Neem jij elke dag een kikker in de ochtend?

Hoe begin jij je (werk)dag: Met mail? Twitter? Facebook? Nieuws checken? Het kan een heerlijk gevoel geven ’s ochtends eerst helemaal ‘bij’ te zijn met je online vrienden, het wereldnieuws en de blogs. Wanneer je hier niet een eierwekker voor zet kan dit wel voor een probleem zorgen: opeens ben je anderhalf uur verder en zwaar toe aan de volgende koffie. Wil je die dag nog iets nuttigs gedaan krijgen dan is je beste moment alweer voorbij. Zonde, en het enige wat je er mee opgeschoten bent is dat je bij bent. Wel een leuk tijdverdrijf, tegelijk een absolute verspiller van werktijd, want je werkdag is tenslotte al een uur op streek. Voel je de energie al wegzakken?


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

Mark Twain zei in dit verband het volgende: “Eat a live frog first thing in the morning and nothing worse will happen to you the rest of the day.” Ofwel start je dag met een kikker! Zo’n groene kwakende glibbert. En helaas spreekt Mark niet over een exemplaar dat na een kus in een beeldschone prins verandert. Dit is een echte. En jij eet hem op… OK, wees gerust: je wordt niet aangezet tot een culinaire inspanning die niet iedereen waardeert. Mark gebruikt een analogie (pfew, dat hoopte je al!) – dat waar je het meest tegen opziet. Kan dat telefoontje naar die lastige klant zijn dat je al weken uitstelt. Of het regelen van nieuwe verkoopgesprekken wanneer je niets meer haat dan dat. Wanneer je DAAR je dag mee start, kan de rest niet meer stuk. Simple as that.

Zelf begin ik elke werkdag met deze kikker, soms zelfs 2. Nou ja, de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dat mijn intentie is… MEESTAL lukt het. Dit zijn mijn Big Rocks, ontleend aan Stephen Covey. Als er 1 ding is dat je productiever kan maken is dit het wel. Een echte kickstart van je dag. Je hebt direct iets nuttigs voor elkaar, én het geeft ook een goed gevoel. Hierdoor loop je grote kans zomaar de rest van de dag ook productief te blijven. Of (veel) eerder klaar te zijn met je werk. Probeer het eens!

Tenslotte: ben je visueel ingesteld? Klik dan op onderstaand filmpje (opent in nieuw venster: direct insluiten op de website mocht niet van Youtube…) – minder dan 2 minuten – van Brian Tracy die een heel boek over dit onderwerp schreef:

Wat is jouw kikker vandaag?

27 gedachten over “Neem jij elke dag een kikker in de ochtend?

  1. Pingback: Automatiseren alleen iets voor nerds? Echt niet!

  2. Mooi artikel Arjan! Eerst schrok ik (als dierenvriend en vegetariër) even van het idee om een kikker te eten. Gelukkig bedoelde je het niet letterlijk! :-) Volgens mij is dit weer een van die gouden tips om (nog) effectiever te werken. Dank!

  3. Pingback: Druk? Vijf tips voor meer rust (in je hoofd)! - Praktijk van Rietveld

  4. Pingback: Geef je dag een kickstart met een morning checklist

  5. Pingback: Gebruik de stoplicht methode om je werk te beoordelen

  6. Pingback: De checklist: hoe je iedere verandering in je werk gemakkelijk kunt volhouden

  7. Pingback: Eén uur per dag werken - zo doe je dat!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.