Kost het je tijd of kost het ..bandbreedte?

Herken je dit: je moet een belangrijke beslissing nemen. Zowel een ja als een nee hebben grote voor- en nadelen en mogelijk gevolgen voor jou en anderen. Je pijnigt je hersenen, wat is nou wijsheid? Op een gegeven moment heeft blijven zitten nadenken over die mogelijke samenwerking, dat uitdagende project of die nieuwe marktontwikkeling geen zin meer. Forceren frustreert je alleen maar, in plaats van dat het je verder helpt. Op een gegeven moment heb je zoveel gebrainstormd, gemindmapped en alle voors en tegens afgewogen dat meer peinzen geen zin heeft. Je verbruikt ondertussen massa’s bandbreedte. Bandbreedte?

Door de dag heen een aantal keer kort ontspannen met een boek, een korte wandeling en een koffie/thee, en verder niets. Een hele dag offline luieren middenin mijn werkweek. Ja, gewoon op die dag dat ik eigenlijk zou moeten werken. Dat is voor mij de oplossing.
Zo’n offline dag is super ontspannend, en toch niet louter ‘vrije’ tijd. Ik merk dat tijdens zo’n dag de batterij weer langzaam opgeladen wordt, en vaak zie ik opeens de oplossing voor zo’n lastig probleem. Je herkent het vast wel: zit je uren te brainstormen en te proberen beslissingen te forceren. Je denkt jezelf helemaal vast, en op een gegeven moment laat je uit frustratie helemaal los. Moet je eens zien hoe snel dan vaak de oplossing komt. Zo’n offline dag is als het loslaten van 1 ding, en dan in het groot ;-)

 


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

 

Onlangs stuitte ik op dit artikel dat beschrijft hoe dat waar we ons mee bezighouden naast tijd ook nog die zogenoemde bandbreedte kost. Het gaat natuurlijk niet om de 20, 50 of 200 Mbps van je internet verbinding. Het, bandbreedte wordt omschreven als ons ingebouwde vermogen om informatie te verwerken. Dat vermogen is aan maxima gebonden, zij het voor iedereen anders. Dat jezelf dwingen na te denken over die samenwerking en snel een beslissing te willen nemen kost enorm veel bandbreedte. Allerlei gedachten, argumenten en tegenwerpingen vliegen door je hoofd. Heel vermoeiend zonder dat je er veel mee opschiet. We hebben trouwens allemaal een andere snelheid: De een werkt op een inbelverbinding, de ander zit op glasvezel zogezegd. Upgrades zijn niet mogelijk, het gaat er om met je eigen bandbreedte om te leren gaan. Gelukkig kun je de jou toebedeelde capaciteit een handje helpen: leer los te laten en bouw die rustmomenten in!

Laat het los! Een dag, een week ..en vrijwel altijd valt het kwartje. Niet nu, op het moment dat jij dat wilt, meestal wel op het juiste moment – achteraf bezien. Dat tenminste mijn ervaring. Vanuit je onderbuik borrelt iets omhoog, de mail van je onderhandelingspartner geeft een subtiele hint. Opeens weet je het: ja! Dat kan zijn terwijl je een dag in je uppie aan het fietsen bent in Zeeland. Stel dat je een dag lang vanachter je bureau geforceerd na zit te denken en steeds meer gefrustreerd raakt omdat je het niet weet. Of dat je had kunnen fietsen. Die fietsdag kan je letterlijk meer opleveren dan een zogenaamde werkdag achter dat bureau: naast de sportieve inspanning een betere beslissing, juist door je niet het hoofd te breken. Waarom dan toch achter dat bureau? Ik deed het ook, snap precies wat je nu voelt. We denken dat het zo hoort. Maar wie zegt dat? Oké, wanneer je van je baas tussen 9 en 5 op kantoor moet zijn zul je rare gezichten krijgen bij het voorstel voor een fietsdag. Sinds ik mijn eigen agenda mag bepalen doe ik dat anders. Onlangs letterlijk gedaan dat fietsen in Zeeland. Zomaar op een woensdag de trein in, een OV-fiets huren en gaan. 65 Kilometer reflecteren en fietsen, heerlijk!

Voor mij is het dus fietsen. Voor jou hardlopen, mediteren op een groot kussen, een spannend boek lezen, onverwacht je beste vriendin bellen. Het artikel geeft als voorbeeld een ondernemer die zijn agenda vol zet met allerlei niet bestaande vergaderingen. ‘Vergaderingen’ waarin hij platenzaken afloopt (zijn grote hobby) of onderuit gezakt op de bank ligt. Wat hij wil. Het is de remedie tegen te hard doorgaan, en tegelijk geeft het vaak nieuwe inzichten. Vind uit wat voor jou werkt. Werken en ontspannen tegelijk.

5 gedachten over “Kost het je tijd of kost het ..bandbreedte?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.