Nieuw en Slimmer Werken – Ilja Aussems (interview 5)

Heb je nog nooit van Het Nieuwe Werken (kortweg HNW) gehoord dan heb je de laatste paar jaar onder een steen geleefd. Maar wat is het echt? Veel mensen stellen anno 2011 HNW gelijk aan thuiswerken. Niets is minder waar; wat mij betreft is hier sprake van een groot misverstand. Hoog tijd om dit te herstellen. Niet door lange discussies, wel door een serie interviews met mensen die jong (van geest) zijn en HNW als vanzelfsprekend in hun dagelijkse praktijk toepassen (lees hier de introductie van de serie terug)

Vandaag een interview met Ilja Aussems.  Zij is trainer, adviseur, communicatiedeskundige, coach creatieve denk- en doeprocessen. Daarnaast is zij aan het werk als extern vertrouwenspersoon voor verschillende bedrijven. Zij doet dit vanuit haar bedrijf Play-time.

AZ – Ilja, Het Nieuwe Werken is helemaal in. Doe jij er ook aan?

IA – Ik werk al heel lang ‘nieuw’. HNW is niet zo nieuw meer voor me. Ik heb altijd part-time en veel thuis gewerkt. Ook vaak op onregelmatige werktijden.

AZ – Je werkt dus al heel lang nieuw. Hoe is dat destijds begonnen, kun je daar iets over vertellen?

IA – Ik heb het goede voorbeeld meegekregen van bijvoorbeeld Organisatieadviesbureau De Beuk. Ze bestaan al sinds de 80-er jaren, zijn vanuit een privé-huis in de kop van Noord-Holland begonnen en hebben daar maar een secretariaat neergezet terwijl alle adviseurs vanuit de Randstad ‘thuis’ werken. Nog voordat internet, social media, e.d. werkten. Nadeel daar was dat zo’n flexibele werkwijze eigenlijk betekende dat er zowat altijd werd gewerkt. Dat zie ik meteen als grootste nadeel. Grootste voordeel is het vertrouwen in mensen en de verantwoordelijkheid die iedere medewerker zelf neemt.

AZ – kun je iets meer vertellen over hoe jij HNW tegenwoordig in je bedrijf toepast. Bijvoorbeeld hoe je contact houdt met anderen. En maak je gebruik van bepaalde web diensten?

IA – De manier waarop ik HNW nu in mijn eigen bedrijf inzet, is dat ik kantoor aan huis heb en altijd mobiel bereikbaar ben. Verder ben ik bereikbaar via email en andere sociale media. Ik ken de agenda van mijn collega goed en heb er altijd toegang toe. Verder werk ik in zoverre flexibel dat ik werk en privé (huishouden met 3 kinderen) goed kan combineren. Wanneer dat handig is, werk ik op een andere locatie. Met laptop inloggen en gebruik maken van het netwerk daar. Ik heb niet daarom voor zelfstandig ondernemerschap gekozen, maar het helpt wel mee aan HNW in mijn opvatting.

AZ – Heb je iets met de term ‘manager’?

IA – Als je ‘zelf-management’ bedoelt, ja. Ik denk nl. dat ik als hoger opgeleide prima in staat ben om mezelf te managen. Volgens mij is dat in het geval van HNW ook hard nodig. Iemand die dat doet moet zijn / haar verantwoordelijkheid kennen en nemen. Daar moeten managers zelf ook mee om kunnen gaan.

AZ – Heb je een voorbeeld uit je eigen praktijk van een echte manager die het goede voorbeeld gaf op Nieuw Werken gebied?

IA – Lang geleden (90-er jaren) ben ik ‘opgevoed’ in HNW door Aart Hageman, van Hageman-van Hezik. Ook toen was er weinig digitaal verkeer, maar alle medewerkers werkten deeltijd en als nodig thuis. Maar omdat het bedrijf toen net bestond, HNW nog niet bestond en de middelen niet zo goed voorhanden waren als nu was zijn management nog zoekende op dat terrein.  Wat wel ook hier weer terugkomt, is het vertrouwen in een management in zijn werknemers en eigen verantwoordelijkheid.

AZ – Vertrouwen is wel de kern waarom alles draait, he?

Ja, dat is tegelijk mijn belangrijkste tip aan een manager, of eigenlijk twee: schenk je mensen het vertrouwen dat ze hun eigen verantwoordelijkheid (kunnen) nemen en maak samen een overeenkomst over wat, waar en wanneer je van elkaar kunt verwachten t.a.v. HNW. Ik heb het niet over faciliteiten omdat ik ervan uit ga dat die er wel zijn.

AZ – Nog een gouden tip tenslotte voor de Nog-Niet-Nieuwe Werker?

IA – Weet ik niet, maar: voordat je met HNW begint, sta goed stil bij wat voor jou belangrijk is in je werkleven. Ik denk dan aan werkplek, werktijden, collega’s, ontmoeting, en zo nog meer. Past HNW daarbij? Past dat in HNW? Hou daar aan vast. Het lijkt alsof met HNW alles kan, maar zoals ik eerder aangaf: je eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen is belangrijk. Dat geldt ook voor de manier waarop jij je werk inricht.

AZ – Ilja, hartelijk dank voor dit interview!


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

Share

One thought on “Nieuw en Slimmer Werken – Ilja Aussems (interview 5)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.