Mag ik je harde schijf uit het raam gooien?

Het is altijd weer leuk om die vraag te stellen ;-) De beste reactie is natuurlijk “Ga je gang, dat kost je alleen wel € 70”. Dit is een persoon die haar back-ups goed geregeld heeft. Verlies van haar harde schijf betekent hooguit inloggen op de online dienst die een kopie van haar gegevens bewaart en wachten totdat alles is teruggezet.

foto Anne Zuidhof Meestal echter zullen geschrokken of zelfs geïrriteerde blikken je deel zijn. Onder het slaken van kreten als “Mijn boek!”, “al mijn InDesign ontwerpen waar ik maandenlang op heb gezwoegd!” en dergelijke moet je oppassen niet een vriend te verliezen door zo’n mogelijke ramp aan te kondigen.

Iedere keer verbaast het me weer dat mensen zo slordig zijn met hun back-ups. Zeker gezien dit helemaal niet zo’n moeilijk probleem is om op te lossen. Maar het is weer zo’n rotklusje dat ergens op een veel te lang TODO lijstje staat. En iedere keer zie je het weer, maar je stelt het uit. Gelukkig lees je nu dit artikel en heeft de laatste uitstelronde inmiddels plaatsgevonden.
Wat ga je doen?

 • Allereerst zorg je voor een externe harde schijf (dûh, die heb je vast al lang, anders ga je NU naar de Dynabyte of BCC. Voor € 60 ben je al klaar).
 • Elke maand kopieer je 1-op-1 al je gegevens naar die schijf. Hierbij helpt het om alles zoveel mogelijk in 1 map te houden, bijvoorbeeld ‘Mijn Documenten’. Voor de experts: ja, ik weet dat er allerlei scripts en programmaatjes bestaan die je totale controle geven over je back-up. Echter: voor de meeste mensen zijn die véél te lastig. De gouden 80/20 regel volgend maak je lekker een simpele kopie en hoef je dat allemaal niet te leren
 • Het liefst berg je deze harde schijf op een veilige plek op enige afstand van je eigen huis. Dit dient als bescherming tegen meltdowns, tsunami’s en andere gevaren. Tip: doe een ruilactie met een familielid of vriend
 • neem een programma voor online back-ups. KPN biedt zoiets aan, maar ik hoor dat dit voor sommigen niet goed werkt. En het kost geld. Een optie als Dropbox (hier account aanmaken dan krijgen we allebei 250MB opslagruimte extra!) is tot 2 (en door het referal systeem max 8) GB helemaal gratis. Dit is heel eenvoudig te gebruiken software (lees een eerder artikel dat ik over Dropbox schreef) die zich in je besturingssysteem nestelt en alles voor je uit handen neemt. Andere opties zijn Mozy, Windows Live Sky Drive, Box.net en eigenlijk teveel om op te noemen, kijk voor nog meer informatie op http://backup-online.startpagina.nl/

Is dat Dropbox niet voldoende? Ja en nee ;-) Theoretisch is het voldoende als je gegevens ergens buiten de deur opgeslagen zijn. Maar wie weet wat er met Dropbox gebeurt. Ik niet. Misschien trekken ze de stekker er uit? Je zult de eerste niet zijn die op die manier opeens niet meer bij haar gegevens kan. Vandaar de dubbele oplossing met de harde schijf. Ik maak maandelijks een kopie van al mijn bestanden. dit kost me hooguit 5 minuten aan tijd. Dat heb ik er wel voor over.

Je kunt veel verder gaan in het opzetten van een goede back-up strategie. Een voorbeeld is het complete backuppen van je besturingssysteem inclusief al je geïnstalleerde software. Daarmee hoef je niet al je programma’s meer te installeren wanneer het echt misgaat. De combinatie van 2 simpele strategieën – externe harde schijf + online back-up – geeft je echter al behoorlijk veel zekerheid over het behoud van je bestanden mocht het helemaal misgaan. En die uitgebreidere oplossingen zijn zo ingewikkeld dat de meeste mensen zich daar helemaal niet mee bezig willen houden. De extra winst is ook nog eens heel beperkt. Veel investeren met weinig opbrengst. En dat is dan tenslotte weer een mooi voorbeeld van de zojuist genoemde 80/20 regel.

De online oplossing geven je nog  een fijn extraatje. Je hebt daarmee namelijk overal ter wereld toegang tot je bestanden. Vaak zelfs direct vanaf je smartphone.

Een goede back-up is een solide ondergrond van een degelijke Slimmer werken strategie. Heb je het gevoel dat je je nog behoorlijk door de waan van de dag laat leiden? Schieten zaken als het opzetten van een back-up systeem er altijd weer bij in? Ik kan je helpen meer grond onder je voeten te krijgen waardoor je grip krijgt op (1) Informatie (2) Inbox en (3) Internet. Neem eens vrijblijvend contact op of kijk wat ik voor je kan betekenen! Denk bijvoorbeeld eens aan “Grip op je Inbox – dingen gedaan krijgen” voor jou individueel of je team. Een intake gesprek is overigens ALTIJD gratis.
En: wat is jouw back-up strategie? Ga je snel aan de slag om je belangrijke gegevens te redden? Of ben je al een doorgewinterde backupper? Je tips zijn van harte welkom in de comments hieronder!


