Een braindump: de beste manier om je hoofd leeg te krijgen

Voorbereiding:

 1. pen en papier klaarleggen
 2. zorg dat je in een rustige omgeving zit voor je verder leest

GRIP OP JE DOELEN EN ..DROMEN?

Vandaag meer over de mindsweep (ook wel braindump genoemd): een eenvoudige en toch krachtige manier waardoor je grip krijgt op je plannen voor de nabije en verre toekomst. Vaak zijn dat van die gedachtes die de hele dag rondcirkelen in je hoofd. Soms hele concrete dingen (nieuwe toner kopen), soms grootse dromen (financieel onafhankelijk zijn). Die gedachtes zwerven rond omdat je ofwel nog niet precies weet wat je er mee wilt of moet, ofwel ze nog niet in een betrouwbaar systeem buiten je hoofd hebt zitten. Lees je mijn artikelen vaker dan klinkt dit hopelijk bekend ;-) In een recent artikel  (zie Waarom heb jij wel een kalender en geen actielijst?) vertelde ik je dat uitschrijven een goede manier is om alles uit je hoofd te krijgen. Maar ik wed dat je dat nog niet gedaan hebt ;-) Vandaag heb je dus de kans hiervoor.

Wanneer al die losse eindjes in je hoofd blijven rondzoemen, zul je er op de meest onverwachte momenten aan herinnerd worden. Nog erger: ze zullen ze op een gegeven moment, wanneer het echt te vol wordt in je bovenkamer, gewoon weer verdwijnen. Jammer, want hoewel de meeste ideeën geen toekomstwaarde hebben, zijn sommige daarvan ware juweeltjes. Zorg er dus voor dat je met de juweeltjes iets doet: met een mindsweep! Hoe? Lees snel verder…

 

PAK PEN EN PAPIER – WE DOEN EEN MINDSWEEP!

Neem de pen en het papier ter hand die naast je liggen. De komende 10  minuten ga je alles uitschrijven wat er in je hoofd rondwaart. Dit wordt ook wel een mindsweep (lees meer) genoemd. Er zullen allerlei zaken bovendrijven als:

 1. de achtertuin opnieuw bestraten
 2. een goede school zoeken voor mijn kind
 3. een positieve draai geven aan mijn carrière
 4. leren hoe ik met Prezi kan werken
 5. de kilometerregistratie bijwerken
 6. een ebook maken over … (vul jouw specialisme in)
 7. e-mailbox leegmaken
 8. de presentatie van volgende week voorbereiden
 9. project XYZ nieuw leven inblazen met Hans en Tineke
 10. …enz…enz…

Schrijf zonder verder nadenken op; wat je er mee gaat doen is in dit stadium niet relevant. Bijna al deze zaken -op punt 5 na: die kun je gewoon doen wanneer je achter de computer zit- zijn groter dan 1 losse actie. Vaak zijn het projecten, voor het gemak “alles wat jij wilt bereiken waar meer dan 1 actie voor nodig is”. Ook zullen er zaken op je papier staan die niet zo onder een projectnoemer te vatten zijn. Dit zijn meestal hogere entiteiten als doelen of dromen. “Een leukere baan” is zo’n voorbeeld. Speelt hier dat jouw huidige baan gewoon echt niet leuk is, of dat je een ander carriérepad wilt bewandelen. Afhankelijk van de achterliggende oorzaak werk je dit uit tot meer concrete projecten “andere baan zoeken” of juist iets als “eigen zaak beginnen” of “prettiger collega worden”.
Tenslotte heb je vast allerlei losse flarden opgeschreven waar je nu niets mee kunt. Of dat in de toekomst ook zo is is de vraag. Denk je dat dat het geval is, dan gaat dit op de LaterMisschien lijst. Anders: afvoeren. Afvoeren is prima: het feit dat je het uitgeschreven hebt betekent al dat dit niet meer in je hoofd zal rondwaren.

 

VAN JE HOOFD NAAR DE FYSIEKE WERELD

Naast die flarden die echt in je hoofd rondzoemen zijn er ook fysieke spullen die je aandacht nodig hebben. Kijk eens om je heen, want misschien realiseer je je het volgende niet eens:

 • die kapotte printer: repareren of wegdoen?
 • die stapel artikelen die je ooit wilt lezen en waar je je schuldig over voelt dat je dat nog niet deed: weg ermee?
 • alles wat je om je heen ziet, wat daar ook hoort, en dat niet een vaste plek heeft

SCHRIJF TOT JE HOOFD ÉCHT LEEG IS

Neem de tijd, net zo lang tot je hoofd helemaal leeg is. Is dat na 10 minuten nog niet het geval, schrijf dan gewoon door. Hou vol, later ben je jezelf dankbaar! Daar gaan we, ik wacht ondertussen op je.

