Moet je dit eigenlijk wel lezen?

“Moet je dit wel lezen?”

Goede vraag, die ik mijzelf te pas en te onpas voorleg. Voorheen las (en luisterde. en keek) ik alles wat los en vast zat. Web artikelen, links vanuit Twitter en Facebook, een interessante video waar iemand me op wees, een gratis zakelijk blad dat zich via de deurmat meldde, alle e-mails (want alles kwam in de inbox binnen; nu weet ik beter).

Alles was mogelijk interessant, dus mijn tijd waard. Gelukkig weet ik nu beter. Mijn tijd is meer waard dan alle informatie die er op mij afkomt. Als letter-omnivoor zou ik graag anders willen, maar hardhandig de informatiestromen filteren is het enige dat helpt. De lekkende informatiekraan moet dicht, anders ga ik er aan te gronde.

Het viel me op dat veel van wat ik las uiteindelijk geklaag betrof. Geklaag over wat niet werkt, wat anderen niet goed doen, over alles wat fout is aan de [samenleving, politiek, voetballerij, kerk, (ex)-partner, de buurvrouw]. Dat wil ik helemaal niet weten; weg ermee! Alleen wat voor mijn werk echt nuttig is, is het lezen waard. En dan nog is er zo ontstellend veel informatie dat ik een hele rigoureuze stelregel ging toepassen om het behapbaar te houden. Zo bepaal ik tegenwoordig via onderstaand eenvoudig schema of een stuk informatie de tijdsinvestering waard is.

Moet je dit wel willen lezen schema

Het handige moet-je-dit-wel-lezen schema. Sla het schema op, stuur het door, stel het in als bureaublad achtergrond. Wat je wilt)

 

En dan nog kun je niet alles op dit moment lezen. Belangrijk is daarom dat je je leeslijst goed bijhoudt, om niet alsnog overvoerd te worden met teveel informatie.

PS: bovenstaande geldt natuurlijk niet voor je vrije avond of de regenachtige zondagmiddag. Gewoon alles lezen wat in je Facebook tijdlijn voorbijschuift, zolang je partner / kinderen / vrienden / familie er niet onder lijden ;-/


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.