Kijk jij ook elke 4 minuten op je smartphone?

lees mij, klik hier - overvolle digitale leesmap

Een kort bericht over een schokkende statistiek. Onlangs kwam ik een rapport tegen van een Brits marketingbureau. Dat had onderzocht hoeveel mensen nu echt met hun smartphone bezig zijn. Het blijkt dat we gemiddeld maar liefst 221 (tweehonderdéénentwintig) keer per dag op onze telefoon kijken. Om de mail of het nieuws te checken, te Facebooken, een Whatsapp te versturen. Een spelletje te spelen. Of wat je ook doet op dat ding.

Pak je de rekenmachine erbij en ga je er vanuit dat we 8 uur slapen op een dag dan blijkt dat we ongeveer ELKE VIER MINUTEN van ons wakende leven op onze smartphone kijken.

Elke vier minuten. Dus tijdens de afwas, tijdens het werk, tijdens het autorijden(!), tijdens alles. Infobesitas wordt die onweerstaanbare behoefte voortdurend van alles op de hoogte te blijven ook wel genoemd.

Iemand suggereerde dat we zelfs nog een stap verder moeten gaan: de smartwatch. Zelf heb ik jaren geleden mijn analoge horloge in een la gelegd; ik wilde niet langer geleefd worden door de tijd. Het afdoen van het horloge was een symbolische daad om dat te onderstrepen. Nooit spijt van gehad en voorzover het van mij afhangt ook nooit ergens te laat. Ik vermoed dat zo’n smartwatch er weliswaar veel kan en een gewild gadget is, maar dat het onze volle hoofden nog voller maakt. Steeds meer realiseer ik me dat technologie niet per definitie zaligmakend is. We moeten leren er mee om te gaan.
In de praktijk nemen we van alles in gebruik zonder ons er goed in te verdiepen. Daarom gaan die apps en apparaten apparaten met ons aan de haal in plaats van andersom.

Misschien iets om over na te denken de volgende keer dat je weer een vol hoofd hebt.

Wat vind jij?

PS: hier is de link naar dat onderzoek

 


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

 

3 gedachten over “Kijk jij ook elke 4 minuten op je smartphone?

  1. Wat een treurige statistiek.
    Ik vraag me wel eens af wat er in hemelsnaam zo belangrijk is om iedere 4 minuten op je smartphone te kijken.
    Tot op heden heb ik nog steeds geen smartphone. Ik hoef niet ieder moment van de dag bereikbaar te zijn en ik ben ook niet bang om iets te missen als ik een paar dagen niet naar mijn mail kijk. Heerlijk rustig.

    Hartelijke groet
    Elske

  2. Pingback: Appen op de fiets is levensgevaarlijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.