Meer grip op je online informatiestromen

in 10 minuten per dag…

Mijzelf persoonlijk en de manier waarop ik werk regelmatig verbeteren is erg belangrijk voor mij. Door kritisch alle informatiestromen onder de loep te nemen en regelmatig aan de knoppen te draaien bespaar ik veel tijd. Tijd die ik graag gebruik voor dingen die echt belangrijk zijn.

foto Anne Zuidhof Het gaat dan niet om gezellig ‘s avonds Facebooken, een spannende thriller lezen, of samen #TVOH becommentariëren. Dat doe je vooral NIET efficiënt. Net zoals snellezen een erg slimme manier is om meer zakelijke informatie tot je te nemen; maar waar je voor een spannende thriller gewoon heerlijk de tijd neemt. Waar winst te halen valt is wanneer je de hele dag online bent om alle sociale media in de gaten te houden voor het laatste nieuws. Trrr.. weer een nieuwe e-mail, Facebook met een nieuwe notificatie, en ook LinkedIn heeft weer wat nieuwe updates. Spannend, wat zou daar… klik-klik-klik en je aandacht verdwijnt weer in een grote zwart gat.

Tegenwoordig is het bij mij helemaal stil wanneer ik echt aan het werk ben. Creatieve ingevingen krijg je tenslotte per definitie niet wanneer je per direct onderbroken kunt worden door wat dan ook. Tegelijkertijd wil ik wel graag op de hoogte zijn. Dat roept om tamelijk radicale automatisering van alles wat zich daar voor leent. En dat is meer dan je denkt. Enkele voorbeelden:

  • de gelukkig al veel gebruikte filters of regels in je e-mail programma
  • de volgende tip gaat over RSS. geen idee wat RSS is? Kijk dan eens naar Google Reader, Feedly de wat mij en vele anderen betreft beste feedreader ofwel nieuwslezer sinds Google Reader in juli 2013 gestopt is. Binnen een paar minuten heb je je eerste abonnementen toegevoegd. Welbestede tijd en een fors stuk automatisering
  • neem je RSS-feeds weer eens onder de loep (wanneer je die al hebt). Abonneren is makkelijk, maar al snel zij die 50, 100, 300 feeds ook met een goede Reader niet meer bij te houden. Begin dan – naast opzeggen wat je toch niet leest; dûh – met een aantal mappen. Wat je per sé wilt lezen gaat zo in [TopFeeds]. En wees kritisch: ergens in je hoofd zit een trigger waardoor je eigenlijk alles wilt lezen wat in die mappen staat
  • in gebruik nemen of aanscherpen van een goed digitaal archief, zoals Evernote. Wanneer je je regelmatig suf zoekt naar bestanden of informatie die je toch echt ‘ooit ergens opgeslagen had’ heb je 1 plek nodig waar alles staat. Met Evernote wordt terugvinden een eitje. Doe je voor je werk vaak research in de breedste zin van het woord, dan HEB je gewoon zo’n systeem nodig. Schrijvers, journalisten, docenten, trainers, coaches, ondernemers, onderzoekers, marketeers: allemaal hebben ze op de een of andere manier een archief. Tegenwoordig geheid ook een digitale versie daarvan. Neem af en toe de tijd om Evernote te finetunen: weghalen van ongebruikte labels, slimmere indeling van notitieboeken etc. En verdiep je in de mogelijkheden

GEEN TIJD?

Met ‘ik heb geen tijd’ bedoelen we bijna altijd  ‘ik vind dit niet belangrijk’. 
Draai het om: kun je je veroorloven GEEN TIJD te steken in het beter benutten van je beschikbare tijd?  Thomas Edison, Einstein en Harry Mulisch kregen WEL veel gedaan. Terwijl ze ook maar 24 uur in een dag hadden. Zij hadden in ieder geval hun prioriteiten op een rij, en hielden zich een deel van hun tijd bezig met dingen die impact hadden. Grip op je informatiestromen geeft je die tijd.

En daarnaast: die 2 uur per dag op Facebook en 3 uur per dag TV kijken… wees eerlijk: kunnen daar niet 10 minuten van af? En nog heel anders: WIL je wel al die onzinnige informatie tot je nemen? Misschien vind je het irritant dat ik dat zeg – super dan trouwens dat je er nog bent..jij komt er wel! Toch word ik wel eens treurig ‘s avonds in het donker wandelend langs al die huizen wandel waar iedereen naar hetzelfde TV programma zit te staren. Je wordt tenslotte waar je je mee bezighoudt.

Ook ik besteedde in het verleden veel te veel tijd online. Het duurde een hele tijd voor ik er achter kwam dat juist DAT was wat me voortdurend onrustig maakte. Hoe meer ik me onderdompelde in de online wereld, des te minder leek ik me te kunnen concentreren op belangrijker zaken. Tegenwoordig heb ik zelf hier in een mooie balans gevonden, al blijft het ook voor mij bij de les blijven.

De oplossing voor grip op je informatiestromen zit volgens mij zo op 2 vlakken:

   1. RADICAAL AUTOMATISEREN

Wat je ook automatiseert, het betekent altijd dat je in de toekomst ergens minder tijd aan kwijt bent. Dat is tegelijk het moeilijke er aan: nu tijd investeren. In de praktijk kan dat betekenen dat je dan maar helemaal niet in actie komt. Dingen gewoon op de oude, vertrouwde, manier blijft doen. Maar refererend aan stilstand die achteruitgang is: dit kun je je niet meer veroorloven.

   2. NIET DOEN

Ja dûh, logisch. Nou, nee. Hoe vaak doe je iets zonder er verder over na te denken? Wanneer het om je werk gaat is het erg belangrijk te beslissen of je dit wel echt wilt. Elk gewerkt uur dat je niet verder helpt in dat werk of je bedrijf is verloren tijd. Elk uur dat je nuttig wilt besteden tenminste. De juiste dingen doen.. in de actiestand komen noem ik dat. Zegt je dat niets, dan heb je mijn ebook hierover nog niet gelezen. Hier kun je die meteen downloaden. Aanrader!

Heb jij een strategie waardoor je goed zicht blijft houden in de informatie overload? Deel ze gerust online met mij en de andere lezers. Daar kunnen wij dan weer ons voordeel mee doen.

Herken je bovenstaande, dan verkeer je in goed gezelschap. Wanneer je hier iets aan wilt – nee gaat! – veranderen: nog beter! In dat geval feliciteer ik je van harte dat je het heft (weer) in eigen handen neemt. Meld je bijvoorbeeld aan voor een intakegesprek waarin we samen kijken of ik jou daarbij kan helpen.


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

Share

8 thoughts on “Meer grip op je online informatiestromen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.