Multitasken desastreus voor je productiviteit

zorg dat je je focus vasthoudt – doe één ding tegelijk Meerdere dingen tegelijk doen. We denken het wel te kunnen. Het klinkt dan ook aantrekkelijk: al nieuws kijkend terwijl je een telefoongesprek met je beste vriend voert je Facebook status bijwerken. Dan sla je toch mooi drie vliegen in 1 klap. Slim? Dom, blijkt uit steeds meer onderzoeken *)

Multitasken is dus een mythe. Wel een verleidelijk concept trouwens: we willen tenslotte zo graag geloven in het idee dat we best meer kunnen doen in minder tijd! Als twitterend en TV kijkend proberen we ons ontbijt naar binnen te werken. Terwijl ondertussen er met die zojuist omgestoten koffie een taak bijkomt …geen relaxt ontbijt vandaag.

Doe de multitask test

Nodig: een stopwatch (op je telefoon!)

Er is een eenvoudige test die wat mij betreft het probleem van multitasken perfect illustreert. Stel je de 2 reeksen ABCDEFGHIJ en 1234567890 voor. Meet nu met behulp van je stopwatch hoe lang je doet over het opzeggen van die 2 reeksen direct achter elkaar. Spreek de letters en cijfers zo snel mogelijk uit, hardop maar wel verstaanbaar. (…) Dat ging snel toch? Een seconde of 2, 3, misschien 4. Nu de volgende test: we zetten opnieuw alles achter elkaar maar nu met letters en cijfers door elkaar. Dus “A-1-B-2..” etc. Ga je gang, ik wacht wel even.

(………)

Dat duurde vast een stuk langer – bij mij wel tenminste, zeker de eerste keer. Merkte je hoeveel meer je de aandacht in de tweede situatie bewust moest richten op de taak? Ik wel, vooral het in de juiste volgorde houden van de cijfers gaat me lastig af. Mijn resultaten: de eerste reeks gaat steeds in zo’n 3 seconden. De tweede varieert, maar minimaal heb ik er 7 seconden voor nodig. Twee tot 3 keer zo lang dus, dat had ik echt niet verwacht!


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

Het probleem zit hem in het kortetermijngeheugen in onze hersenen. Dat kan slechts een aantal zaken tegelijk onthouden, zo’n 5-9. Gebeuren er meerdere dingen tegelijk, dan ontstaat er voor dat kortetermijn- of werkgeheugen als het ware een file van informatiepakketjes. Met mogelijk desastreuze gevolgen wanneer je achter het autostuur een tweet probeert te beantwoorden. Andere gevolgen waar fanatieke multitaskers rekening mee moeten houden zijn een kortere aandachtsboog, sneller vermoeid raken en (brr!) een lager IQ. In de regel geldt dus: focus je op 1 ding tegelijk en je krijgt veel meer gedaan.

[Bonustip]
zorg dat je vergelijkbare kleine klusjes direct achter elkaar uitvoert in plaats van steeds als ze zich aandienen. Ofwel clusteren! Je kunt dat toepassen op het lezen van je mails en het afhandelen van berichten op sociale media. Maar ook het één keer in de week of maand afhandelen van al je bonnen of betalen van je facturen. Ongetwijfeld kun je voor jezelf van die clusterkarweitjes bedenken. Uiteindelijk scheelt dit je bakken met tijd.

Wanneer gaat multitasken wel goed?

Er zijn situaties waarin dat multitasken toch werkt. We blijken taken die andere hersengebieden inzetten (visueel, auditief, motorisch) best te kunnen combineren. Denk aan een boek lezen terwijl je zingt. Of wandelen terwijl je een liedje fluit. Voortdurend nieuw binnengekomen e-mails lezen terwijl je daarnaast rapporten schrijft of ander denkwerk verricht is daarentegen niet zo slim. Ook blijkt een bewust uitgevoerde taak prima tegelijkertijd verricht te kunnen worden met iets dat we onbewust, op de automatische piloot, uitvoeren. Ook daarvoor worden verschillende hersengebieden gebruikt. De conclusie blijft onverkort: multitasken zoals wij dat graag zouden willen – bewuste productieve handelingen op hetzelfde ogenblik uitvoeren – verlaagt juist je productiviteit en wordt daarmee bij dezen tot mythe verklaard.

Oplossingen

* doe 1 ding tegelijk. Eenvoudiger kan ik het niet maken

* wordt besluitvaardiger want dan HOEF je niet meer te multitasken om evenveel gedaan te krijgen. Je prefrontale cortex (de besluiten-nemer van je hersenen) is je dankbaar

PS: Dit is vanzelfsprekend geen wetenschappelijk sluitend bewijs dat multitasken onmogelijk is. Mijn bedoeling is slechts aan te tonen dat meerdere dingen tegelijk doen minder vanzelfsprekend is dan we vaak denken..of hopen. Zorg dus dat je je focus behoudt..niet voor niets 1 van mijn 5 “sleutels voor overzicht en rust in je werk

PS2: dit is ook geen sluitende verhandeling over multitasken. Net als bij veel andere verschijnselen speelt hier veel meer een rol. Dit artikel is vooral bedoeld om jou aan het denken te zetten. Wanneer dat lukt is mijn opzet geslaagd. Je bent tot hier gekomen dus volgens mij zit dit goed ;-) *) ik heb het dan nog niet eens over het verschijnsel dat je iets in de krant lees terwijl een huisgenoot een vraag stelt. Waarna en er onverwacht een woord uit het krantenartikel in je antwoord sluipt. Herkenbaar? Gebeurde mij pas weer…

17 gedachten over “Multitasken desastreus voor je productiviteit

  1. Er is wel degelijk wetenschappelijk bewijs dat multitasken niet mogelijk is.

    Goochelaars maken dankbaar gebruik dat we onze aandacht maar op één ding tegelijkertijd kunnen vestigen. Ze zorgen ervoor dat we naar een ding kijken, terwijl de geheime handelingen onzichtbaar voor de toeschouwer gebeuren. Psychologen hebben dit onderzocht en bevestigd.

    Zie mijn blog post over wat we van goochelaars kunnen leren, met een voorbeeld van Nederlandse meester goochelaar Tommy Wonder.

    Peter

  2. Hoi Arjan,

    Je multitask test is charmant in zijn eenvoud, maar levert helaas geen eerlijke vergelijking op. Je meet namelijk hoe snel je twee totaal geautomatiseerde rijtjes reproduceert en vergelijkt dat met hoe snel je een niet geautomatiseerde samengestelde rij voorleest. Als je dezelfde test doet met een randomreeks letters en een random reeks cijfers, dan maakt het qua tijd geen verschil. Het is ook geen multitasken, want je ben eigenlijk maar met één taak bezig, namelijk voorlezen.

  3. @Peter: dank voor je aanvulling en mooie artikel

    @Aart: zoals ik in het PS aangaf is het niet mijn bedoeling wetenschappelijk bewijs te leveren. Peter geeft daar in zijn referentie wel een voorbeeld van. Waar het mij om gaat is te laten zien hoe wat je afzonderlijk van elkaar redelijk snel kunt doen, opeens een probleem vormt wanneer je dat ’tegelijkertijd’ wilt doen in een poging om nog sneller klaar te zijn.

    @Jeroen: dank je wel voor je reactie en succes met singletasken

  4. Pingback: Hoe efficiënt zijn we op de werkvloer? | Lookit.be

  5. Pingback: Met baby stapjes meer grip op je werk

  6. Pingback: De kantoortuin maakt meer kapot dan je lief is

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.