Is multi-tasken echt desastreus voor je productiviteit?

…wel als je de conclusie van het hier beschreven onderzoek mag geloven

Mijn 2 centen hierover: Er wordt veel onderzoek gedaan naar de werking van onze hersenen. Ook de laatste jaren worden nog opzienbarende ontdekkingen gedaan op dit vlak. Als je daar meer over wilt weten lees dan het boek Slaap je slim van Guus Pijpers zeker eens! In het hierboven genoemde onderzoek (hier de doorlink naar het New York Times artikel daarover), is de conclusie dat multi-tasken zonder meer funest is voor je productiviteit. Naar mijn bescheiden mening valt daar nog wel iets op af te dingen: het gaat er volgens mij meer om hoezeer je kunt focussen *tijdens* een kortdurende taak. Veel kleine dingen doen op een dag kan best, als je maar snel kunt switchen tussen de taken. Hiervoor kun je prima hulpmiddelen gebruiken, zoals een eierwekker die je op 15, 20 of 25 minuten instelt. Geef je daarna helemaal over aan je werk, terwijl de eierwekker de tijd voor jou in de gaten houdt.

Deze techniek is simpel en werkt prima! Ook nu heb ik de wekker bv op 15 minuten gezet zodat ik niet te lang schaaf aan de eerste versie van deze post. Daarna bepaal ik zelf of ik me nog een pomodoro geef, een kleine pauze inlas, of met iets anders verder ga. Het voorkomt in ieder geval dat je doelloos rond gaat surfen, nog een keer je email of twitter berichten check, of iets anders gaat doen wat ook later kan.

Ik kan me wel voorstellen dat sommige mensen alles tegelijk willen doen, omdat ze zoveel op hun TODO lijst hebben staan. “Doe van alles een beetje dan kom je steeds een stukje verder”, is daarbij de gedachte. Dat is natuurlijk niet zo handig, omdat letterlijk multi-tasken voor ons niet goed mogelijk is. In het boek van Guus Pijpers komt dan ook duidelijk naar voren dat wij alleen maar taken tegelijk kunnen doen die door je onderbewustzijn afgehandeld kunnen worden. Autorijden, muziek luisteren, en (hands-free) telefoneren bijvoorbeeld, waarbij de eerste twee onbewust verlopen. Maar zelfs dan wordt het al tricky!

Oftewel: Als je de definitie van multi-tasken letterlijk neemt, dan hebben de onderzoekers gelijk. Maar het is prima mogelijk om een groot scala aan diverse activiteiten achter elkaar te verrichten. Zorg dat je een goed systeem hebt waarmee je je taken onder controle hebt, aangevuld met een goede manier om die taken af te handelen. Een voorbeeld dat ik zelf met veel plezier gebruik is de GTD methode. Deze kun je strikt, of iets minder strikt volgen, en je ziet al heel snel verbeteringen in je werk.

Binnenkort zal ik je wat eenvoudige voorbeelden aan de hand doen die je vanuit deze methode kunt toepassen. Als je GTD nog niet kent weet ik zeker dat je er wat aan hebt! Houd dus de site in de gaten. Of abonneer je op de feed): dan komt het resultaat vanzelf naar je toe!

Trrrrrrringg…!


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.