Nieuw en Slimmer Werken – Veerle Ultee (interview 3)

Heb je nog nooit van Het Nieuwe Werken (kortweg HNW) gehoord dan heb je de laatste paar jaar onder een steen geleefd. Maar wat is het echt? Veel mensen stellen anno 2011 HNW gelijk aan thuiswerken. Niets is minder waar; wat mij betreft is hier sprake van een groot misverstand. Hoog tijd om dit te herstellen. Niet door lange discussies, wel door een serie interviews met mensen die jong (van geest) zijn en HNW als vanzelfsprekend in hun dagelijkse praktijk toepassen (lees hier de introductie van de serie terug).

Vandaag een interview met Veerle Ultee – jong, geïnteresseerd in veel maar vooral in zaken op het snijvlak van organisatie, ICT, informatie- en kennismanagement, houd er van baan en studie te combineren.

AZVeerle, Het Nieuwe Werken is helemaal in. Doe jij er ook aan?

VU -Ja, ik geloof het wel ja. Ik houd er van om alleen kort en effectief te vergaderen, om integraal te werken, dwars door afdelingen heen, binnen organisaties en het liefst ook dwars door organisaties zelf heen. Al gebeurt dat laatste nog weinig in de praktijk.
Ik ga graag flexibel met werktijd om, vaak vind ik 7.45-17.00 lekker, maar langer, korter, ‘s-avonds en in het weekend komt ook voor. Ik kijk er erg naar uit als s2m in Tilburg opent, dan kan ik af en toe daar werken. Een andere omgeving, en de buzz die er op dit soort locaties heerst; heel prettig.
Ik voldoe niet aan de stereotype thuiswerker. Soms vind ik het fijn, bijvoorbeeld als ik lang geconcentreerd moet kunnen werken aan 1 project. Maar vaak word ik er ook een beetje onrustig van, ik mis de interactie en de afwisseling, dat is juist wat ik zo leuk vind aan mijn baan. Dat plaatje van met een laptop in de tuin werken gaat voor mij zelden op, dan krijg ik veel te veel zin om te gaan verplanten en snoeien.

AZ Ha, en dat moeten we niet hebben tijdens werktijd ;-) Nee serieus, thuiswerken zou inderdaad nooit een kwestie van moeten hoeven zijn. Het mooiste, of zelfs de bedoeling, is als het werken er juist prettiger op wordt.
Welke middelen gebruik je eigenlijk om vanuit huis geconnect te blijven met kantoor?

VU -Ik werk sowieso nooit op maandag thuis, die dag hebben we als afdeling gereserveerd. We hebben dan een weekstart, vreselijk woord voor een informatieve en gezellige bijeenkomt om 9 uur. Het gaat dan over werk en privé wat is er afgelopen week gebeurd en wat staat er op het programma. Na de weekstart is er een ‘inloop spreekuur’ bij ons afdelingshoofd, dan kun je even 1 op 1 sparren over zaken die je zorgen baren, waar je advies nodig hebt of iets anders dat je kwijt wilt.
Als ik niet op kantoor werk tijdens kantooruren geef ik aan dat ik wel werk en hoe je me kunt bereiken (per e-mail en 06), ik geef dan ook aan – in mijn voor alle collega’s openbare – agenda  wanneer ik pauze houd, even ga studeren of eerder stop. Dan weten ze dat ik dan dus vrij ben, en mogelijk niet of minder snel reageer. Ik geef niet in mijn agenda aan of en wanneer ik buiten normale kantooruren werk.
Wanneer ik dus ergens anders werk dan op kantoor ben ik bereikbaar per e-mail (werk en privé) en telefonisch. Ook ben ik via Skype en google-chat bereikbaar, maar daar maken collega’s nooit gebruik van ;). Soms log ik in op mijn virtuele desktop, bijvoorbeeld als ik specifieke software nodig heb, of bestanden die niet in de cloud staan. Vaak werk ik echter zonder deze VDI ondersteuning.

AZHeb je eigenlijk iets met de term ‘manager’?

VU -Pfoe, ik ben zelf document manager, maar om nu te zeggen dat dat een mooie omschrijving is van wat ik doe? Met die functieomschrijving heb ik dus niet zo veel. Als ‘document manager’ vind ik het nieuwe werken wel extra spannend. Hoe digitaler (want voorwaarde voor tijd- en plaats ongebonden kunnen werken) we worden, hoe meer een goed digitaal archief van belang is, zeker voor een overheidsorganisatie. De bewustwording van het belang van zo’n digitaal archief, dat sommige documenten niet of niet alleen in de cloud horen, en het organiseren (inrichten, koppelen) ervan; dat zijn mooie uitdagingen.
En de manager-manager… Tja mijn baas is een manager, en de baas van mijn baas ook, maar ik waardeer hen vooral als collega’s, sparringpartners en leidinggevenden (mensen bij wie je terecht kunt met een vraag of probleem). Een manager van een team dat het nieuwe werken omarmt moet daar wel mee om kunnen gaan. Afstand durven nemen van eindeloze rondes vooraf geplande overleggen, elkaar vertrouwen dat wanneer het nodig is, je contact zoekt. Ook leren vertrouwen dat aanwezig zijn en gezien worden geen bewijs van goed werk is. Durven loslaten dus, maar ook bewaken dat er voldoende kwalitatief hoogwaardige momenten van ontmoeten zijn. Dat het tijdens die ontmoet-momenten ook ergens over gaat en dat andere zaken via andere, efficiëntere, kanalen worden afgehandeld (bijvoorbeeld social media).

AZ Heb je een gouden tip voor de Nog-Niet-Nieuwe Werker?

VU -Het nieuwe werken moet je werk leuker maken. Leuker omdat je efficiënter, beter, geïnspireerder, effectiever, … werkt. Het is niet alles of niets, begin eens met iets kleins, iets waarvan jij denkt dat het je werk leuker maakt. Laat je dan zo min mogelijk belemmeren door ICT of andere randvoorwaarden. Plaats ongebonden werken kan vaak ook zonder dat je een hele virtuele thuiswerkomgeving beschikbaar hebt, of ga eens bij een andere afdeling binnen je organisatie zitten bijvoorbeeld.

AZ Dat is nou een mooi advies om mee af te sluiten: niet de hele wereld in een keer willen veranderen. Eén voor één veranderingen doorvoeren in een bestaande organisatie is al uitdaging genoeg

VU – Ja, zeker als je net begint met thuis werken. Waarom begin je er aan, wat trekt je, probeer dat aspect (plaats, tijd, vrijheid, concentratie, rust inspiratie) op te zoeken en uit te buiten. Als organisatie moet je dit ook niet willen invoeren, het ontstaat. Laat het opbloeien waar er behoefte aan is, daar is namelijk de intrinsieke motivatie aanwezig om het tot een succes te maken!

 

 

Share

One thought on “Nieuw en Slimmer Werken – Veerle Ultee (interview 3)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.