Maak meters vandaag – je uitstelgedrag aanpakken

of hoe ook een management rapportage creatief werk kan zijn

Hoeveel van jouw werk bestaat uit creatieve arbeid? En niet alleen waar fotografen, muzikanten en architecten zich de hele dag mee bezig houden. Het gaat me er niet per se om dat je in de creatieve industrie werkzaam bent. Ik bedoel alles wat iets concreet en nieuws oplevert waar je jouw denkraam voor aan het werk zet: de management rapportage van het afgelopen jaar, een gespreksverslag, klantrapportage, offerte, de opgeleverde website en -inderdaad- ook die compositie, schets en portretfoto serie. Alles waar je je echt voor moet inspannen en dus jouw volle aandacht en concentratie voor nodig zijn. Waar je met een beetje geluk zelfs van in flow raakt: dat gevoel dat tijdens je werk of een andere inspanning de tijd vanzelf verloopt. Dat is een ideale manier je uitstelgedrag aan te pakken.

Hoeveel procent van de dag heb je nou echt aan flowwerk besteed? Wees eerlijk, niemand kijkt mee (zolang je je laptop camera afgeplakt hebt tenminste). Ben je zoals de meesten dan is dat minder dan je zou willen. En da’s niet best.

Hoe komt dat, want vanochtend nam je je nog zo serieus voor vandaag meters te maken?

Je bent wel hard aan de slag, daar niet van hoor. Er moet veel gebeuren: taken afgevinkt, klusjes gedaan, een updateje van de website, een eenvoudig administratief karweitje, een LinkedIn connectie gelegd. Je kunt er zo je hele dag mee vullen, met die ellenlange takenlijst van je. En morgen weer. Het is geen uitstelgedrag, want het moet allemaal gebeuren toch? Klopt, en tegelijk is je dag voorbij voor je d’r erg in hebt. En veel opgeleverd heeft het niet, hooguit een paar afgevinkte taken. Kwam je daar je bed voor uit vanochtend?

 

Je doet niet wat je zou moeten doen. Dat is pure zelfsabotage *.

 

JE UITSTELGEDRAG AANPAKKEN – KEN JE PIEK MOMENTEN

Dingen doen die impact hebben, werken aan je doelen gaat anders. Dat kleine geneuzel doe je wel op momenten dat je minder energie hebt. En dan het liefst zoveel mogelijk tegelijk. Tien kleine vergelijkbare taakjes achter elkaar doen kost veel minder tijd dan ze apart doen. Raar maar waar.

Je beste energie, je piekmomenten, wil je besteden aan je Meest Belangrijke Werk. Op deze manier kan ook zo’n management rapportage maken weer leuk worden. Het draagt bij aan je resultaat, dus jouw doelen.

Zo bezig zijn vergt discipline, zeker. Hoe makkelijk is het om afgeleid te worden. Daarom: afleiders uit en aan de slag! Geef het een uur. Lukt je ook dat niet dan is het tijd voor een (gratis!) audiocursus. Die kost je de komende 10 dagen 15-20 minuten per dag, en geeft massa’s nieuwe inzichten. Waarom zou je dat niet proberen?


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

Die belasting aangifte ligt er morgen ook nog wel. Heeft het haast dan ben je eigenlijk toch al te laat. Kies je prioriteiten en ga meer werken vanuit kwadrant 2, dat geeft je rust.

Op naar meer plezier, meer impact!

* Zelfsabotage. Steven Pressfield heeft hiervoor het begrip “resistance”  opgeworpen. Jezelf tegenhouden in het doen wat je moet doen. In deze video legt hij precies uit wat hij bedoelt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.