Is jouw focus een gatenkaas?

foto Anne Zuidhof Heel vreemd: ik zie spontaan een met kogels doorzeefde auto voor me. En net zoals een doorzeefde Focus onbruikbaar is geworden, heb jij er niets aan je concentratievermogen tot Hollandse gatenkaas te laten reduceren. Toch laten we ons graag afleiden, met als resultaat een totaal gebrek aan die zo belangrijke focus – een van de grootste obstakels richting Dingen Gedaan Krijgen.

Hieronder 1 van die gatenmakers, en hoe er mee af te rekenen. En een afbeelding van gatenkaas. Fijner dan een doorzeefde wagen toch?

E-mail en sociale media zijn een zegen en vloek tegelijk. Ze hebben een totaal nieuwe manier van communiceren mogelijk gemaakt. Jij en ik profiteren er echt enorm van. Tegelijk herken je bij anderen – of jezelf? – die andere kant: voortdurend afgeleid worden door wéér een nieuwe e-mail, weer een mention op Twitter. Je focus krijgt bij iedere bliep een nieuwe dreun te verduren. En dat terwijl je net zo lekker meters aan het maken bent met dat eindrapport. En zo laat je vrijwillig je concentratievermogen tot nul reduceren. Want dat is wat er gebeurt.

De grote vraag is hoe je dit oplost. Hoe komt het eigenlijk dat we onze meest productieve momenten zo gemakkelijk laten onderbreken? Productieve tijd moet streng bewaakt worden: je doet nu precies dat waarvoor je op deze plek bent gaan zitten. Het is toch te gek voor woorden dat je daar je concentratie door laat wegblazen? Je focus hervinden is nogal een proces. Gelukkig kun je een heel eenvoudige eerste stap zetten – mocht je dat nog niet gedaan hebben. Het kost je 1 kwartier, waar je vanaf nu elke dag profijt van hebt:

Investeer 1 keer een kwartier om e-mail meldingen en sociale-media notificaties uit te zetten – ja echt, doe het nu! In elk e-mail programma is dat weer anders maar het gaat vaak om een vinkje in het menu ergens onder Tools of Instellingen en dan Opties/Speciaal. Probeer het eens, open dat menu; er kan weinig stuk ;-)
En leer je telefoon kennen zodat je snel kunt switchen tussen een zachte en normale beltoon. Ja, ook in jouw geval kan dat.

JIJ BENT TOCH GEEN HELPDESK?

Juist als ondernemer of manager is het essentieel je eigen productieve tijd te bewaken. Dat is de kern van je werk. Het moment dat je nieuwe ideeën krijgt, dat je een belangrijke beslissing neemt die jouw bedrijf een grote stap vooruit laat maken. Tuurlijk, adequaat reageren op vragen is belangrijk. Adequaat is echter niet ‘zodra ieder willekeurig persoon mij een bericht zendt’. Je bent toch geen helpdesk? Hoe hoog je bereikbaarheid ook in het vaandel hebt staan, accepteer dat het meestal een excuus is om gemakkelijk vermaakt …eh afgeleid te kunnen worden. Laat je liever afleiden NA het schrijven van je eindrapport, daar is helemaal niets mis mee. De balans tussen inspanning en ontspanning, je kent hem wel.

Stel je voor dat je de hele dag bereikbaar bent, direct reageert op iedere nieuwe e-mail en elke vraag die je op sociale media gesteld wordt. Op ‘bereikbaarheid’ scoor je prima. Op effectiviteit krijg je echter een dikke onvoldoende. Dat wil je er niet voor overhebben, toch?

IN ACTIE VOOR MEER FOCUS!?

foto Anne Zuidhof Zonder actie gebeurt er niets. Zorg daarom dat je een Plan van Aanpak maakt om jouw focus te verbeteren. Zodat je je tijdens je werk met de juiste dingen bezighoudt. Dat geeft jou veel meer impact en uiteindelijk meer plezier! Een zet(je) in de goede richting nodig? Denk aan het volgen van mijn  nieuwe audiotraining die je in 1 uur op een nieuw spoor zet. Of ga je samen met mij voor een Doorbraak in jouw focus?

 

PS: jouw tip voor meer focus is hieronder van harte welkom!


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

Share

6 thoughts on “Is jouw focus een gatenkaas?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.