( … )

Klaar? Je hebt nu als het goed is een behoorlijke lijst voor je liggen. Met minder dan 20 punten  heb je een rustig leven of nog te weinig tijd genomen. In het laatste geval: schrijf nog even door! Ben je er echt voor gaan zitten dan heb je zelfs 50 of 100 punten opgeschreven. Hoe meer hoe beter eigenlijk. Wat je nu hebt bereikt is dat alles wat in je hoofd zit daaruit is gehaald. We zijn er alleen nog niet! Het gaat er nu om echt iets met deze informatie te doen. Bekijk wat echte projecten zijn volgens de definitie, zet hier een kruis bij. De rest zijn pure acties: die parkeer je het beste op een aparte lijst om uit te voeren zodra je gelegenheid hebt (op papier of digitaal. Een mooi digitaal takensysteem, waar ik pas een review over schreef, is Toodledo.

De overgebleven echte projecten voeg je als projecten toe in je actiesysteem. In combinatie met regelmatig controleren op actualiteit heb je zo altijd precies in de peiling waar jouw aandacht nu naar uitgaat.

 

BONUSTIP

Overweldigd door je eigen enorme projectenlijst? Don’t shoot the messenger ;-) en doe er zèlf iets aan. Wie zegt dat je verplicht bent die hele lijst af te ronden? Kijk kritisch naar de projecten waar je geen energie van krijgt en die je kunt laten vallen zonder met anderen in problemen te komen. Wees eerlijk, dan zijn dit meer punten dan je denkt. De bonustip van vandaag is dan ook: schrappen. Geeft lucht.

En nee, het is niet zonde van je tijd om eerst allerlei dingen op te schrijven en nu weer te laten vallen. Integendeel! Je hoofd leegmaken helpt. Juist door het uitschrijven en nu weer afstrepen heb je een bewuste keuze gemaakt ze niet te doen. Dit is de beste manier om er definitief mee af te rekenen. Ze zullen vanaf nu niet meer in je hoofd rondzeuren.

Heel veel succes met het opstellen van jouw projectenlijst. Laat je weten of het gelukt is? Dat kan in het commentaarveld in de web versie van dit artikel.


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

25 gedachten over “Een braindump: de beste manier om je hoofd leeg te krijgen

 1. Pingback: Ben jij ook altijd zo druk, druk, druk?

 2. Pingback: Woeiii: zit de herfst ook in jouw hoofd? - Grip op jouw inbox en informatie

 3. Pingback: Goede voornemens - zonder actie kom je nergens!Grip op jouw inbox en informatie

 4. Pingback: Gebruik jij dit krachtige middel om je gedachten te ontrafelen al?Grip op jouw inbox en informatie

 5. Pingback: Wat is de overeenkomst tussen jou, mij en een hamster?

 6. Hallo Arjan,

  Dank je wel voor deze leuke praktische opdracht!

  Ga deze zeker gebruiken, niet alleen voor mezelf maar voor iedereen die er iets aan heeft! Mag ik je blog hiervoor gebruiken? Natuurlijk met link naar deze blog?

  Compliment!

 7. @Tosca: natuurlijk, voel je vrij om deze opdracht verder te verspreiden. Fijn zelfs, want hoe meer mensen een leeg hoofd krijgen, hoe beter ;-) Zolang je inderdaad naar de bron verwijst is dat in orde!

 8. Pingback: Schaf je TODO lijst af! - Grip op jouw inbox en planning

 9. Pingback: Bijna 2013 - maak vooral geen goede voornemens!Meer focus, beter plannen

 10. Pingback: Ontsnap aan de spagaat van de altijd volle TODO lijstMeer focus, beter plannen

 11. Pingback: Hoe je met af en toe luieren juist veel meer bereikt

 12. Pingback: Hoe je met IND in de flow blijft

 13. Pingback: De kunst van snel beslissingen gaan nemen

 14. Pingback: Doelen halen is schrappen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.