, en probeert op nieuwe manieren mensen te bereiken en te verbinden.

AZArjen, het Nieuwe Werken is helemaal in. Doe jij er ook aan?

AJ Als HNW betekent dat ik werk wanneer het voor mij het meest efficient is dan wel. Als het betekent dat ik de ruimte heb om een keuze te maken met wie ik werk, wanneer ik dat doe, waar ik dat doe, hoe ik dat doe… dan wel. Betekent HNW thuiswerken, dan doe ik dat sporadisch. Ik werk wel eens thuis, maar dat ik omdat ik dan een afspraak heb ik Utrecht om zeg 11 uur. Dan werk ik eerst even thuis. Is ook zo’n onzin om eerst naar Ede te vliegen…

AZHeb je iets met de term ‘manager’?

AJ Iedereen is tegenwoordig maar manager. Mijn vriendin haalde haar nieuwe auto op, en die kreeg te maken met haar accountmanager. Vroeger was dat een verkoper die auto’s verkocht die ‘van een oud vrouwtje waren geweest’, nu is hij accountmanager. Op deze manier heb ik niets met de term. Zelf werk ik op een afdeling communicatie, en daar hebben we gewoon een afdelingshoofd. In de projecten waarin ik werk hebben we projectleiders. Dit zijn de mensen waarvoor ik mijn resultaten moet halen.

AZ Ik begrijp altijd dat je pas echt manager bent als de aanduiding vóór je naam hebt staan. Er áchter is pure beroepsomschrijvingsinflatie. Wat kunnen de echte managers het best doen om Nieuw Werken in de praktijk te brengen?

AJ – Het middenmanagement bevindt zich in een lastige positie. Mee moeten met keuzes die bovenin de organisatie gemaakt worden, en het personeel ‘onder zich’ tevreden houden. Deze twee zijn voor een middel manager niet altijd goed samen te krijgen. Als de keuze gemaakt is om over te gaan op het nieuwe werken, vaak bovenin genomen, is het van belang om beide on the same page te krijgen. Open kaart spelen, en geen verborgen agenda’s er op nahouden. Zelf meedoen en je gezicht laten zien als nieuwe werken spelen daar een grote rol in.

AZHeb je een gouden tip voor de Nog-Niet-Nieuwe Werker?

AJ – Focus niet op techniek of omgeving. Deze factoren zijn faciliterend aan het nieuwe werken. Kijk eens in jouw agenda om te zien of er inefficienties zitten in je dagindeling. Sta je bijvoorbeeld vaak in de file? Zit je met verkeerde of te veel mensen om je heen? Raakt je wekelijkse sportafspraak in het geding door al die overleggen? Zit je kind (te) vaak in de kinderopvang? Bekijk dan de opties van het nieuwe werken eens, en bespreek dit met je ‘manager’.

AZ Een mooie afsluiting dus: zelf in actie komen is nog altijd de beste manier om iets aan je eigen situatie te verbeteren.

2 gedachten over “Nieuw en Slimmer Werken – Arjen Jelsma (interview 2)

  1. Pingback: Nieuw en Slimmer Werken – Justin Junier (interview 1) | Arjan Zuidhof

  2. Pingback: Nieuw en Slimmer werken – het interview (kickoff) | Arjan Zuidhof

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.