Hoe word je uitvinder. Mooie vraag, ik zou het niet weten ;-) Toch blijken steeds weer de grootste uitvindingen gedaan door hele gewone mensen. Op momenten dat ze het totaal niet verwachtten:
- de Post-It, in 1968 bedacht door Spencer Silver bij het ontwikkelen van superlijm voor 3M, en daarbij een foutje maakte. De rest is geschiedenis
- YouTube, bedacht door Steve, Chad en Jared toen ze na een feestje video’s met hun vrienden wilden uitwisselen, en daar nog geen goede mogelijkheid voor was. Overigens hebben ze nooit definitief toegegeven dat dit de echte aanleiding was, maar het is wel een geweldig verhaal
- Lucifers! “Uitgevonden” toen in 1826 de Britse apotheker John Walker bij het mengen van chemicaliën een opgedroogde klont van een stok probeerde te strijken
- en niet te vergeten Facebook, penicilline, dynamiet, de magnetron, plastic, aardappel chips, … etc.etc.
Of je uitvinder kunt worden weet ik niet.
Wel blijken bijna alle grote uitvinders, schrijvers en andere creatieve geesten een belangrijke overeenkomst te hebben: dagelijkse routines.
En dan wel de goede natuurlijk.
Dagelijkse routines maken het werk gemakkelijker. Een vast opsta-ritueel en 1 voor het begin van je werkdag. Drie keer per je mail checken en niet meer. Max vjftien minuten per dag op sociale media.
Met vaste routines wordt het eenvoudiger tijd in te ruimen voor rust.
Ik associeer er even flink op los: rust lijkt nodig voordat een uitvinding zich aan je openbaart. Newton zat tenslotte rustig onder de appelboom, toen ..of is dat een broodje aap? Er lijkt een sterke overeenkomst tussen routines en rust. Zelf merk ik dit zonder meer: geen routines geen rust (dat paste voorheen goed bij mij). Andersom klopt het ook, rust is routine geworden.
Rust als je nieuwe routine
Ga elke dag een kwartier en liever nog een half uur zitten op een rustige plek, overdenkend wat er makkelijker zou moeten kunnen, waar je je aan stoort.
In die rust ontstaan de beste ideeën, dus waarom niet elke dag dat halve uur nemen. Ik doe dit zelf al een hele tijd. Eh, ik bedoel: een tijd terug was meer rust nemen een voornemen. En je weet hoe dat met voornemens gaat: die blijven fijn op de plank liggen. De laatste jaren neem ik tussen het werk door steeds vaker bewust korte pauzes. En het gaat steeds beter qua helder hoofd. Elke dag een paar keer kort nietsdoen, de gedachten laten gaan of even een stukje thriller lezen. Elke week een paar uur ergens zitten met een boek. Elke maand een doordeweekse dag vrijaf en in m’n eentje de hort op. De jaarlijkse retraite van een kan een volgende stap kunnen zijn.
Die grote uitvinder ben ik niet, en zal ik vast nooit worden. Wel helpt rust nemen me om helder te krijgen wat mijn prioriteiten echt zijn. Daar gaat een volle takenlijst, hoe overzichtelijk ook, je niet bij kunnen helpen.
Het gaat niet vanzelf. Ook ik wil nog wel eens teveel tegelijk op mijn bord laten komen. Onrust ligt dan op de loer, tijd voor nieuwe heldere keuzes.
Trouwens, als je het forceert en meteen gaat doen wat ik doe werkt het niet. Kies wat bij je past, maar zorg wel voor je ontspanning. Daarin krijg je de beste ideeën. En ontspanning behoedt je op de koop toe voor burn-out en andere zaken die je liever voorkomt
PS: meer lezen? Lees het boek Creativity van Mihaly Csikszentmihalyi of dit online artikel over kenmerken van creatieve mensen.

Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.
Wat uitvinders en creatieven gemeen hebben http://t.co/xZDU50k375 (nieuw artikel)
[Lunchvoer] Hoe word je uitvinder? http://t.co/xZDU50k375
Het geheim van uitvinders http://t.co/xZDU50k375
RT @azuidhof: Hoe word je uitvinder? Zo! http://t.co/LnazgD7Z3s http://t.co/YikY6zDHRv