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

Share

12 thoughts on “Mag ik je harde schijf uit het raam gooien?

 • En tegenwoordig geven nieuwe computers gelijk de melding : “wilt u nu een back-up maken?”
  En voor het geval dat je die hebt weg geklikt… gebruik dan ff dit linkje in je verkenner Configuratiescherm\Systeem en beveiliging\Back-up maken en terugzetten

 • @Martin: inderdaad, besturingssystemen zitten zo in elkaar dat backups een fluitjes v.e. cent zijn. Kunnen zijn. De technici onder ons hebben dat ook al lang geregeld. Toch klikt het gros van de gebruikers standaard alle meldingen weg, zodat ook die backups niet geregeld zijn. Dit is hopelijk een herinnering naar die mensen toe

  @Patty: TimeMachine – tja, als verstokte Windows gebruiker geloof ik je op je woord. Paste er vanwege de 80/20 aanpak niet meer bij ;-)

 • Je kan ook gewoon een Apple kopen.
  Die doet volautomatisch een complete systeem backup permanent op de achtergrond. Op een externe harde schijf. Altijd alles compleet…en geen omkijken naar.
  Er is een hoop op Apple aan te merken, maar dit werkt perfect!

 • Het crashen van een harde schijf, hoeft geen probleem te zijn als je deze redundant hebt geinstalleerd in een zgn raid. Dit biedt alleen geen beveiliging tegen het per ongeluk weggooien van bestanden maar daar heeft windows een automatische backup voor die heet prullebak ;-)

  Wouter

 • Precies Wouter, ik heb al mijn data op een NAS staan met twee schijven in raid 1. Kan ik ook overal vandaan bij, zelfs met speciale apps vanaf de telefoon. Ik ben wat huiverig om mijn data bij een ‘onbekende’ in bewaring te geven, heb het liever op mijn eigen hardware staan, maar ik ben wat dat betreft vrij ouderwets natuurlijk;)

 • @Heleen: de eeuwige Apple/Windows discussie :) Deze verstokte Windows gebruiker weet dat het beter kan maar is tot nu toe om ondoorgrondelijke redenen nog niet ‘over’

  @Wouter, Paul: heren, heren. RAID-1 is gesneden koek voor deze technische jongen. Alleen de lezers van dit blogje hebben daar echt nog nooit van gehoord ;-) Die neem ik bij het handje voor een oplossing die wellicht iets minder robuust maar wel simpel toe te passen is…

 • Beste Arjan,

  Dit is inderdaad een goed artikel voor de meeste huis en tuin gebruikers.
  Alleen mis ik hier nog een kleine aanvulling op, namelijk een back-up maken op een externe schijf of waar dan ook lijk mij ook wel beter om hier te vermelden voor dat je die back-up maakt eerst heel je computer te scannen op virussen en het liefst ook door een paar externe virus scanners om dat er tot nu toe nog steeds geen goede virus scanners zijn die werkelijk alles detecteren.

 • voor de niet technische jongens, een uitleg wat raid is:
  voor elke harde schijf in je computer stop je er nog een schijf in, elke schrijf actie op de harde schijf wordt dan naar beide schijven gedaan , als dan 1 van de harde schijven stuk gaat, meld het systeem dat er een harde schijf vervangen moet worden, en het systeem synchronisserd de boel zodra de nieuwe schijf er in zit. je merkt dus buiten de melding van windows niet eens dat er een harde schijf stuk gaat, alles draait vrolijk door.
  RAID staat voor “Redundant Array of Inexpensive Disks”

 • @Arjan Ik heb ook pas sinds vorig jaar januari een Mac. Heel lang onzin gevonden om zo’n duur product te kopen, maar je betaalt echt wel voor veel meer dan alleen design en marketing. Ik wil niet meer terug!

 • @Patty: niet voor het eerst dat ik dat hoor. Het schijnt dat iemand klant wordt na 7-10 contactmomenten. Nog enkele te gaan dus voor ik Apple klant wordt ;-)

 • Goede discussie.
  Ik heb een NAS (yep, RAID1) waarbij software komt die zorgt voor de automatische backups van de desktop naar de NAS.
  RAID helpt alleen als de NAS heel blijft. Water of brand en je data is toch weg.
  Dus eens in de zoveel tijd een backup van de NAS naar een externe schijf die je vervolgens bij vrienden of in je kluis legt.

  Ik ben voorlopig nog niet om maar Apple. Mac en Windows (7) beginnen steeds meer naar elkaar toe te groeien (denk ik). Er zijn immers ook al virussen voor Mac :) Maar ik vind het veel te duur. Tenzij je iets wil met DTP, Video editing etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.